Luontoon.fi uutiset
Metsähallituksen tupien myyntikanava uudistuu – Varauksia vuodelle 2025 pääsee tekemään marraskuun alussa
Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin voi tehdä varauksia vuodelle 2025 poikkeuksellisesti vasta marraskuun 2024 alussa. Ensi vuoden tupavaraukset tehdään uudistuneessa Eräluvat.fi-palvelussa. Jatkossa myös varaus- ja vuokratupien esittelyt löytyvät samasta paikasta. Tupien avaimet saa jatkossa paikan päällä olevista avainkaapeista ja erillisistä avainten noutopaikoista luovutaan.
“Vuoden 2025 varaukset tehdään suoraan uuteen myyntijärjestelmään. Asiakkaat saavat tiedon avainlaatikon koodista varauksen yhteydessä. Retkien suunnittelussa kannattaa pohtia myös muita majoitusvaihtoehtoja, kuten telttamajoitusta, laavuja ja yhteistyöyrittäjiemme tarjoamia majoitusvaihtoehtoja,” palveluomistaja Katja Heikkinen Metsähallituksesta sanoo.
Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää retkeilijöiden käyttöön noin 150 varaus- ja vuokratupaa kansallispuistoissa, muilla luonnonsuojelualueilla ja erämaa-alueilla. Tuvat on ensisijaisesti tarkoitettu tilapäiseen yöpymiseen retken yhteydessä.
Tupakuvauksiin ja retkikohteeseen kannattaa tutustua huolella etukäteen
Luontoon.fi-verkkopalvelusta löytyy tärkeää tietoa retkikohteesta, reittien vaativuudesta ja retkeilijän varusteista. Osa Metsähallituksen tuvista sijaitsee tiettömien taipaleiden takana varsinkin maamme pohjois- ja itäosissa.
Varaus- ja vuokratupien lisäksi retkeilijöille on tarjolla ilmaisia päivä- ja autiotupia. Ja yöpyä voi omassa teltassa tai muussa majoitteessa myös taukopaikkojen yhteydessä. Päivätuvat on tarkoitettu retkeilijöiden päiväkäyttöön, ja vain poikkeustapauksessa niissä voi majoittua yöksi. Autiotuvat on tarkoitettu jalkaisin, hiihtäen tai muulla tavoin omin voimin liikkuvien yksityishenkilöiden tilapäiseen levähtämis- ja yöpymiskäyttöön.
Vuokratuvat on tarkoitettu ensisijaisesti yksityishenkilöiden käyttöön. Suurten ryhmien tulee huomioida muut retkeilijät. Palvelurakenteiden käyttö yritystoiminnassa edellyttää aina yhteistyösopimusta ja käyttökorvauksen maksamista. Omatoimisesti liikkuvien suurten ryhmien suositellaan käyttävän yöpymiseen joko omia telttoja tai varaustupia.