Luontoon.fi uutiset

Nuoret Etelä-Suomessa pitävät luontokadon pysäyttämistä ja luonnon monimuotoisuuden tukemista Metsähallituksen tärkeimpänä tehtävänä

Metsähallitus toteutti kyselyn Etelä-Suomen alueella asuville nuorille kartoittaakseen heidän näkemyksiään Metsähallituksen toiminnan keskeisistä painopisteistä. Kyselyyn vastasi yli 300 nuorta Suomen 14 eteläisimmästä maakunnasta. Tulokset antavat osviittaa nuorten toiveille valtion maan- ja sisävesienkäytön osalta Etelä-Suomessa. Kysely on osa Metsähallituksen Etelä-Suomen luonnonvarasuunnittelua.

Metsähallituksen ydintehtävä on yhteensovittaminen. Kyselyssä haastoimme nuoria pohtimaan, miten Metsähallitukseen kohdistuvat eri tavoitteet voidaan sovittaa yhteen. Nuoret pääsivät arvioimaan, mitkä megatrendit tulisi huomioida valtion maiden maankäyttöpäätöksissä ja miten he priorisoisivat Metsähallituksen tavoitteet seuraavan viiden vuoden aikana Etelä-Suomessa. Tuloksissa korostuivat ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnan tärkeys sekä, kuinka Metsähallituksen tuloutustavoite valtiolle sopii yhteen muiden tavoitteiden kanssa. Avoimissa vastauksissa tuli esille muun muassa se, että Metsähallituksen toiminnan tulee pysyä ympäristön sallimissa kestävyyden rajoissa.

Vastaajien mukaan Metsähallituksen tulisi huomioida seuraavan viiden vuoden aikana maankäyttöpäätöksiä tehtäessä erityisesti ilmastonmuutoksen ja luontokadon hidastaminen, EU:n biodiversiteettistrategia ja muu poliittinen ohjaus sekä energiamurros. Digitalisaatio ja tekoäly koettiin vähiten tärkeimpinä muutoksina tai haasteina maankäyttöpäätösten osalta.

Nuoret arvottivat Metsähallituksen tärkeimmiksi toimiksi ja palveluiksi luontokadon pysäyttämisen ja luonnon monimuotoisuuden tukemisen, ilmastonmuutoksen hillinnän sekä kulttuuriperinnön säilyttämisen. Sen sijaan suurin osa vastanneista ei pitänyt valtion maiden käytöstä saatavaa tuloutusta tärkeänä tehtävänä, vaikka Metsähallitus tulouttaa vuosittain yli 100 miljoonaa euroa Suomen valtiolle.

Suurin osa nuorista vastaajista piti kyselyä tervetulleena kehitysideana nuorten osallistamiseen. Moni vastaaja korosti myös tulosten hyödyntämistä päätöksenteossa. Huoli luontokadosta ja ilmastonmuutoksesta nousi selkeästi esiin avoimissa vastauksissa: ” Olen huolissani luonnoneläinten elinalueiden, esim. metsien, pirstoutumisesta. Myös retkeily olisi mukavampaa, jos isoja luontoalueita olisi enemmän niin, ettei esim. autojen melu kuuluisi metsään.” totesi eräs vastaaja.

Kyselyssä kartoitettiin vastaajien taustoja muun muassa luontoharrastuneisuuden sekä metsätalousosaamisen osalta. Vastaajista yli 50 % asui Uudenmaan tai Varsinais-Suomen alueella ja enemmistö vastaajista oli joko 21–24- tai 28–30-vuotiaita. Tuloksia ei ole painotettu taustamuuttujilla ja tulokset edustavat vain kyselyyn vastanneiden näkemyksiä. Kyselyä jaettiin laajasti eri kanavissa, mukaan lukien Instagramissa maksettuna mainontana ja yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa.

Kyselyn vastaukset tarjoavat arvokasta tietoa jatkosuunnittelun tueksi ja auttavat kehittämään Etelä-Suomen luonnonvarasuunnittelua, jotta se vastaisi paremmin nuorten huoliin ja tarpeisiin. Metsähallitus hyödyntää kyselyn tuloksia projektin aikana muun muassa Etelä-Suomen luonnonvarasuunnittelun yhteistyöryhmien tilaisuuksissa, joissa laaditaan Metsähallituksen toiminnalle toimintaohjelma Etelä-Suomen alueelle vuosille 2025–2030.
 
Kyselyn infoboksi:

  • Kysely oli auki 16.10.-4.11.2024 välisen ajan.
  • Kysely toteutettiin osana Etelä-Suomen luonnonvarasuunnittelua.
  • Tuloksia ei ole painotettu taustamuuttujilla ja tulokset edustavat vain kyselyyn vastanneiden näkemyksiä.
  • Kysely oli suunnattu 15–30-vuotiaille nuorille, jotka asuvat Suomen 14 eteläisimmässä maakunnassa: Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pirkanmaa, Satakunta, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Varsinais-Suomi, Uusimaa.
  • Kyselyn tulokset on koottu tämän tiedotteen liitteeksi ja ne otetaan huomioon Etelä-Suomen luonnonvarasuunnittelun yhteydessä.
  • Luonnonvarasuunnitelmat ovat viisivuotisia suunnitelmia, jotka ohjaavat Metsähallituksen toimintaa. Suunnitelmissa yhteensovitetaan eri käyttömuotojen tarpeita. Etelä-Suomeen laaditaan uusi luonnonvarasuunnitelma ensi kesään mennessä.

Lisätiedot