Luontoon.fi uutiset
Metsähallitus kertoi eilen, että Karhunjuomalammen päivätuvalla Pyhä-Luoston kansallispuistossa oli sattunut kaasuräjähdys, kun retkeilijän oma kaasulla toimiva retkikeitin oli syttynyt tuleen: Karhunjuomalammen päivätupa suljettu Pyhä-Luoston kansallispuistossa – retkeilijän oma kaasukeitin aiheutti räjähdyksen. Onnettomuuden takia Metsähallitus aikoo tarkastella ja tarvittaessa päivittää tupiin ja retkikeittimiin liittyvää ohjeistusta.
Metsähallituksen Luontopalvelut kertoi eilisessä uutisessa, että omien retkikeittimien käyttö Metsähallituksen tuvissa on sallittua. Metsähallitus haluaa täsmentää asiaa: retkeilijöiden keskuudessa yleinen käytäntö on ollut käyttää retkikeittimiä sisätiloissa. Metsähallituksen tupien käyttöön liittyvissä ohjeissa ei kuitenkaan ole mainintaa, saako retkikeittimiä sisätiloissa käyttää.
- Emme ole ohjeistuksessamme kieltäneet käyttöä, mutta emme ole siihen kannustaneetkaan. Käymme asiaa ja retkeilijöille annettavaa ohjeistusta nyt läpi onnettomuuden seurauksena, virkistyskäytön erityisasiantuntija Erkki Ollila sanoo.
Metsähallituksen Luontopalvelut on ollut myös yhteydessä kaasukeittimien tuoteturvallisuutta valvovaan Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon onnettomuudesta ja retkeilijöiden ohjeistamisesta. Tukes korostaa, että nestekaasulaitteita pitää käyttää käyttöohjeiden mukaan. Esimerkiksi suositun Trangia-retkikeittimen käyttöohjeet kieltävät keittimen käytön sisätiloissa. Käyttöohjeet voivat kuitenkin vaihdella merkistä riippuen. Myös sisäkäyttöön tarkoitettuja retkikeittimiä on markkinoilla, mutta ne ovat kooltaan isokokoisia.
Retkikeitinten käyttöön tuvissa liittyy muitakin turvallisuusnäkökulmia.
- Ymmärrämme, että esimerkiksi talvivaelluksella on tärkeää saada keitettyä nopeasti vettä. Tämä on osa retkeilyn turvallisuutta. Puntaroimme nyt nestekaasun käyttöön liittyvää ohjeistusta tuvissa monelta kantilta, Ollila sanoo.
Metsähallituksen mukaan eilinen retkikeittimen räjähdys oli harvinainen onnettomuus. Vastaavia ei ole tullut Metsähallituksen tietoon.