Luontoon.fi uutiset
Metsähallituksen Luontopalvelut on saanut päätökseen retkeilyn palveluvarustuksen parannukset Sanginjoen luonnonsuojelualueella Oulun kupeessa. Nyt Sanginjoen luonnosta pääsevät nauttimaan erilaiset ulkoilijat monipuolisesti.
Sanginjoen luonnonsuojelualueella voi nyt tutustua alueen luontoon vastavalmistuneiden retkeilypalveluiden avulla. Sanginjoella on saatu lokakuun alussa päätökseen retkeilyn palveluvarustusten rakentaminen, joka alkoi marraskuussa 2023. Sanginjoelle on valmistunut uusia retkeilyreittejä, taukopaikkoja, parkkipaikkoja sekä erilaisia retkeilyrakenteita.
Esteettömiä palveluja käyttävät monenlaiset ulkoilijat
Hieman alle vuodessa Sanginjoella on saatu aikaan paljon. Uudistuneet retkeilypalvelut auttavat aiempaa monipuolisemmin esimerkiksi liikuntaesteisiä tai esteettömistä palveluista hyötyviä ulkoilijoita, kuten lapsiperheitä ja erilaisia ryhmiä.
Sanginjoelle on valmistunut uusi, esteetön elämyspolku, jonka pituus yhteen suuntaan on 800 metriä. Loppulan kierroksen elämyksellisyyden suunnittelussa on keskitytty Sanginjoen luontoarvojen esittelyyn. Kävijöitä kannustetaan ja opastetaan kaikkien aistien käyttöön sekä kiireettömään havainnoimiseen, huomaamiseen ja ympäristöherkkyyteen.
Esteettömiä taukopaikkoja Sanginjoelle on rakennettu kaksi: Sadinkoskelle ja Isokankaalle. Sadinkosken taukopaikalle on 300 metriä ja Isokankaalle 200 metriä lähimmältä pysäköintialueelta. Esteettömät taukopaikat on mitoitettu 40 henkilölle.
Uusia taukopaikkoja, reittejä ja pysäköintialueita
Uusia taukopaikkoja valmistui myös Myllykoskelle ja Korpilammelle, joihin tuli 20 henkilölle mitoitetut taukopaikat ulkokäymälöineen. Katokselliset taukopaikat ja niiden hormilliset tulisijat mahdollistavat retkeilyn eri vuodenaikoina. Korpilammelle on rakennettu tarkkailulava, jolta voi havainnoida lammen elämää ruovikon yläpuolelta.
Sanginjoelle on tehty uusia reittejä sekä kunnostettu vanhoja. Uusia reittejä ovat Loppulan kierros (4,2 km), Muuraiskankaan kierros (5,2 km) sekä Metsänvartijan polku Valkiaisjärveltä Loppulaan (10,1 km). Vanhoja reittejä on kunnostettu uusilla pitkoksilla ja silloilla Isokankaan kierroksella (10,9 km), Kalimeenkierroksella (6,2 km) ja Korpilammen kierroksella (4,9 km).
Osaa Sanginjoen retkeilypalveluista ei enää ylläpidetä. Kummunkorven ja Kalimeenlammen taukopaikoille ei ole huoltoa, ja näiden taukopaikkojen rakenteet, kuten laavut, nuotiopaikat, polttopuuvarasto ja ulkokäymälät, puretaan ensi talvena.
Sanginjoelle moni vierailija saapuu autolla. Uudet pysäköintialueet lähtöpaikkaopasteineen valmistuivat Ylikiimingintielle Nuutinpaloon, sekä Sanginjoentien läheisyyteen Loppulaan, Sadinkoskelle ja Isokankaalle. Pysäköintialueilta on uudet opasteet reiteille.
Suojelualueen metsäautoteiden eteen on tuotu puomeja pääosin kolmesta syystä: kävijäpaineen, turvallisuuden sekä teiden ylläpidon vuoksi. Liikenteen rajoittaminen koskee virkistyskäyttöä, ja teiden käyttö mahdollistetaan heille, joille se on tarpeen eli kiinteistöjen omistajille suojelualueen tuntumassa, Sanginjoen vedenottamolle sekä huoltoajolle.
Metsähallitus on saanut Sanginjoen alueen hallintaansa vuonna 2021, ja samana vuonna se laati alueelle kehittämissuunnitelman yhdessä keskeisten sidosryhmien kanssa. Sanginjoen luonnonsuojelualueen suuruus on noin 2 500 hehtaaria.