- Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta
- Vapaaehtoistoiminta
-
Aktiviteetit
- Avovesiuinti
- Geokätköily
- Hiihto
- Historian jäljillä
- Kalastus
- Kiipeily
- Koiran kanssa luontoon
- Leirien järjestäminen
- Lintujen tarkkailu
- Luontoon oppimaan
- Lumikenkäily
- Marjastus ja sienestys
- Melonta
- Metsästys
- Moottorikelkkailu
- Opastukseen osallistuminen
- Patikointi
- Polkujuoksu
- Pyöräily
- Ratsastus
- Retkiluistelu
- Sauvakävely
- Sukellus
- Suunnistus
- Tähtitaivaan tarkkailu
- Vaellus
- Valokuvaus
- Vapaalasku
- Veneily ja purjehdus
Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta
Lähde liikkeelle luontoon nauttimaan luonnon virkistävästä ja elvyttävästä vaikutuksesta! Luonto on aina tuottanut ihmisille terveyttä. Aiemmin luonto ja luonnossa liikkuminen tarkoittivat toimeentuloa ja selviytymistä. Nykyisin luonto on useimmille osa vapaa-aikaa ja elämänlaatua.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten lisääminen on Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Eräpalvelujen tärkeä päämäärä. Tavoitteena on, että suomalaiset ovat aktiivista ulkoilukansaa, jolle luonto on olennainen osa arkea ja vapaa-aikaa. Terveys ja hyvinvointi kohenevat monimuotoisesta luonnosta ja vireän luontosuhteen myötä.
Luonto vaikuttaa monin tavoin
Luonto vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin tutkitusti ainakin kolmen väylän kautta:
- Fyysinen aktiivisuus lisääntyy luonnossa: Luonto houkuttelee liikkumaan. Liikumme luonnossa huomaamattamme reippaammin kuin sisätiloissa, vaikka liikunta tuntuu kevyemmältä.
- Luonto elvyttää ja auttaa palautumaan stressistä: Keskittymiskyky paranee ja syke ja verenpaine voivat madaltua.
- Luonnossa liikkuminen edistää sosiaalista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä: Suhtaudumme myönteisemmin muihin ihmisiin, ja mielialamme kohenee hyvin nopeasti.
Luontoympäristö itsessään ja luonnossa liikkuminen tarjoavat mahdollisuuksia vastata nyky-yhteiskunnan terveys- ja hyvinvointihaasteisiin. Näitä ovat esimerkiksi liikunnan vähentyminen, istuva elämäntapa ja lihavuuden yleistyminen sekä näihin kytkeytyvät riskit sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, mielenterveyshäiriöihin sekä tyypin 2 diabetekseen. Luonnosta vieraantuminen voi tarkoittaa heikentyneitä mahdollisuuksia pitää yllä sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia.
Hakeudu luontoon varta vasten
Luontoon voi lähteä monin tavoin. Kun liikut ja oleskelet luonnossa, sen tuoksut, äänet sekä visuaaliset ja fyysiset aistimukset tuottavat kokonaisvaltaisen, moniaistisen hyvän olon kokemuksen, jonka vaikutus tuntuu ulkoilun jälkeenkin.
Metsähallituksen kävijätutkimusten (2013–2017) mukaan tärkeimpiä aktiviteetteja luontokohteilla käynneillä olivat monet perinteiset liikkumismuodot; retkeily, maastohiihto huolletuilla laduilla, kävely, luonnon tarkkailu ja vaellus. Luontoaktiviteetit ovat kuitenkin monipuolistuneet. Kävijätutkimusten tärkeimpien luontoaktiviteettien listalta voi poimia aktiviteetteja suunnistuksesta luontovalokuvaukseen ja geokätköilystä maastopyöräilyyn.
Luonto on suomalaisten tärkeimpiä liikkumisympäristöjä ja merkittävä liikkumaan kannustava tekijä. Syyt lähteä luontoon kuitenkin vaihtelevat. Kävijätutkimusten mukaan tärkeimpiä virkistysmotiiveja olivat maisemat, luonnon kokeminen, rentoutuminen, melusta ja saasteista poissaolo, psyykkinen hyvinvointi ja yhdessäolo oman seurueen kanssa.
Olennaista on löytää itselle sopiva ja mukava tapa liikkua, rauhoittua ja harrastaa luonnossa! Mikä sinua liikuttaa tai innostaa lähtemään luontoon? Lue lisää erilaisista aktiviteeteista luonnossa ja löydä oma kohteesi!
- Aktiviteetit-osioista löydät tietoa erilaista luontoharrastukista.
- Retkikohdehausta löydät sinulle sopivimmat luontokohteet. Retkikohdehaun kautta voit hakea tietoa sopivista luontokohteista alueen, retkikohteen ominaisuuksien tai vaikkapa aktiviteetin mukaan.
- Esteettömyyttä tarvitseva retkeilijä voi hakea retkikohdehausta esteettömiä kohteita ja palveluita.
Suomalainen luonto on monimuotoinen
Pääkaupunkiseutua ympäröi viherkehä ja esimerkiksi Sipoonkorven metsissä pääsee luonnon rauhaan lähellä pääkaupunkiseudun sykettä. Nuuksion järviylängön hiljaisille rannoille pääsee pääkaupungin paikallisbussilla.
Rannikolla on raikasta. Suomessa on meren rantaa yhteensä 46 000 kilometriä, josta mantereella 6300 kilometriä. Meren kohina, jäiden soitto ja tuulen humina rauhoittavat. Oletko kuullut, miten jää paukkuu jäätyessään ja soittelee sulaessaan?
Järvi-Suomessa vesi yhdistyy siniseen taivaaseen, kesäpäiviin ja lämpöön. Myös talvinen järviluonto lumoaa.
Kainuun vaarat ja korpimaat kutsuvat erämaan rauhaan.
Lapissa kesäistä yötä valaisee aurinko ja talvista päivää kirkastaa kaamoskuu. Täysikuu on päivisin niin kirkas, että varjosi seuraa sinua!
Lisätietoa luontoilun terveysvaikutuksista
- Kaikkonen H. ym. (2014) Terveyttä ja hyvinvointia kansallispuistoista - Tutkimus kävijöiden kokemista vaikutuksista (pdf, julkaisut.metsa.fi)
- Kaikkonen H. ja Rautiainen M. (2014) Terveyttä ja hyvinvointia valtion mailta - tarkastelussa metsästäjät ja kalastajat (pdf, julkaisut.metsa.fi)
- Luonto liikuttamaan -hankkeessa (pdf, julkaisut.metsa.fi) kehitettiin luontolähtöisiä terveyden ja hyvinvoinnin toimintamalleja ja palveluja
- Mansikkaviita, R. toim. (2019) Polku luontoon! Näkökulmia yhdenvertaisen luontoliikunnan edistämiseen (pdf, julkaisut.metsa.fi)
- Metsähallitus: Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen - Terveys ja hyvinvointi 2025 -ohjelma (pdf, julkaisut.metsa.fi)
- Metsähallitus, Savon ammatti- ja aikuisopisto (2015) Luonto liikuttamaan. Opas ryhmäytymiseen, oppimiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen luonnossa (pdf, julkaisut.metsa.fi)
- Physical Activity, Residential Environment, and Nature Relatedness in Young Men – A Population-Based MOPO Study. International Journal of Environmental Research and Public Health (2018) (eropo.uef.fi), julkaisu: Puhakka S., Pyky R., Lankila T., Kangas M., Rusanen J., Ikäheimo T.M., Koivumaa-Honkanen H., Raija Korpelainen
- Luonnon lukutaito - Luo liiketoimintaa vihreästä hyvinvoinnista (pdf, sitra.fi), Särkkä S., Konttinen L. ja Sjöstedt T. (2013)
- Luonnon hyvinvointivaikutusten taloudellinen merkitys (pdf, sitra.fi), Talent Vectia (2013)
- UKK-instituutti: tietoa terveysliikunnasta (ukkinstituutti.fi)
- Luontoympäristön terveys- ja hyvinvointivaikutusten taloudellinen arvottaminen (pdf, julkaisut.metsa.fi), Vähäsarja V. (2014)
Lyhytkin luontoilu vaikuttaa
- 5 minuuttia: Mieliala kohenee.
- 15–20 minuuttia: Elinvoimaisuus lisääntyy ja verenpaine laskee.
- Kaupungin viheralueiden käyttö vähintään 5 tuntia kuukaudessa, tai 2–3 vierailua kuukaudessa kaupungin ulkopuolisilla luontokohteilla: kaupunkilaisten henkinen hyvinvointi paranee merkittävästi.
Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen
Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Eräpalvelujen toimintaohjelman (metsa.fi) tavoitteena on vaalia monimuotoista luontoa ja innostaa ihmisiä luontoon.
Metsähallitus ja hyvinvointihankkeet
Metsähallitus on mukana monissa hankkeissa (metsa.fi), jotka edistävät liikkumista ja hyvää oloa luonnossa.