Karhunkierroksen vaativuus
Karhunkierroksen kiertäminen ei vaadi erityisiä erä- tai suunnistustaitoja, mutta retkeilyn perustiedot ja -taidot on hyvä hallita. Karhunkierros kulkee monipuolisissa maisemissa ja vaihtelevissa maastoissa Oulangan kansallispuiston läpi. Reitin varrella on kangasmetsiä ja lehtoja, harjuja, tuntureita, kivikoita, suota ja pitkoksia, riippu- ja puusiltoja, loivia ja haastavia nousuja sekä jyrkkiä alamäkiä - ja henkeä salpaavia maisemia!
Retkeilyn perustaitoihin voi perehtyä Retkeilyn ABC -sivulla. Etukäteen kannattaa valmistautua reitin patikointiin tutustumalla reittikuvaukseen ja hankkimalla alueen kartta, sellainen on mm. ulkoilukartta Rukatunturi-Oulanka 1:50 000. Tutustu myös Retkietikettiin, jossa on ohjeita retkeilyyn.
Karhunkierros on kesäreitti, joten sillä ei ole talvikunnossapitoa. Vaelluskausi on toukokuun lopusta lokakuulle. Talvella voi osan reitistä kulkea hiihtäen, lumikenkäillen tai ajaa fatbikella.
Karhunkierros ei ole esteetön maaston korkeusvaihtelun ja porrastusten vuoksi.
Karhunkierros kesällä
Sopiva vaellusnopeus on 3 - 3,5 km / tunnissa. Osuuksien ohjeellinen kulkuaika:
- Hautajärvi - Oulangan luontokeskus, 28 km, 2 päivää.
- Ristikallion lähtöpiste (Sallantien pysäköintialue) - Oulangan luontokeskus, 18 km, 1 - 1½ päivää.
- Oulangan luontokeskus - Juuma, 31 km, 2 päivää.
- Juuma - Rukatunturi, 23 km, 2 päivää.
Kosteat kohdat on pitkostettu. Reittiin ei sisälly kahluita, sillä vesistöt ylitetään riippusilloilla.
Osan Karhunkierroksen osuuksista voi myös kulkea Oulankajokea pitkin meloen. Lisätietoja Oulangan melontareiteistä.
Talvella osa reittiä hiihtäen
Osa Karhunkierros -reitistä on myös talvikäytössä. Oulangan luontokeskukselta Juumaan kulkee moottorikelkalla (lumitilanteen mukaan) ylläpidetty 26 km:n pituinen Oulangan erämaareitti. Reitti on vaativa kapeiden ja jyrkkien laskujen takia.
- Lisätietoja Oulangan luontokeskukselta, puh. 0206 39 6850.
Lisätietoja
- Karhunkierroksen eteläisimmällä osuudella kohti Rukatunturia vedenottopaikkoja on vähemmän kuin Oulangan kansallispuistossa kulkevalla osuudella. Varaudu ottamalla puhdistettua vettä riittävä määrä mukaan esim. Porontimalta lähtiessäsi.
- Lemmikkieläinten kanssa vaellusta suunnittelevien kannattaa varautua siihen, että reitillä on siltoja ja riippusiltoja, joita lemmikit eivät välttämättä suostu tai kykene ylittämään. Reitillä on myös haastavia polkuosuuksia kuten kapea polku jyrkän rinteen ja joen välissä sekä kivikkoisia, jyrkkiä nousuja ja laskuja, jotka voivat olla vaikeakulkuisia lemmikkieläimille.
- Tupiin saa tuoda lemmikkieläimiä, mutta vain muiden tuvan käyttäjien suostumuksella. Lisää Oulangan ohjeissa ja säännöissä.
Talviretkeilyn tärpit
Juho Niemelä antaa loistavia vinkkejä talviretkeilyyn Pudasjärven Syötteen laduilta, ja vähän tulillakin pysähtyen. Hiihtokaverina Juholla Metsähallituksen Luontopalvelujen podisti Sini Salmirinne. Kuuntele Talviretkeilyn tärpit latulenkiltä ladeltuna.