Käsivarren alueella vallitsevat jo talviset olosuhteet

Rannoilla voi olla jäätä, mutta se ei vielä kestä painoa. Lumen peittämät kosteikot ovat myös piilossa. Tuuli puhaltaa lumet huipuilta ja kinostaa niitä kuoppiin, mikä peittää alleen kivet ja vaikeuttaa turvallista liikkumista. Loukkaantumisriski on korkea. Paikoin reittimerkit ovat alkaneet peittyä lumeen, joten kulkijoiden tulee olla erityisen varovaisia.

Vuomakasjoen rotkon reunalla kaide puuttuu

Kalottireitin Meekonjärven (Megonjávri) ja Vuomakasjärven (Vuopmekašjávri) välisellä osuudella Vuomakasjoen rotkon reunalla on kaide rikkoutunut noin 4 metrin matkalla. Retkeilijöiden tulee noudattaa erityistä varovaisuutta kyseisellä alueella. 

Pohjoisen varaustuvat eivät ole varattavissa alkutalvesta

Kalottireitin varaustuvat eivät ole varattavissa rospuuttoaikana 1.10.–15.12.2024 vaihtelevien olosuhteiden ja asiakasturvallisuuden vuoksi. Autiotuvat ovat kuitenkin normaalisti käytettävissä kyseisenä ajankohtana. 

Suksen kärjet lumessa. Taustalla tuntureita.
 

Luminen tunturimaisema.
 

Koira kytkettynä hihnassa reitillä lumisella reitillä.

(Päivitetty 16.10.2024)

Muista aina turvallisuuden muistilista retkeä suunnitellessa

  1. Erämaiset olosuhteet ovat erittäin vaativia. Varaudu selviytymään itsenäisesti.  
  2. Tarkista sääennusteet sekä retkikohteen olosuhteet. Sään erilaiset ilmiöt voivat tuottaa ennakoimattomia haasteita. Esimerkiksi jäljet ja reittimerkinnät voivat hävitä näköpiiristä lumituiskussa tai sumussa. Varaudu muuttamaan suunnitelmia retken aikana.
  3. Jaa reittisuunnitelma läheisellesi ennen lähtöä.   
  4. Ota mukaan kartta ja kompassi. Varmista suunnistustaitosi. Eksymisen riski on suuri, tiedä koko ajan missä olet ja minne olet menossa. 
  5. Huomioi talvella lumivyöryriskit tunturialueilla ja tunnista lumivyörymaastot.
  6. Kaikki reitit eivät sovellu ympärivuotiseen käyttöön ja kaikille tuville ei mene maastoon merkittyä reittiä. Selvitä retkikohteesi reitit ja tupien sijainnit etukäteen. 
  7. Ylitä vesistöt turvallisista paikoista. Suosi siltoja. Vedenkorkeus vaihtelee etenkin tulva-aikana. Huomioi talvella jääpeitteen vaihtelevuus ja vaaranpaikat. 
  8. Pakkaa mukaan asianmukaiset varusteet. Ota riittävästi lämmintä vaatetta, ruokaa, ensiapupakkaus, otsalamppu ja tulentekovälineet.  
  9. Ota mukaan retkikeitin ja hätämajoite. On tärkeää päästä suojaan, jos sää muuttuu huonoksi tai loukkaannut. 
  10. Puhelimen kuuluvuus on usein huono. Hädän tullessa hakeudu kuuluvuusalueelle ja soita hätänumeroon 112. 

Tupien siivous kuuluu kaikille, huomioi hygienia

Kaikilla tuvilla tulee kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan. Noudata aina hyvää siisteyttä myös käymälöissä. (Päivitetty 9.9.2024)

Tupien polttopuita ei saa käyttää ulkotulien tekoon

Tupien polttopuut on tarkoitettu vain tupien lämmittämiseen ja ruuan laittoon tuvissa. Polttopuiden käyttö ulkona nuotioissa on kiellettyä! Polttopuiden tuonti puuttomaan Käsivarteen on erittäin kallista ja niiden tuhlaava polttaminen ei ole vastuullista retkeilyä. (Päivitetty 9.9.2024)

Vaellusretki alkaa tästä – suunnittele ja varaudu 

1. Selvitä ennakkoon olosuhteet mahdollisimman tarkoin. Jos sääennusteessa on rankkasateita, myrskytuulia tai ukkosta, kannattaa lähdön ajankohtaa siirtää. Tiedä mitä teet, jos ukkonen yllättää avotunturissa! Tee riskikartoitus ennen retkeä.

2. Suunnittele etukäteen reitti ja retken pituus. Kulkemiseen pitää varata aikaa ja sopivat varusteet. Älä yliarvioi omaa kuntoa, kykyjä tai taitoja. Erämaa ei anna armoa ensikertalaiselle, vaan on yhtä karu kaikille. Jos kulkeminen käy vaikeaksi, palaa takaisin. Suunnitelmaa pitää muuttaa, jos olosuhteet niin vaativat.

3. Muista ottaa ensiaputarvikkeet mukaan.

4. Suunnistustaito! Kartta ja kompassi! Tärkeää osata suunnistaa ja paikantaa itsensä maastossa. Harjoittele suunnistustaidot ensin turvallisissa oloissa.

5. Varusteet! Ota sateenpitävät varusteet. Sää voi olla paahteinen tai kylmä – kaikkeen tulee varautua. Oma majoite, makuupussi, makuualusta, retkikeitin & polttoaine sekä ruokailutarvikkeet ovat aina tarpeen, jos suuntaat erämaa-alueelle.

6. Eväät! Varaa tarpeeksi ruokaa ja lämmintä juomaa. Muista huolehtia riittävästä nesteytyksestä.

7. Vaatteet! Hiki kulkiessa, vilu pysähtyessä. Kerrospukeutuminen on avainasemassa, jotta voi poistaa ja lisätä vaatteita tarpeen mukaan. Tauolla tarvitaan suojaavia vaatteita, jotta voi ihailla maisemia palamatta tai palelematta. Muista kesällä myös hyönteisiltä suojaava vaatetus!

8. Kaveri! Lähde yhdessä toisten kanssa, retkikokemukset on hieno jakaa! Kerro retkestä ja jaa reittisuunnitelma jollekin kotiin jäävälle.
(Päivitetty 26.7.2024)

Muista luonnonvesien keittosuositus retkelläsi

Luonnonvesien suodatus ja keittäminen kannattaa ottaa rutiiniksi retkillä ympäri vuoden. Lisätietoa esimerkiksi kampylo-tartunnasta Ruokaviraston sivulta (Ruokavirasto.fi). (Päivitetty 26.7.2024)

Käsivarren varaus- ja vuokratuvat ovat varattavissa Eräluvat-verkkokaupassa

  • Retkeilijät voivat tehdä itse loppuvuoden tupavaraukset Eräluvat-verkkokaupassa kaikkiin käsivarren varaus- ja vuokratupiin.
  • Ennen tuvan varaamista, tutustu tarkasti retkikohteen olosuhteisiin. 
  • Varauksen teon yhteydessä asiakas saa myös tiedon tuvan avaimesta. Lue siis varauksen teon yhteydessä saamasi liitetiedostot tarkkaan, koska ne sisältävät tiedon, kuinka pääset tupaan sisälle. 
  • Avaimet löytyvät jatkossa avainlaatikosta tuvalta.
  • Tupaa saa käyttää vain varattuna aikana. Tilauksen tulee olla maksettu, ja asiakkaan täytyy pitää tosite maksusta mukana tuvalla.
  • Vuokra- ja varaustupien myynti vuodelle 2025 aukeaa marraskuussa. Tällä hetkellä verkkokaupassa voi siis varata tupia ainoastaan tälle vuodelle. (Päivitetty 25.7.2024)

Eräetiketti ohjeistaa kalastajan ja metsästäjän

Retkietiketin kaveriksi on tullut tietopaketti erästelijälle. Jos kalastat tai metsästät, tutustu Eräetikettiin. Metsähallituksen eräkohteilla noudatetaan sitä. Lue Eräetiketti Erälupien sivulta. (Päivitetty 18.12.2023)

Kilpisjärven tiedepolut

Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologinen asema on julkaissut neljä erilaista digitaalista tiedepolkua, jotka sijaitsevat suosittujen reittien varrella Kilpisjärvellä.  Tiedepolkujen avulla voi saada selville kiinnostavia seikkoja ympäröivästä luonnosta. Sisällöt ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisätietoa tiedepoluista sekä Kilpisjärven tiedepolut -sovelluksesta Helsingin Yliopiston sivuilta (helsinki.fi). (Päivitetty 6.11.2023)

Saanan kota on roskaton 

Saanan kodan roskasäiliöt on poistettu käytöstä. Jokainen kulkija on velvollinen huolehtimaan itse omat roskansa pois maastosta. Ekopiste roskien lajittelemiseen löytyy Kilpisjärven luontokeskuksen pihalta. Lue lisää Roskattoman retkeilyn periaatteista. (Päivitetty 6.11.2023)

​​​Koirat on pidettävä kiinni erämaa-alueella

Metsästyslain mukaan koirat on pidettävä aina kiinni. Porot ovat koiralle suuri ärsyke ja irti päässyt koira voi tehdä suurta vahinkoa. Pidä siis koirasi kiinni. Huomaa, että porot reagoivat myös koiran haukuntaan. Älä siis anna koirasi haukkua poroja! (Päivitetty 6.11.2023)

Suomenlapinkoira katsoo lähikuvassa kameraan suu auki.

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

(Päivitetty 6.11.2023)

Uutisia Käsivarren erämaa-alueelta

Ajokeli tieliikenteessä

Kelikameran kuvaa paikasta Kilpisjärvi, Enontekiö. (kelikamerat.info)

Facebookista ajankohtaiset

Käsivarren facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijä veistää kiehistä.

Tulenteko: Retkeilyn ABC.