Kauhanevan-Pohjankankaan reitit
Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto sopii sekä päiväretkikohteeksi että telttailuun. Kaksi erityyppistä ympyräreittiä esittelevät alueen monipuolisen luonnon.
Reittien lähtöpisteet
- Salomaan pysäköintialue, Kyrönkankaantie 357, Karvia
- Nummikankaan pysäköintialue, Kauhajoki
- Katikankanjonin pysäköintialue, Kiviluomantie 461, Juonikylä
- Pyöräilyreitit
Esteetön reitti
Kauhalammin vaativa esteetön reitti, 2,6 km
Vaativuus: vaativa esteetön luontoreitti.
Kulkuaika: Sulan maan aikaan. Kulkuaika 1-2 tuntia. Ei talvikunnossapitoa.
Kauhalammin monipuolinen esteetön reitti vie viehättävän keidassuon ytimeen, Kauhalammin rantaan. Keväällä ympärillä linnut konsertoivat moniäänisesti. Reitin alkupäässä on Salomaan esteetön taukopaikka.
Reitin lähtöpiste
Salomaan pysäköintialue, Kyrönkankaantie 357, Karvia
Pysäköintialue on tasaista sorakenttää, johon on erikseen merkitty pystytolpalla esteettömät autopaikat.
Reitin pituus kokonaisuudessaan 2,6 km Salomaan pysäköintialueelta Salomaan taukopaikan kautta Kauhalammin suoalueen laiturille ja suoraan takaisin pysäköintialueelle.
Kauhaneva-Pohjankankaan esitekartta (julkaisut.metsa.fi)
Kauhalammin esteettömän reitin kartta (retkikartta.fi)
Retkeilyrakenteet
Salomaan taukopaikalla on puolikota, yhdeltä suunnalta avoin tulentekopaikka sekä pöytä ja penkkejä. Puuvajaan ei ole esteetöntä pääsyä.
Pysäköintialueen läheisyydessä on esteetön käymälä. Luiska tasanteelle on alle 8 % kaltevuudella. Käymälässä on riittävästi tilaa istuimen edessä liikkumisen apuvälineen kanssa toimimiseen. Istuimen korkeus on 46 cm ja istuin on suoraan kiinni takaseinässä. Istuimen molemmilla puolilla on tilaa yli 80 cm. Istuimen molemmin puolin on tukikaiteet.
Suolla kulkevan puurakenteisen reittiosuuden päässä on katselulava. Katselulava on tasainen, siinä on kaksi 45 cm korkuista penkkiä ja laiturin ympäri kulkee kaiteet. Puurakenteisen reitin varrella on ohituspaikkoja ja levähdyspenkit, joiden korkeus on 45 cm.
Reittiselostus
Reitti kulkee Salomaan pysäköintialueelta Salomaan taukopaikan kautta Kauhalammin suoalueen laiturille ja Kauhalammin suoalueelta suoraan takaisin Salomaan pysäköintialueelle. Reitti on merkitty mustavalkoisella reittimerkillä.
Reitti lähtee Salomaan pysäköintialueelta opastaulun luota kohti Salomaan taukopaikkaa. Reitin alkuosa, noin 300 metriä, on 1-1,2 metriä leveää kivituhkapolkua. Reitillä on lyhyitä loivia 5 % nousuja ja laskuja. Sivuttaiskaltevuutta reitillä on välillä jopa 7–10 %. Kulkuväylä on pyöristynyt ja viettää reunoja kohti.
Tulentekopaikalta reitti jatkuu, noin 400 metriä, 1-1,2 metriä leveänä soraväylänä. Reitillä on paikoin jopa 10 % sivuttaiskaltevuuksia ja pituuskaltevuus vaihtelee 0–5 %. Kulkuväylällä on joitakin painaumia ja uria. Väylän reunat ovat paikoitellen hyvin jyrkkiä. Risteykseen tultaessa reitti jatkuu vasemmalle Kauhalammin suoalueelle.
Kauhalammin suuntaan reitti jatkuu soratienä noin 300 metriä. Vastaan tulee pieni silta, jonka alussa on 33 % jyrkkä parin lankun nousu ja lopussa on 42 % jyrkkä lasku. Hetken matkaa kuljetaan edelleen soratietä, jolla sillan jälkeinen reitin sivukaltevuus on 14 %.
Puurakenteisen reittiosuuden alussa on 23 % jyrkkä parin lankun nousu. Lankkupolku on 1 metriä leveä ja reunoilla kulkee 6 cm korkea reunus. Lankkupolkua on reilu 400 metriä katselulavalle asti ja polun varrella on kolme levähdyspaikkaa, jossa on mahdollisuus ohitukseen tai kääntymiseen. Levähdyspaikoilla on 45 cm korkeat puupenkit. Katselulava on tasainen, siinä on kaksi 45 cm korkuista penkkiä ja lavan ympäri kulkee kaiteet.
Lankkupolku jatkuu laiturilta eteenpäin vielä jonkin matkaa, mutta reitillä ei ole enää kääntymis- tai ohituspaikkoja. Laiturilta palataan takaisin samaa reittiä Salomaan taukopaikalle lähtevään risteykseen.
Salomaan tauko- ja tulentekopaikalle menevän risteyksen kohdalla jatketaan suoraan leveää hiekkatietä noin 500 metriä Salomaan pysäköintipaikan suuntaan. Hiekkatiellä on paikoitellen sivuttaiskaltevuutta 5 %. Pituuskaltevuutta reitillä on paikoitellen 8–10 %. Hiekkatieosuudella on noussut esiin suuria kiviä, joiden korkeus tien pinnasta enimmillään 8 cm. Reitin lopussa ennen pysäköintipaikkaa on portti. Portin oikealla reunalla on 850 mm leveä kulkuväylä, jonka sivuttaiskaltevuus on 8 %. Vasemmalla puolella on 800 mm leveä kulkuväylä, jonka pituuskaltevuus on 10 % ja sivuttaiskaltevuus 8 %.
Reitti erottuu vuodenajasta riippuen hyvin, syksyllä hahmotettavuus polulle putoavien lehtien ja neulasten takia voi olla huono. Reunojen pyöristyminen ja jyrkkyys sivuille voivat vaikeuttaa kulkua.
Ympyräreitit
Kauhalammin kierros, 3,5-5 km ympyräreitti
Sulan maan aikaan, kulkuaika 2 t.
Helppokulkuinen.
Keidassoiden geologiaa, luontoa ja kulttuurihistoriaa esittelevä reitti on yksi Etelä-Suomen hienoimmista pitkospuupoluista, jonka varrella sijaitsevasta näkötornista avautuu huikea suomaisema.
Lähtöpisteet
Reitille on kaksi virallista lähtöpistettä:
Lähtöpiste 1, osoite: Nummikangas Kyrönkankaan museotie, Kauhajoki (pdf 4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
Koordinaatit: (WGS84) N62° 12.9374' E22° 26.8403'
Lähtöpiste 2, osoite: Salomaa Kyrönkankaantie 357, Karvia (pdf 4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
Koordinaatit: (WGS84) N62° 11.6893' E22° 26.9694'
Retkeilyrakenteet
Salomaassa ja Nummikankaassa on tulentekopaikat, kuivakäymälät ja kaivot. Salomaassa on myös telttailupaikka sekä esteetön taukokatos ja kuivakäymälä. Ota mukaasi omaa wc-paperia.
Nähtävää
Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto on Lounais-Suomen erämaisimpia retkikohteita soineen ja karuine mäntykankaineen. Parhaat näkymät Kauhanevan kermikeidassuolle avautuvat Nummikankaalla sijaitsevasta näkötornista.
Reittiselostus
Vaikka ympyräreitin osuus on 2,7 km, reitille tulee jonkin verran lisäpituutta pysäköintialueesta riippuen. Salomaan pysäköintialueelta aloitettuna reitille tulee kokonaispituudeksi noin 3,5 km ja Nummikankaalta noin 5 km. Reitillä on opasviitat.
Salomaan pysäköintialueelta reitti kulkee metsäpolkua pitkin tulentekopaikalle. Reitti jatkuu vastapäivään kuljettaessa aluksi esteettömänä reittiosuutena metsää ja suonlaitaa pitkin kohti Kauhalammia. Reitillä kulkee leveä puurakenne. Kauhalammin kohdalla reitiltä voi halutessaan poiketa pienen matkan päässä Nummikankaalla sijaitsevaan luontotorniin. Tämän jälkeen alkaa 1,6 km mittainen pitkospuuosuus avaran Kauhanevan suoalueen poikki.
Katikankierros, 2 km ympyräreitti
Sulan maan aikaan, kulkuaika 1-2 t.
Vaativa.
Huomioithan, reitti on talviaikaan vaarallisen liukas. Emme suosittele Katikankanjonia talviretkeilykohteeksi.
Katikankanjonin polku johdattaa kulkijan mystiseen kuusikkokuruun, jonka virtaava vesi on synnyttänyt. 9000 vuoden aikana purot ovat kovertaneet tiensä halki hiekkakankaan ja kuljettaneet mukanaan valtavia määriä maa-ainesta. Nyt paikalla on 20 metriä syvä uomasto, jonka seinämät ovat poikkeuksellisen jyrkkiä.
Lähtöpiste
Osoite: Katikankanjonin pysäköintialue, Kiviluomantie 461, 61950 Juonikylä (Kauhajoki) (pdf 4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
Koordinaatit: (WGS84) N62° 14.3616' E 22° 19.4232'
Retkeilyrakenteet
Katikanluoman laavu, tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Ota mukaan omaa wc-paperia.
Nähtävää
Katikankanjonin rinteet ja purolaakso. Kolmentuulenlakin hiekkaharjanne.
Reittiselostus
Reitti on viitoitettu. Reitti kulkee Katikankanjonin rinteillä ja purolaakson pohjalla. Reitin pohjaa on tasoitettu, mutta reitillä on muutama hyvin jyrkkä rinne. Rinteissä on maastoportaat. Reitti kulkee kuivassa kangasmaastossa, ja muutaman kostean kohdan yli vievät pitkospuut. Reitti ylittää Katikanluoman tukevia siltoja pitkin.
Pyöräilyreitit
Puiston halki kulkee Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin pyöräilyreitti. Reitti seuraa Kyrönkankaan keskiaikaista tietä ja yhdistää Kauhanevan-Pohjankankaan ja Lauhanvuoren kansallispuistot. Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella rajoitusosia lukuun ottamatta. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat. Reitin lisätiedot (lhgeopark.fi).
Kauhanevan-Pohjankankaan esite
YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Kauhaneva-Pohjankangas
Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.
Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.
Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.