Manamansalon synnystä kerrotaan, että muinoin Kivesvaaralla asustellut hiisi vihastui kristinuskon tulosta. Suutuspäissään hän raapaisi kourallisen maata Kivesvaaran kupeelta ja viskasi sen Oulujärvelle, ja tästä hiiden kourallisesta syntyi Manamansalo. Maan ottopaikalla puolestaan sijaitsee Kivesjärvi, ja sen saarien paikalla ovat Manamansalossa lammet.

Terva

Tervansoutajien aika oli Oulujärven historian suuruuden aikaa 1800-luvulla. Suomi ja Kainuu toimittivat silloin tervaa kaikkialle maailmaan puulaivojen ja kattojen suojaksi. Terva kuljetettiin Kainuun takamailta Oulun satamaan soutaen. Oulujärven ylityksessä saatettiin käyttää apuna myös purjeita, mutta matkalla vaanivat niin myrskyt kuin merirosvotkin. Suomen viimeisimmät merirosvot karkotettiin Oulujärven saarista vasta 1860-luvulla.

Retkeilyalue, rantojensuojelu ja Natura

Oulujärven retkeilyalue perustettiin 30.12.1993 annetulla valtioneuvoston päätöksellä. Ulkoilulain mukaisesti retkeilyalue voidaan perustaa valtion maalle, jolla on ulkoilun kannalta huomattava merkitys. Tällaisella alueella on metsätalouden harjoittaminen, metsästys ja kalastus samoin kuin maa- ja vesialueen muukin käyttö järjestettävä niin, että ulkoilutoiminnan tarpeet tulevat riittävästi otetuiksi huomioon.

Oulujärven retkeilyalue toteuttaa myös valtakunnallista rantojensuojeluohjelmaa Niskanselän suurimmilla saarilla ja Manamansalossa.

Natura 2000 -luonnonsuojelualueverkostoon kuuluu Niskanselällä kaksi kohdetta: Oulujärven saaret ja ranta-alueet (Honkisen ja Kuoston-Kaarresalon alueet sekä Ykspiston ja Enonlahden Rakolanniemen alueet) sekä Oulujärven lintuluodot (Kaarresalon lounaispuolella oleva Purjekari).