Tammisaaren saariston sivut
Tammisaaren saariston reitit
Retkeilyreitit ja polut
Reittien lähtöpisteet
Älgön, Modermaganin ja Jussarön saarilla on merkittyjä polkuja.
Luontopolut
- Älgön luontopolku, 2 km, alkaa Rödjanin kalastajatilalta. Polun alussa on laatikko, josta retkeilijä voi lainata polusta kertovan vihon. Polku on alussa melko jyrkkä, eikä se ole esteetön. Polun varrella on näkötorni, korsun jäänteet viimeisimmästä sodasta sekä Storträsket-järvi. Luontopolun esite (julkaisut.metsa.fi)
-
Modermaganin luontopolulla, 2 km, ei ole varsinaista aloituskohtaa, vaan polulle voi poiketa mistä kohtaa tahansa. Polun varrella on kylttejä, joista saa tietoa ulkosaaristovyöhykkeestä. Maasto on melko epätasaista, ja sateen jälkeen kalliot ovat liukkaita. Polun varressa on entisöity sirpalesuoja ja korsu.
- Jussarön luontopolku. Saaressa on 4,7 km pituinen luontopolku, josta voi kulkea myös lyhyemmän 3,6 km mittaisen osuuden. Polku kulkee vanhan Kullakojanin luotsituvan ohi ja jatkuu lähellä kaivoskuiluja, jotka ovat peräisin 1800-luvun puolivälistä. Polku etenee vanhaan ja jylhään mänty- ja kuusimetsään, joka on hyvin harvinainen merellä sijaitsevassa saaressa.
Jos valitset pidemmän reitin, avautuu upea näkymä avomerelle. Suomenlahti on täällä ja aaltoilee aivan jalkojesi edessä!
- Polun varrella on näköalatorni, Lotsstugerget, jossa Jussarön luotsit seisoivat ja katsoivat horisonttiin.
- Jussarössä on myös toinen näkötorni, vanha merivartijoiden vartiotorni, joka on rakennettu Jusarön vanhan majakan jäänteisiin (areena.yle.fi).
-
Iron Beachin ranta syntyi 1950- ja 60-luvuilla saarella tehdyn kaivostoiminnan sivutuotteena. Kun rautamalmi louhittiin pois, rantaan jäivät jäljelle kivet ja musta hiekka. Tästä syystä ranta on nimetty Iron Beachiksi.
YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Tammisaaren saaristo
Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.
Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.
Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.