Ohjeet ja säännöt
Ohjeita Hetassa liikkumiseen
Sallittua
- Liikkuminen ja leiriytyminen jokaisenoikeudella (ymparisto.fi).
- Marjojen ja sienten poimiminen.
- Onkiminen ja pilkkiminen. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
Rajoitettua
- Koirien ulkoiluttaminen laduilla. Koiria saa kuljettaa ainoastaan Ounasjärvellä kulkevalla Aurinkokeino (17 km) ladulla sekä valaistun ladun yläympyrässä. Koirat on pidettävä aina kytkettyinä.
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Kiellettyä
- Avotulen teko maastopalovaroituksen aikana.
- Lemmikkieläinten vapaana pitäminen.
- Roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.
Ohjeita Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa liikkumiseen löydät kansallispuiston verkkosivuilta.
Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista
Valtion maksuperustelain mukaan (finlex.fi) yritys tarvitsee yhteistyösopimuksen, jos se vie asiakkaitaan säännöllisesti Metsähallituksen ylläpitämille kohteille (metsa.fi). Käyttömaksut maksetaan etukäteen Eräluvat.fi-verkkokaupan kautta. Sopimusyritysten kanssa voidaan sopia laskutuksesta kausittain.
Moottorikelkkailu Enontekiöllä
Muista, että moottorikelkkailu ei ole jokaisenoikeus. Harrastuskelkkailu on sallittu ainoastaan merkityillä moottorikelkkailureiteillä ja -urilla sekä vesistöjen jäällä. Suojelualueilla on vielä erikseen tarkempia sääntöjä.
Merkityille moottorikelkkailu-urille voit lähteä kelkkailemaan omin päin tai paikallisen safariyrittäjän matkassa. Osa urista vaatii maksullisen luvan ja osa on ilmaisia. Muistathan, että uralta poikkeaminen ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa!
Hetan kirkonkylästä lähteviä moottorikelkkailu-uria hoitaa Enontekiön kunta. Niiden käyttöön ei tarvita lupaa. Myös Victoria-reitti, joka kulkee Suomen ja Ruotsin rajaa myötäillen Muoniosta Kilpisjärvelle on maksuton.
Enontekiöllä Käsivarren erämaa-alueella Palojärvestä Kilpisjärvelle lähtevälle moottorikelkkailu-uralle sekä pistoille Syväjärvi–Karesuvanto ja Raittijärvi–Saarikoski on hankittava maksullinen Metsähallituksen valtakunnallinen uralupa (eraluvat.fi).
Kilpisjärven kylän alueella moottorikelkkailu-uria hoitaa Kilpisjärven ladut ry ja uranhoitomaksu tulee suorittaa osoitteessa (kilpisjarvenladut.fi).
Moottorikelkkailun kartat
- Enontekiön alueen urat Retkikartassa (retkikartta.fi)
- Metsähallituksen valtakunnallinen maksullinen ura Kilpisjärvi–Palojärvi sekä pistot Syväjärvi–Karesuvanto ja Raittijärvi–Saarikoski:
Ennakkovarustautuminen
Varusteet ja turvallisuus
- Hetan alueella retkeiltäessä tulisi olla mukana asiallinen retkeilyvarustus sekä kartta. Myös kompassi kannattaa ottaa mukaan, mikäli on tarkoitus lähteä pitemmälle vaellus- tai hiihtoretkelle. Poluilla on pitkospuista huolimatta usein kuivallakin säällä kosteita kohtia, joten kunnon maastojalkineet ovat tarpeen.
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
- Katso myös retkikohteen ajankohtaista sivu
- Retkeilyn ABC:
- Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
Sesonkiajat
- Hetan alueella retkeilyn sesonkiaikoja ovat maalis - huhtikuu sekä kesä - syyskuu. Kevättalvella alueella on runsaasti hiihtäjiä, kesällä vaeltajia ja kalastajia.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkeily poronhoitoalueella
Kun retkeilet Lapissa, lue vinkit retkeilystä poronhoitoalueella.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.