Turvallisuus

Retkeillessä harvoin tapahtuu vakavampia onnettomuuksia tai tapaturmia. Usein retkeilijät eivät edes mieti etukäteen, että heille voisi tapahtua jotain, kun ei ennenkään ole tapahtunut.

Kaksi retkeilijää metsässä pyöräilemässä. Taustalla järvi.

Turvallisuusasioita ei kannata missään tapauksessa harjoitella kantapään eli vaaratilanteiden kautta. Niiden hallitseminen vaatii paljon perehtymistä ja harjoittelua.

Ennakoi ja vältä riskejä

Pitää ennalta osata arvioida, mitä riskejä tulevaan retkeen voi sisältyä, ja toimia niin, ettei joudu vaaratilanteeseen. On hallittava monenlaisia retkeilytaitoja, kuten luotettavaa suunnistamista, tulentekoa, vesistön ylitystä, ensiapua ja suojan, esim. hätämajoitteiden, rakentamista. Lisäksi retkelle on osattava ottaa mukaan tarpeellisia turvallisuuteen liittyviä varusteita sekä vararuokaa ja -juomaa.

Varustaudu pahimman varalle, älä yliarvioi omaa kuntoasi. Ota mukaan riittävästi lämmintä vaatetta, ruokaa ja juomavettä sekä kompassi ja paikkansa pitävä, riittävän tarkka kartta, esim. ulkoilukartta, maastokartta tai Retkikartta.fi:stä tulostettu kartta ja ensiapuvälineet. Huolehdi hygieniasta, jottet sairastu tai saa ikäviä hiertymiä ja tulehduksia erityisesti jalkoihin ja nivusiin.

Vaaratilanteessa toimi harkitusti ja rauhallisesti

Ennakoinnista ja riskien etukäteen vähentämisestä huolimatta retkellä voi sattua jotakin ikävää. Jos joutuu vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen, pitää osata tehdä tilannearvio ja toimia harkitusti ja rauhallisesti. Tilanteessa on hyötyä siitä, että osaa antaa ensiapua, kutsua apua, toimia yllättävässä säätilanteessa, pelastaa jäihin putoamiselta jne.

Valeturvallisuus

Matkapuhelin, GPS-paikannin tai liiallinen luottaminen omiin kykyihin voi tuudittaa retkellä väärään turvallisuudentunteeseen, joka ei huonolla säällä matkapuhelinverkon ulottumattomissa ja GPS:n akun loppuessa olekaan totta. Varminta on oppia tulemaan aina toimeen omin neuvoin ja muistaa, että luonnonvoimia vastaan ei kannata taistella.

112 Suomi -mobiilisovellus

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

112 SUOMI.

Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Retkikohteilla on paljon katvealueita ja tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin.