Talvella retkeily

Mitä ottaa huomioon talviretkellä?

Talviretkeilijälle tärkeintä on pysyä lämpimänä. Kerrospukeutuminen riittävän väljiin vaatteisiin on hyvä alku. Herkimmin paleltuvat sormet, varpaat ja pää, joten ne on hyvä suojata lämpimin varustein. Kunnolliset jalkineet tekevät taivaltamisesta mukavaa, liikutpa sitten kävellen, suksilla tai lumikengillä. Myös yöpyminen talvisessa luonnossa on mukavaa ja turvallista, kun mukana on talvikäyttöön soveltuvat makuupussi, makuualusta ja majoite, kuten teltta tai riippumatto. Luontoon.fi:n varusteluettelo auttaa valmistautumisessa ja varustautumisessa.

Talviretkelle lähtevän on syytä huomioida muutama turvallisuusseikka:

  • Tärkeätä on pakata mukaan paperinen kartta ja kompassi, ja osata käyttää niitä. Älypuhelimien akunkesto pakkaslukemilla ei ole kehuttava ja kuuluvuutta ei kaikilla alueilla ole.
  • Retkeilijän on hyvä tarkistaa jäätilanne, etenkin meren- tai järvenjäälle suunnattaessa. Varsinkin alkutalvesta pientenkin lampien jäät voivat olla petollisia.
  • Talvella aurinko valaisee retkeilijän taivalta huomattavasti vähemmän kuin kesällä. Joulukuussa aurinko laskee Etelä-Suomessa jo varhain iltapäivällä ja Lapissa kaamos hämärtää päivät viikkokausiksi. Valon vähäisyyden vuoksi ei kannata jättää lähtemättä retkelle. Retken voi ajoittaa valoisiin tunteihin, ja hyvä otsalamppu auttaa näkemään niin maastoa kuin karttaakin.
  • Suunnistaminen on talvella vaikeampaa, sillä maastonmuotoja voi olla vaikeampi havaita lumikinosten alta. Esimerkiksi järveä voi luulla pelloksi ja päinvastoin.
  • Huomioithan, että kaikki kohteillemme vievät tieosuudet eivät ole talvisin käytettävissä tai niillä ei ole talvikunnossapitoa. Autoon kannattaa pakata mukaan esimerkiksi lapio ja pieni pussi soraa paksun lumipeitteen ja jäisten mäkien varalta, sillä aina aurat eivät ehdi tehdä lumitöitä ajantasaisesti.

Retkeilijä kaataa termoksesta kuumaa juomaa kuvaajan pitelemään kuksaan.

Minne talviretkelle?

Suomen kansallispuistot, retkeilyalueet ja muut Metsähallituksen hoitamat luonnonsuojelualueet ovat oivallisia talviretkeilykohteita. Niitä löydät helposti Luontoon.fi:n retkikohdehausta. Osassa kansallispuistoja talvi tuo mukanaan ainutlaatuista nähtävää, kuten jääputouksia, tykkylunta ja koskemattomia hankia. Talvinen luonto ja maisemat itsessään ovat vierailun arvoisia. Esimerkiksi Saimaan saarisokkelot näyttävät kovin erilaiselta retkiluistelureitiltä verrattuna kesäaikaan.  

Monet kesäretkeilyreitit soveltuvat kuljettavaksi talvella vaikkapa lumikengillä ja vähäisen lumen aikaan hyvillä talvikengilläkin. Kun lunta on paljon, voit vetää jalkaan karvapohjaiset liukulumikengät. Liikkuminen hankien halki on sekä lumikengillä että liukulumikengillä vaivatonta, ja niillä pääset kulkemaan sielläkin, minne kesällä ei maastonmuotojen tai vetisyyden vuoksi pääse. Vuokrattavia lumikenkiä, liukulumikenkiä ja muita varusteita voit tiedustella kansallispuiston yhteistyöyrittäjiltä, joiden yhteystiedot löytyvät kunkin kansallispuiston sivuilta. Lue lisää hiihtovarusteista, mm. metsä- ja tunturisuket.

Joissakin kansallispuistoissa on erikseen merkittyjä talviretkeilyreittejä. Ne kutsuvat liikkumaan jalan tai lumikengillä, tai vaikkapa ajamaan läskipyörällä (englanniksi fatbike). Mukanasi voi kulkea koira, kunhan se on kytkettynä. Hiihtoreiteille ovat sen sijaan tervetulleita yksinomaan hiihtäjät. Tutustu talviretken suunnittelussa kohteen karttaan ja reittikuvauksiin, jotka löytyvät kunkin kansallispuiston sivuilta.   

Kartalle on merkitty myös laavut, kodat ja muut tulentekopaikat, joilla pääsee nauttimaan talviretken kohokohdasta: eväshetkestä nuotion lämmössä. Metsähallituksen huolletuilla taukopaikoilla on tavallisimmin tulisija polttopuineen, evästelypöytä ja kuivakäymälä. Ne ovat avoinna kaikille vuodenajasta riippumatta. Huomaathan, että WC-paperi ja tulentekovälineet tulee tuoda itse, ja polttopuut kannattaa varautua itse pilkkomaan.

Yöpyminen ulkona

Valaistu teltta kaamoksen keskellä talvimaisemassa.Yöpyminen talvella ulkona vaatii hyvää suunnittelua ja varustautumista. Retken varustelistaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja miettiä tarkkaan myös lämpimien vara- ja vaihtovaatteiden tarve.

Varusteet

Tavarat pakataan joko rinkkaan tai ahkioon.

  • Rinkka tulee yleensä kysymykseen vain silloin, kun yövytään autiotuvissa.
  • Jos yöpyy teltassa, tavaramäärä tulee jo niin paljon suuremmaksi, etteivät varusteet mahdu rinkkaan ja kantaminenkin tulisi erittäin raskaaksi. Silloin käytetään ahkiota ja mahdollisesti vielä pientä päiväreppua.

Talviretkellä yövytään yleensä tuvassa tai teltassa.

  • Tuvissa yöpymistä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon lämmitysmahdollisuus. Mukaan kannattaa varmuuden vuoksi pakata myös matkapalovaroitin. Retkipaikan polttopuutilanne kannattaa tarkistaa etukäteen niin, että saatavilla on riittävä määrä kuivia puita.
  • Talvitelttailuun sopivat kaksikerroksiset kupoli- tai tunneliteltat. Jos yöpyy tällaisessa teltassa, pitää varmistaa, että on riittävän lämmin makuupussi.
  • Varmista, että makuualustoilla on riittävä eristyskyky, sillä lumipinta hohtaa kylmyyttä. Yleensä on tarpeen laittaa kaksi umpisoluista makuualustaa päällekkäin. Myös talviretkeilyyn suunniteltuja ilma- ja untuvatäytteisiä makuualustoja kannattaa harkita.
  • Ohuemmalla makuupussilla pärjää talvellakin, jos yöpyy kamiinateltassa. Tämä telttamalli on hyvä vaihtoehto isommalle ryhmälle. Jos käyttää kamiinatelttaa, pitää varmistaa polttopuiden saanti, muuten tulee kylmä yö. Kamiinateltan pystyttäminen on jo oma ohjelmanumeronsa. Myös kipinämikkovuorot jaetaan erikseen.
  • Riippumatossa yöpymisessä riittävä lämpöeristys on välttämätön. Eristävä makuualusta ja lämmin talvimakuupussi suojaavat sekä pakkaselta, että kylmältä tuulelta. Lumisateelta ja tuulelta suojaudutaan myös talvimallisilla laavukankailla.

Poika makaa maassa silmät kiinni. Kuvaan on liitetty Ulkoruokinnassa-logo.

Talviretkeilyn tärpit

Juho Niemelä antaa loistavia vinkkejä talviretkeilyyn Pudasjärven Syötteen laduilta, ja vähän tulillakin pysähtyen. Hiihtokaverina Juholla Metsähallituksen Luontopalvelujen podisti Sini Salmirinne. Kuuntele Talviretkeilyn tärpit latulenkiltä ladeltuna.

Talviretkeilylajeja

  • Hiihto on hyvä laji niille, jotka pitävät vauhdista ja siitä, että maisemat vaihtuvat tiuhaan.
  • Lumikenkäily sopii rauhallisemmasta menosta pitävälle.
  • Talvipyöräily on mukavaa, kun muistaa säähän sopivan kerrospukeutumisen.
  • Tähtitaivaan tarkkailu on hauskaa ja helppoa Suomen pimeinä talviöinä. Voit samalla bongata revontulia!