- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Roskaton retkeily
Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi
Retkeilylläkin on ympäristövaikutuksia, mutta jokainen voi pienentää niitä helposti. Luonto ja muut retkeilijät kiittävät, kun tuot jätteesi pois luonnosta asianmukaisiin jätteenkeräyspisteisiin ja autat säilyttämään maisemat yhtä upeina seuraavillekin samoajille!
Roskattoman retkeilyn periaatteet
- Retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon.
- Pakkaa eväät kestäviin ja uudelleen käytettäviin rasioihin ja pusseihin. Näin mukanasi kulkee tulevaa pakkausjätettä mahdollisimman vähän.
- Ruoantähteet ja muut biojätteet voit jättää taukopaikan kuivakäymälään tai kompostoriin. Älä kuitenkaan heitä biojätteitä muunlaisiin käymälöihin, kuten imukäymälöihin.
- Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla tai autiotuvan tulisijassa. Muita jätteitä – kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia – ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.
- Älä jätä poltettavaa jätettä muiden huoleksi esimerkiksi polttopuuvajoihin.
- Tuo vaarallinen jäte ja sekajätteet pois maastosta.
- Biojätteet eivät kuulu sekajäteastiaan, koska ne alkavat helposti haista. Lisäksi eläimet saattavat levitellä muutkin roskat ympäriinsä etsiessään houkuttelevia biojätteitä roska-astiasta.
- Vaarallinen jäte, kuten akut tai paristot, kuuluu vaarallisen jätteen keräykseen, ei sekajäteastiaan.
- Siivoa aina omat ja tarvittaessa myös muiden jätteet. Pidä mukanasi pientä muovipussia maastossa löytyviä roskia varten.
- Kohtelias tupakoitsija kerää tumpit omaan rasiaansa ja tyhjentää rasian myöhemmin jäteastiaan.
- Kosteuspyyhkeitä voi käyttää intiimihygieniasta huolehtimiseen. Huomaa kuitenkin, että useimmat kosteuspyyhkeet sisältävät muovia, eikä niitä saa laittaa käymälään, vaan ne pakataan pieneen pussiin ja tuodaan pois maastosta. Kuukautissuojien kääreet, siteet ja tamponit pakataan pieneen pussiin ja tuodaan pois luonnosta.
Pienillä toimilla on isoja vaikutuksia
Roskattomasta retkeilystä hyötyvät sekä luonto että retkeilijä. Roskattoman retkeilyn ansiosta retkikohteiden kaatopaikkajätteet ovat vähentyneet, vaikka kansallispuistojen ja muiden retkikohteiden kävijämäärät ovat kasvaneet.
Roskaton retkeily vähentää huoltoajoa retkeilykohteissa ja sitä kautta melua, päästöjä ja maaperän kulumista. Se säästää luonnon lisäksi rahaa ja työtä, jotka voidaan suunnata retkeilyreittien ja muiden palveluiden parantamiseen, retkeilijöiden iloksi.
Lue lisää
Näin monta vuotta roskat maatuvat
- Tupakantumppi jopa yli 10 vuotta
- Muovipussi jopa 100 vuotta, muovipullo jopa 1000
- Hernekeittopurkki 200-500
- Alumiininen juomatölkki 200-1000 vuotta
- Lasi säilyy luonnossa ikuisesti
- Paristot säilyvät 200-1000 vuotta
- Pahvimuki ja maitopurkki 1-5 vuotta
- Paperinen nenäliina 1-2 vuotta
- Purukumi 20-25 vuotta
- Pussinsulkijat satoja vuosia