- Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta
- Vapaaehtoistoiminta
-
Aktiviteetit
- Avovesiuinti
- Geokätköily
- Hiihto
- Historian jäljillä
- Kalastus
- Kiipeily
- Koiran kanssa luontoon
- Leirien järjestäminen
- Lintujen tarkkailu
- Luontoon oppimaan
- Lumikenkäily
- Marjastus ja sienestys
- Melonta
- Metsästys
- Moottorikelkkailu
- Opastukseen osallistuminen
- Patikointi
- Polkujuoksu
- Pyöräily
- Ratsastus
- Retkiluistelu
- Sauvakävely
- Sukellus
- Suunnistus
- Tähtitaivaan tarkkailu
- Vaellus
- Valokuvaus
- Vapaalasku
- Veneily ja purjehdus
Hiihto
Lumi narskuu suksen alla, ja pakkasilma saa terveen punan nousemaan poskille. Keväthangilla latukahvilan munkit maistuvat taivaalliselta hiihtolenkin lomassa ja maisemat lumoavat liikkujan.
Hiihto on yksi Suomen perinteisimmistä ja suosituimmista ulkoilulajeista. Hiihto on monipuolinen liikuntalaji, jota harrastaa reilut 800 000 suomalaista.
Arjen liikuntaa ja upeita elämyksiä
Hiihto on mainiota terveys- ja arkiliikuntaa. Se on myös sopiva liikuntamuoto elämyksiä janoaville. Keväthanget kutsuvat hiihtäjiä nauttimaan auringosta, ja hyvällä säällä voi valloittaa vaikkapa tunturin. Sydäntalven kirkkaina iltoina suksiminen tähtitaivaan alla jää takuuvarmasti mieleen.
Hiihtää voi niin perinteisellä kuin vapaalla hiihtotavalla. Hyvä hiihtotekniikka on avain suksien toimimiseen. Taitojen karttuessa myös hiihdon mielekkyys lisääntyy. Jokainen oppii kyllä hiihtämään, joten huono hiihtotaito ei ole este lajin aloittamiselle ja harrastamiselle. Jos hiihtotekniikan opetteluun haluaa ohjattua opastusta, kannattaa osallistua esimerkiksi ohjatuille tekniikkakursseille tai hiihtokouluun, joita järjestävät esimerkiksi urheiluseurat, Suomen Latu ja yritykset. Hiihtovarusteista ja suksien voitelusta voit lukea lisää retkeilyn ABC -osiosta.
Huollettuja latuja satoja kilometrejä
Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla on paljon huollettuja latuja. Suosittuja hiihtokohteita ovat etenkin kevättalvella Lapin tunturit. Myös eteläisemmästä Suomesta löytyy oivia hiihtokohteita.
Sopivia latuja kannattaa kartoittaa retkikartta.fi-palvelusta. Latujen tilanne vaihtelee säästä riippuen. Etukäteen kannattaakin selvittää vielä tarkemmin suunnitellun retkikohteen latujen tilanne. Omien polkujen kulkija voi tehdä hiihtovaelluksia myös huollettujen latujen ulkopuolelle ja suunnata metsäsuksilla umpihankeen.
Varustautuminen ja turvallisuus
Pidemmälle hiihtoretkelle ja entuudestaan vieraille laduille lähtiessä kannattaa valmistautumiseen käyttää arki-illan hiihtolenkkiä enemmän aikaa. Hiihto on koko perheen ulkoilua, ja myös lasten kanssa voi lähteä retkelle. Pieniä lapsia voi vetää mukana esimerkiksi ahkiossa.
Mukaan tulee ottaa latukartta, kompassi, puhelin, tulitikut ja puukko. Hiihto kuluttaa paljon energiaa, joten ruokaa ja juomaa tulee varata riittävästi mukaan. Mukaan on hyvä ottaa myös muutama kolikko rahaa, jos matkan varrella haluaa poiketa vaikkapa latukahvilassa. Pimeyden yllättämät hiihtäjät johdattaa kotiin otsalamppu. Mikäli hiihdät perinteisellä hiihtotavalla, ota mukaasi myös pitovoidetta suksien lipsumisen estämiseksi.
Pitkillä hiihtolenkeillä tärkeitä ovat vaihtovaatteet. Pysähtyessä saattaa tulla kylmä, joten ylimääräinen takki pitää lämpimänä evästauolla. Takin lisäksi ainakin vaihtohanskat, vaihtopipo ja ylimääräinen kerraston paita on hyvä olla mukana. Kannattaa myös pitää mielessä, että pitkien hiihtolenkkien varrella lämpötila saattaa vaihdella yllättävänkin paljon.
Sopivan sään mukaisen varustautumisen lisäksi kannattaa ottaa huomioon muitakin turvallisuuteen liittyviä asioita. Hiihtoreitti kannattaa valita omien voimien ja taitojen mukaan. On hyvä muistaa, että jyrkkien ja pitkien ylämäkien jälkeen tulee usein jyrkkiä ja pitkiä alamäkiä, jotka voivat etenkin jäisellä kelillä olla yllättävänkin haastavia. Tarkista lähtiessäsi myös oikea hiihtosuunta, jos sellainen on määritelty (usein osoitettu kyltein ja nuolimerkein latukartassa). Joillakin laduilla hiihdetään molempiin suuntiin. Muista, että kun kiipeät mäkeä ylös, joku muu saattaa laskea sitä alas. Kulkulinja kannattaakin pitää mahdollisimman reunassa ja ottaa huomioon vastaantulevat.
Jos mäkien kiipeäminen ja laskeminen mietityttää, kannattaa valita reitti, jossa ei ole juurikaan korkeuseroja, kuten soilla, tasaisilla kankailla ja jäällä kulkevat ladut.
Jäällä hiihtäessä jään paksuus on syytä varmistaa ja ottaa huomioon myös virtaukset, kun hiihdetään merkitsemättömillä laduilla.
Tapahtumat ja laturetket
Jos hiihtäessä haluaa nauttia muiden seurasta, kannattaa osallistua erilaisille laturetkille ja muihin hiihtotapahtumiin. Myös ruokailuun ja peseytymiseen on laturetkillä ja hiihtotapahtumissa usein mahdollisuus. Tietoa erilaisista tapahtumista löytyy alueiden sivuilta.
Nähdään ladulla!
Terveyttä luonnosta
- Hiihto kehittää kestävyyskuntoa ja vahvistaa laajoja lihasryhmiä.
- Raittiissa ilmassa ulkoilu parantaa unen laatua.
- Hiihtäminen vaikuttaa positiivisesti mielialaan.
- Yhteinen hiihtolenkki on hyvä tapa viettää aikaa läheisten ja ystävien kanssa.
- Ladulla maisemat vaihtuvat tiuhaan tahtiin, ja lyhyelläkin lenkillä voi päästä nauttimaan upeasta luonnosta.
Suomen Ladun Kaikki hiihdosta -sivustolla (kaikkihiihdosta.fi)
- välineet
- voitelu
- pukeutuminen
- tekniikka
- latutiedot
- hiihtotapahtumat