- Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta
- Vapaaehtoistoiminta
-
Aktiviteetit
- Avovesiuinti
- Geokätköily
- Hiihto
- Historian jäljillä
- Kalastus
- Kiipeily
- Koiran kanssa luontoon
- Leirien järjestäminen
- Lintujen tarkkailu
- Luontoon oppimaan
- Lumikenkäily
- Marjastus ja sienestys
- Melonta
- Metsästys
- Moottorikelkkailu
- Opastukseen osallistuminen
- Patikointi
- Polkujuoksu
- Pyöräily
- Ratsastus
- Retkiluistelu
- Sauvakävely
- Sukellus
- Suunnistus
- Tähtitaivaan tarkkailu
- Vaellus
- Valokuvaus
- Vapaalasku
- Veneily ja purjehdus
Junior Ranger -toiminta
Junior Ranger on Euroopan suojelualueiden liitto Europarcin (europarc.org) ohjelma, josta Suomessa vastaa Metsähallitus. Ympäri Eurooppaa voi tavata Junior Rangereita retkeilemässä ja työn touhussa suojelualueilla.
Tekemällä oppimista raikkaassa ulkoilmassa
Junior Ranger -harrastus on ulkoilmaelämää, käytännön tekemistä ja luontokokemuksia. Se antaa nuorelle erinomaisen kuvan luonnonsuojelualueen työntekijän eli rangerin monipuolisesta työstä. Junior Ranger -harrastuksessa tutustutaan suojelualueen luontoon ja historiaan, retkeillään hienoissa paikoissa, suojellaan luontoa ja pidetään hauskaa mukavassa seurassa. Harrastuksessa tärkein asia on itse toiminta, oli kyseessä sitten retkeily, tutkimus, huolto, rakentaminen tai luonnonhoitotyöt.
Junior Ranger -toiminnassa haetaan vastausta vaihteleviin kysymyksiin: esimerkiksi miksi luonnonsuojelualue on perustettu, millaista työtä siellä tehdään, missä ja mitkä ovat alueen hienoimmat luonto- ja kulttuurikohteet, miltä tuntuu maata auringon lämmittämällä kalliolla ja katsella poutapilviä, miten toimii kuorimarauta ja miksi lantakuoriainen on tärkeä heppu.
Leirejä, retkiä ja haasteita
Suomessa Junior Rangerin ura käynnistyy lähisuojelualueella järjestetyllä leirillä. Leirillä tutustutaan oman suojelualueen luontoon ja historiaan, retkeillään hienoissa paikoissa, suojellaan luontoa ja pidetään hauskaa mukavassa seurassa. Leirit on tarkoitettu 11–17-vuotiaille suojelualueen lähiympäristössä asuville nuorille, ja ne kestävät vähintään kolme päivää.
Alkuleirin jälkeen Junior Rangereille järjestetään jatkotoimintaa. Jatkotoiminnan tapaamisia, retkiä, on vähintään 1–3 vuodessa. Jatkotoiminnassa jatketaan tutustumista luonnonsuojelualueeseen ja sen eliöihin ja hankitaan uusia retkeily- sekä työtaitoja. Mitä pidempään toiminnassa on mukana, sitä haastavampia tehtäviä on luvassa.
Innokkaimmille Junior Rangereille voi lisäksi tarjoutua mahdollisuus osallistua vuosittain järjestettävälle kansainväliselle leirille. Kunkin toimintaa järjestävän luonnonsuojelualueen on mahdollista lähettää kaksi Junior Rangeria kansainväliselle leirille. Kansainvälisiä leirejä on pidetty muun muassa vuonna 2014 Tšekissä, 2015 Nuuksion kansallispuistossa ja 2016 Latviassa. Kesällä 2018 leiri järjestettiin Saksassa.
Junior Ranger -toimintaa kansallispuistoissa:
Suomen Rangerit
Junioreita kokeneemmat kansallispuistojen hoitajat, ammattilaisrangerit, tekevät monipuolista luonnonsuojelutyötä: he rakentavat, huoltavat, korjaavat, avustavat tutkimustöissä ja opastavat kansallispuistojen kävijöitä.
Suomen Rangerit ry on suojelualueilla työskentelevien henkilöstöyhdistys, joka tekee tunnetuksi luonnonsuojelualueiden työtä viestien siitä ja järjestäen erilaisia tapahtumia. Yhdistykseen voi liittyä myös tukijäseneksi.
Suomen Rangerit ry Facebookissa (facebook.com)