Myrkylliset marjat

Marjastajan on hyvä opetella tunnistamaan myös myrkylliset marjat, jottei niitä päädy osaksi marjasaalista. Mikäli marjojen syönnistä tulee myrkytysoireita, on hyvä yrittää tunnistaa, mitä marjaa on syönyt, varsinkin jos on nauttinut marjoja suuria määriä. Jos epäilet myrkytystä, tyhjennä ja huuhtele suu. Ota nopeasti lääkehiiltä esimerkiksi  nesteeseen sekoitettuna. Lääkehiili estää myrkyllisten aineiden imeytymistä vatsalaukkuun.

Soita tarpeen vaatiessa Myrkytystietokeskukseen saadaksesi tarkempia ohjeita.

Lisätietoja

Karta myrkyllisiä marjoja

Alla on mainittu myrkyllisiä marjoja, joita pitää välttää.

Kielo

Kielo kasvaa yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa. Kielo kasvaa muun muassa lehdoissa ja tuoreissa metsissä. Marjat ovat ensin vihreät, sitten keltaiset ja kypsinä oranssinpunaiset. Kaikki kasvinosat ovat myrkyllisiä.

  • Oireet ja toimenpiteet
    Muutaman marjan syönti lähinnä ärsyttää vatsaa. Jos on syönyt erittäin runsaasti kielonmarjoja, saattaa esiintyä vakavia myrkytysoireita. Silloin potilaalle annetaan lääkehiiltä. Jos potilas oireilee, hänet tulee toimittaa lääkäriin. 

Kalliokielo

Kalliokielo on yleinen Etelä-Suomessa. Se on rauhoitettu Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnissa. Kalliokieloa kasvaa sekä rehevillä että kuivilla kasvupaikoilla, esimerkiksi lehdoissa ja kalliolla. Marjat ovat aluksi vihreitä, mutta kypsyttyään ne ovat tummansinisiä ja vahapeitteisiä.

  • Oireet ja toimenpiteet
    Kasvi on myrkyllinen, mutta pienen marjamäärän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.

Oravanmarja

Oravanmarja on yleinen lehtomaisilla kankailla ja sitä kasvaa yleisesti aina napapiirille saakka. Syksyllä kypsyvät tummanpunaiset marjat ovat lievästi myrkyllisiä, kuten muutkin kasvinosat.

  • Oireet ja toimenpiteet
    Aiheuttaa mahan ärsytysoireita. Kasvia syöneelle annetaan puoli lasillista juotavaa. Yli 10 marjaa tai vastaavan määrän muuta kasvinosaa syöneelle annetaan lääkehiiltä.

Punakoiso

Punakoiso kasvaa yleisesti Etelä-Suomessa ja rannikkoalueella. Kasvi esiintyy tervaleppäkorvissa, ruovikoissa, rannoilla ja joutomaalla. Raaka, vihreä marja muuttuu kypsyessään kellanpunaiseksi. Kypsä marja on punainen ja pitkä. Koko kasvi on myrkyllinen. 

  • Oireet ja toimenpiteet
    Kasvinosien tai marjojen syöminen aiheuttaa yleensä vain lieviä oireita, kuten karvaan maun suuhun, mahaoireita ja päänsärkyä. Korkeintaan viiden marjan syöminen ei vaadi toimenpiteitä. Suuremman määrän syöneelle annetaan lääkehiiltä.

Näsiä

Näsiää kasvaa melkein koko maassa. Kasvi viihtyy lehtomaisilla kasvupaikoilla. Koko kasvi on myrkyllinen.

  • Oireet ja toimenpiteet
    Näsiän varren pureminen voi aiheuttaa suun, kielen ja kurkun voimakasta polttelua. Vain muutaman marjan syöminen aiheuttaa pahaa makua suussa sekä suun, kielen ja kurkun polttelua. Lisäksi tyypillisiä oireita ovat pahoinvointi, mahakipu ja ripuli.

Terttuselja

Terttuselja on yleinen Etelä-Suomessa ja tavallinen Oulun korkeudelle saakka. Terttuselja on karannut puutarhoista esimerkiksi puistoihin, tienvarsiin ja metsiin. Erityisesti se viihtyy ulkokäymälän ja tunkion läheisyydessä. Punaiset marjat kypsyvät loppukesästä. Kasvi on lievästi myrkyllinen.

  • Oireet ja toimenpiteet
    Pienen marjamäärän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.

Terttuselja.
 

Lehtokuusama

Lehtokuusamaa esiintyy yleisenä Hämeen ja Ahvenanmaan, harvalukuisempana muualla Etelä- ja Keski-Suomen lehdoissa. Marjat ovat punaisia, kitkeriä ja myrkyllisiä.

  • Oireet ja toimenpiteet
    Pienen marjamäärän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.

Lehtokuusama.
 

Korpipaatsama

Korpipaatsama on yleinen Etelä-, Keski- ja Itä-Suomessa. Kasvia esiintyy puronvarsissa ja muilla kosteilla paikoilla. Marja on aluksi vihreä. Kypsyessään se muuttuu ensin punaiseksi ja lopulta kiiltäväksi ja mustanvioletiksi. Kasvin kaikki osat ovat lievästi myrkyllisiä.

  • Oireet ja toimenpiteet
    Pienen marjamäärän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.

Sudenmarja

Sudenmarjaa esiintyy koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Kasvia tavataan tuoreissa metsissä, lehdoissa ja kosteilla paikoilla. Myrkyllinen marja on vahapeitteinen ja mustansininen.

  • Oireet ja toimenpiteet
    Pienen marjamäärän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.

Konnanmarjat

Suomessa esiintyy konnanmarjaa kahta lajia. Näistä tavallisempi on suuressa osassa maata yleinen mustakonnanmarja, kun taas punakonnanmarja on enemmän itäinen ja pohjoinen laji. Molemmat lajit kasvavat kuivahkoissa lehdoissa ja puronvarsilla. Mustakonnanmarja on raakana vihreä ja kypsänä musta, kun taas punakonnanmarja on raakana vihreä ja kypsänä punainen. Molemmat marjalajit ovat myrkyllisiä.

  • Oireet ja toimenpiteet
    Pienen marjamäärän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.

Mustakonnanmarja.