Vaellus

Kaksi vaeltajaa metsässä rinkat selässä.

Puhtaiden metsien, soiden ja tunturien rinteiden raikkaudessa ajatus lentää vapaana kuin lintu ja mieli virkistyy. Keskittyminen elämän perusasioihin ja -edellytyksiin rauhoittaa, vie mennessään turhan ja jättää jäljelle olennaisen. Hyvät varusteet helpottavat vaeltamista, mutta tavallisellakin varustuksella pärjää hyvin.

Reittimahdollisuuksia on Suomen maankamaralla lähestulkoon rajattomasti. Aloittelevalle vaeltajalle sopivat valmiiden retkeilyreittien kohteet autiotupaverkostoineen. Kokeneempi kulkija voi valita omatkin polkunsa ja yöpyä unettavimmaksi katsomansa kuusen juurella.

Metsähallituksen alueilla voi pääsääntöisesti vaeltaa vapaasti. Paloja suomalaista luontoa halutaan säilyttää tutkimustarkoitukseen, minkä vuoksi luonnonpuistoihin pääsy on tarkoin säädeltyä (metsa.fi). Muutamissa luonnonpuistoissa voi kulkea merkityillä reiteillä. Tarkista aina kohteen mahdolliset rajoitukset Luontoon.fi-sivuston Retkikohde-osiosta.

Vaelluksessa putkahtaa aina uusia haasteita. Jos olet kolunnut samoja taipaleita usein, voit tehdä hypyn oudon kiehtoville selkosille. Mikäli rinkan kantaminen tarpomalla ahdistaa, hanki vedettäväksesi ahkio ja suuntaa sivakoimalla aivan toisen tasoiseen seikkailuun, hiihtovaellukselle talven ihmemaahan.

Ruoka ja varusteet

Kolme vaeltajaa ja koira nousevat mäkeä ylös. Taka-alalla järvi ja metsää.Rinkan kanssa patikointi kuluttaa rutkasti energiaa. Siksi ruokaa on hyvä varata puolitoista- tai kaksinkertainen määrä tavalliseen annokseen verrattuna. Lisäksi ruokatarpeet varataan yhdelle ylimääräiselle päivälle. Turhaa painoa ei rinkassa kannata kantaa. Esimerkiksi suolakurkkuviipaleet lasipurkissa ja liemessä ovat sangen raskas eväs. Vaellus ei silti saa missään nimessä olla nälkäkuuri. Päinvastoin: makuhermoja hivelevän ja jopa ylellisen aterian valmistaminen onnistuu luonnossa hienosti! Tasapainoinen määrä hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja tasaisin väliajoin nautittuna takaa voimien riittämisen. Usean päivän reissulle kannattaa valita aineksia, jotka eivät pilaannu nopeasti.

Helppo yhden päivän ruokalista voi näyttää esimerkiksi tältä:

  • Aamupala: ruisleipää, puuroa, marjakiisseliä, kahvia/teetä/kaakaota
  • Lounas: pussikeitto, näkkileipää, teetä
  • Välipaloina: pähkinöitä, kuivahedelmiä, keksiä, suklaata, näkkileipää
  • Päivällinen: valmispasta-ateria tonnikalalla tai kotona ruskistetulla jauhelihalla, sekaan tuorejuustoa
  • Iltapala: räiskäleitä, voileipää, teetä/kaakaota

Suomen Ladun sivuilla on aloittelijalle sopiva lista varusteista (suomenlatu.fi) ja rinkan pakkaamisesta (suomenlatu.fi). Kokemuksen karttuessa varustelistaa voi hienosäätää omien mieltymysten mukaiseksi.

Turvallisuus

Oletpa kuinka kokenut vaeltaja tahansa tai kuljetpa kuinka hyvin merkittyä reittiä hyvänsä, tulee vaelluksella aina olla mukana paperinen kartta ja kompassi. Aloittelijan on turvallista lähteä patikoimaan opastetuille reiteille. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa liittyä kokeneempaan seuraan. Metsähallituksen kohteissa on useita merkittyjä reittejä. Niilläkin astellessa tulee aina muistaa luonnon ehdot. Ympäristön olosuhteet saattavat muuttua äkistikin erityisesti tunturissa. Maalaisjärjen mukaan toimien välttää turhia riskejä.

Seurueen lisäksi ainakin yhden ihmisen on hyvä tietää retken pituus ja suunniteltu reitti. Mikäli ette saavukaan vaellukseltanne määräaikaan mennessä, on avun saaminen näin helpompaa. Puhelimessa ei aina ole kuuluvuutta. Lähtiessä ladatun puhelimen voi siis pitää huoletta sammutettuna ja käyttää sitä vain hätätapauksessa. Kuuluvuuden salliessa voi kerran päivässä kertoa ystävälle retken sujuvan hyvin.

Lue lisää

Suosittelemme vaeltajalle

Aloittelijalle

Hetta–Pallas-reitti (Pallas–Yllästunturin kansallispuisto)

Karhunkierros (Oulangan kansallispuisto

Ilvesvaellus-reitistö (Evon retkeilyalue)

Harrastajalle (vaatii kokemusta vaeltamisesta sekä varmaa osaamista kartan ja kompassin käytöstä)

Hammastunturin erämaa-alue   

Urho Kekkosen kansallispuisto   

Käsivarren erämaa-alue

Terveyttä luonnosta

  • Vaeltajan on helppo olla läsnä hetkessä ja unohtaa arjen stressitekijät, mikä alentaa verenpainetta ja stressihormonipitoisuutta.
  • Valkosolujen määrän on todettu lisääntyvän luontoympäristössä vietetyn päivän jälkeen, mikä parantaa vastustuskykyä jopa viikko retken jälkeen.
  • Luonnossa liikkuminen vahvistaa itseluottamusta.