Suppailu eli SUP-lautailu

SUP-laudalla (Stand Up Paddling) pääset lähtemään helposti vesille lähes minkälaisesta rannasta tahansa ja ihailemaan veden päältä hiljaisuudessa luonnon ihmeitä. SUP-lauta on lainelaudan näköinen lauta, jota melotaan seisten laudan päällä. Seisten melonta antaa paremmat mahdollisuudet järvi- ja merimaisemien ihailuun korkeammalta kuin vaikkapa melonta. Suppailun aloitus on helppoa: tärkeintä on oikean seisomakohdan ja tasapainon löytäminen laudalla.

Mies seisoo SUP-laudallaan vedessä.

Suppailu on tehokas kuntoilumuoto, joka parantaa etenkin vatsan ja selän lihaksia. Kellunta- tai pelastusliivit ovat tärkeä turvavaruste. Kylmällä säällä märkäpuku ja neopreenijalkineet tai tuulenpitävät vaatteet auttavat pysymään lämpimänä. Lämpimällä säällä uima-asu ja paljaat varpaat antavat parhaan nautinnon vesiliikunnasta. Aloittelijan kannattaa valita tyyni sää, jotta lauta on helpommin ohjattavissa. Lautoihin on saatavilla myös karkunaru, joka kiinnitetään melojan nilkkaan ja laudan perään. Näin lauta ei pääse karkuun, mikäli meloja tipahtaa veteen.

On olemassa sekä kovia että ilmatäytteisiä SUP-lautoja. Täytettävän laudan etuna on sen helppo kuljetettavuus myös pidempien taivalten taakse. Aloittelevalle harrastajalle esimerkiksi Linnansaaren kansallispuisto tarjoaa houkuttelevia ja suojaisia vesiä päiväretkeilyyn, kun taas kokeneemmat suppailijat saattavat kaivatata haasteita ja hakeutua virtavesien äärelle.

SUP-laudan päällä voit myös harjoitella tasapainoa ja keskittymiskykyä tekemällä erilaisia venytyksiä, lihaskuntoliikkeitä tai keskittymisharjoituksia. Suppailua voi suositella lähes koko perheen ajanvietteeksi.

Lue myös

Sisarlajit

Terveyttä luonnosta

  • Melojan on helppo olla läsnä hetkessä ja unohtaa arjen stressitekijät, mikä alentaa verenpainetta ja stressihormonipitoisuutta.
  • Viherympäristö vaikuttaa myönteisesti ihmisen terveyteen. Uusimmat tutkimukset osoittavat, että myös "sinisellä" ympäristöllä (meri, järvet ja joet) on merkittävä rooli ihmisen hyvinvoinnin kannalta.
  • Luonnossa liikkuminen aktivoi monipuolisesti eri aisteja – tasapainoa, näköä, kuuloa, tuntoa, hajua ja makuakin!
  • Kaupunkiympäristön ärsykkeiden vastakohtana luonto koetaan rauhoittavana ja rentouttavana.
  • Tasapainon, ryhdin ja lihasvoiman paraneminen.