- Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta
- Vapaaehtoistoiminta
-
Aktiviteetit
- Avovesiuinti
- Geokätköily
- Hiihto
- Historian jäljillä
- Kalastus
- Kiipeily
- Koiran kanssa luontoon
- Leirien järjestäminen
- Lintujen tarkkailu
- Luontoon oppimaan
- Lumikenkäily
- Marjastus ja sienestys
- Melonta
- Metsästys
- Moottorikelkkailu
- Opastukseen osallistuminen
- Patikointi
- Polkujuoksu
- Pyöräily
- Ratsastus
- Retkiluistelu
- Sauvakävely
- Sukellus
- Suunnistus
- Tähtitaivaan tarkkailu
- Vaellus
- Valokuvaus
- Vapaalasku
- Veneily ja purjehdus
Maisemavalokuvaus
Maisemavalokuvauksen alkutaipaleelle pääset jo aivan tavallisella kameralla. Kameran lisäksi reppuun mahtuvat aina kunnon eväät! Voit löytää maisemat vahingossa luontopoluilla samoillessasi tai sitten haet määrätietoisesti omaa näkemystäsi jostain Suomen kansallismaisemasta.
Maisemavalokuvauksessa eri vuodenajat tuovat vaihtelua, mutta niin myös eri vuorokauden ajat! Tarkkaile, kuinka valo muuttuu ja vaikuttaa ympäristöön. Maisemavalokuvaajana teet periaatteessa nopean maisemamaalauksen ja tallennat lyhyen hetken. Tämä ei tarkoita sitä, että maisemavalokuvaaminen olisi nopeaa toimintaa, päinvastoin. Taidemaalarin taiteiluun verrattuna on valokuvaaminen kuitenkin vikkelää.
Suomen luonto tarjoaa maisemakuvaajalle rajattomat mahdollisuudet. Älä pelästy syksyn myrskyjä ja sateita: usein sadekuuron jälkeen luonto on kauneimmillaan. Talvinen metsä tykkylumineen on kuin satumaa. Kokeile myös yökuvausta. Siihen tarvitset kameran lisäksi jalustan, lankalaukaisijan, otsalampun ja lämpimät vaatteet. Pidä vara-akkuja mukana takin sisätaskussa tai muussa lämpimässä paikassa. Älä käytä salamaa vaan pitkää valotusaikaa.
Vinkkejä maisemavalokuvaajalle
Kuten kaikki taidelajit, on myös valokuvaus yksilöllistä. On kuitenkin muutamia perusasioita, joita kannattaa miettiä:
- Mieti, mistä päin valo tulee. Paras vaihtoehto on yleensä sivuvalo.
- Maisemavalokuvaaja on joko aamun tai illan virkku: parhaat kuvat syntyvät pehmeässä auringonvalossa.
- Jos kuvassa näkyy horisontti, älä sijoita sitä aivan kuvan puoliväliin vaan joko kuvan ylä- tai alaosaan ja tietenkin suoraan.
- Mieti kuvan kaikkia osia. Varsinkin kuvan reunat kannattaa käydä läpi, ettei mikään oksa tai heinä sojota kuvan nurkassa.
- Sijoita mielellään kuvan etualalle jotain mielenkiintoista.
- Pienemmissä kameroissa on maisemakuvauksen symbolina vuoristo. Käytä sitä. Jos kamerassasi on mahdollisuus itse tehdä säätöjä, valitse kohtalaisen pieni aukko (esim. f 8–11), jolloin saat terävyysalueen suuremmaksi.
- Kun käytät pientä aukkoa, saattaa valotusaika muuttua niin pitkäksi, että tarvitset jalustan. Voit myös yrittää asettaa kameran kivelle tai kannolle ja käyttää itselaukaisijaa.
- Lopuksi: lue kamerasi ohjekirjaa ja opettele käyttämään kameran eri mahdollisuuksia!