Inarin retkeilyalueen reittikuvaukset

19.7.2024
Tuulijärven lähtöpaikan käymälä on toistaiseksi suljettu huoltoteknisistä syistä.

Reittien lähtöpisteet 

Satamat veneilijöille ja vesillä liikkuville

Helppokulkuiset reitit

Karhunpesäkiven nousu, 450 m/suunta

Sulanmaan aikaan, kulkuaika vajaa tunti 
Jaloitteluun ja luonnonnähtävyyksistä kiinnostuneille, lapsiperheille.

Uskallatko ryömiä karhun luolaan? Rappuiden nousun jälkeen voit puikahtaa tilavaan onkaloon, joka tarinan mukaan on vanha karhunpesä.

Rinteessä noin metrin leveät portaat, joiden toisella laidalla kaide, mies selin laskeutumassa portaita alas. Rinteessä kasvaa eri-ikäistä mäntyä, vasemmalla alhaalla valtava kivi, siirtolohkare.

Lähtöpiste
Ivalo-Inari nelostien (E75) varrella oleva Kahvila/matkamuistomyymälän pysäköintialue, noin 23 km Ivalon kylältä, osoite Inarijärventie 2288, Inari.

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 49.0316' lon: 27° 18.8447' ETRS-TM35FIN P: 7634011 I: 512666

Karhunpesäkiven nousun kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).

Retkeilyrakenteet
Karhunpesäkivelle nousee portaat/pitkokset ja onkalon eteen on rakennettu tasanne suojaamaan ympäröivää luontoa kulumiselta. Nousun lopuksi on näköalaterassi istumaraheineen. 

Reittiselostus
Portaat nousee heti kahvilan takaa vaaraan. Välillä on muutama levähdystasanne. Onkaloon on kaksi matalaa sisäänkäyntiä, mutta itse onkalo on tilava. Pitkokset jatkuvat onkalolta vielä ylöspäin ympäröivän
 ikivanhan mäntymetsän lävitse. Perillä on näköalatasanne, josta voi kirkkaalla säällä nähdä Inarijärven lahtia.

Mies katsoo kohti, hän istuu puisella tasanteella puiden latvojen korkeudella. Kaiteen toisella puolella avautuu näkymä vaarametsikköön, joiden takana pilkahtaa vettä.

Huomioitavaa
Kahvilan auki ollessa voit kertoa heille havaintosi mahdollisista turvallisuuteen vaikuttavista korjaustarpeista. Ota mukaasi juotavaa ja varaudu myös rapputreenin jälkeiseen "pohjetärinään".

Juutuan vaativa esteetön polku, 500 m/suunta

Ympäri vuoden, kulkuaika 1h
Reitti sopii lapsiperheille. Polku on vaativa korkeuserojen takia, pysäköintialueelta laskeudutaan joelle ja paluu on samaa reittiä takaisin. Juutuan esteetön polku on osa Juutuan polkua.

Kesäisin Juutuanjoella kullerot kukkivat ja harjukset hyppivät. Talvella valaistu polku on helppo kulkea ja ihastella pohjoisen luonnon kauneutta.

Kaksi retkeilijää esteettömällä polulla syksyisessä mäntymetsässä. Toinen retkeilijöistä kulkee sähköpyörätuolilla.

Lähtöpiste

Kittilän maantien (nro 955) varrella oleva pysäköintialue, noin 2,5 km Inarin kylältä, osoite Kittiläntie 156, Inari. 

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 53.7205' lon: 26° 57.9799' ETRS-TM35FIN N: 7642693 E: 498647

Juutuan vaativa esteetön polku kulkee Kittiläntien varresta Jäniskosken sillalle. Reitti on päällystämätöntä hiekkatietä, joka on valaistu ja se pidetään talvisin lumesta avoinna. Valot on sijoitettu polun varrelle harvaan tuomaan turvaa kulkijoille, mutta kuitenkin siten, että taivaan valojen tarkkailu onnistuu.

Retkeilyrakenteet
Jäniskosken sillan välittömässä läheisyydessä, sillan pohjoispuolella on esteetön laavu, liiteri ja kuivakäymälä. 
 
Hymyileviä retkeilijöitä kodassa. Nuotiopaikalla on tulet ja nuotion päällä kahvipannu.

Reittiselostus
Reittimerkintä: polkumerkinnät on kiinnitetty valotolppiin.

Juutuan polun esteetön osuus on Kittilän tien varresta Juutuajoen rantaan. Pituutta polulle tulee suuntaansa 500 metriä.

Huomioitavaa
Juutuan esteetön polku on osa Juutuan noin 5,8 km reittiä. Juutuan polun varrelle on koottu tarinoita Juutuan kulkijoista ja tapahtumista

Tuulijärven reitti, 1,5 km/suunta

Ympäri vuoden, kulkuaika 1 h
Tuulijärvi on mainio retkikohde perheille. 
 

Tuulijärvi on legendaarinen rautuvesi, jossa myös maisemat ovat upeat. Järven rannalla on laavu tulistelua ja eväiden syöntiä varten, joten kohde on mitä mainioin niin kesällä kuin pilkkikautenakin.

Koivumetsän keskellä kulkee polku, edessäpäin näkyy puinen tolppa, jossa punainen ristiviitta.
 
Lähtöpiste
Tuulispää -tunturin pysäköintialueella noin 9 km:n päässä Inarin kirkonkylästä. Inarista noin 6 km Ivaloon päin (E4) Inarijärventie 3261, 99800  Ivalo (Inari), josta käännytään Tuulispään laelle johtavalle soratielle. Soratietä ajetaan noin 2,5 km pysäköintialueelle. 
Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 51.3950'
lon: 27° 7.5930' ETRS-TM35FIN: N: 7638404m E: 505075m
 
 
Retkeilyrakenteet
Tuulijärven maisemakota, jonka yhteydessä kuivakäymälä ja puuliiteri.
 
Rinteeseen tehty rakennus, jonka seinä on lähes yhtä ikkunaa. Rakennuksen takana metsää.
Reittiselostus
Reittimerkintä: polku on merkattu korpiristein
Polku kulkee tasaisessa tunturikoivua ja mäntyä kasvavassa tunturimaastossa. Takaisin tullaan samaa reittiä, jolloin koko matkan pituudeksi tulee 3 km. 
 
Huomioitavaa
Parkkialue aurataan vuosittain helmikuun puolivälissä.

Muut patikointireitit 0-10 km

Pielpajärven erämaakirkon polku, 5 km/suunta

Sulanmaan aikaan, kulkuaika 6h
Polku on kivinen ja puiden juuret hankaloittavat kävelyä.
 

Pielpajärven kirkko on rakennettu vuosina 1752-1760 ja se oli käytössä 1800-luvun loppuun saakka, minä aikana kirkko oli Inarin keskuspaikka. Kirkossa pidetään muutama jumalanpalvelus vuodessa ja siellä myös vihitään aviopareja.

Retkeilijä ottaa puhelimella valokuvaa vanhasta puisesta kirkosta. Kirkon maalipinta on kulunut. Taustalla synkkä, pilvinen taivas.
Lähtöpiste
Kirkolle lähtee polku Sarviniementien pysäköintialueelta, joka sijaitsee kolmen kilometrin päässä Ylä-Lapin luontokeskus Siidasta koilliseen.
Koordinaatit:Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 55.2854'
lon: 27° 3.4706'ETRS-TM35FIN: N: 7645602 E: 502322
 
 
Retkeilyrakenteet
Kirkkopolun varrelle on sijoitettu kahdeksan levähdys- ja hiljentymispaikkaa. Levähdyspaikoilla olevien hiljentymistaulujen sisältö johdattaa kulkijaa pohjoisen kahdeksan vuodenajan mukaan tarjoten samalla mahdollisuuden hiljentyä pohtimaan kulkuaan hengellisenä matkana. Kirkkokentän laidassa on Pielpajärven päivätupa ja tulentekopaikka ja vuonna 2022 uusittu kuivakäymälä sekä Pielpavuonossa hirsikota.
 
Nähtävää
Upea puinen Pielpajärven erämaakirkko, jota yhä vieläkin käytetään mm. vihkimisiin.
 
Reittiselostus
Reittimerkintä: Oranssit puutolpat
Polku kulkee upeassa vanhassa aarnimetsässä, sivuten metsälampia ja järviä. Päätepisteessä odottaa vanha luonnonniittyinen kirkkokenttä, jonka laidalla hyvin säilynyt Pielpajärven erämaakirkko sijaitsee. Takaisin palataan samaa reittiä, jolloin reitin yhteispituus on 10 km. Kirkolta lähtee myös polku Pielpavuonoon, jonne matkaa on 3 km. Pielpavuonossa on venesatama, hirsikota ja sorastetulla pohjalla tulentekopaikka. Venebussi liikennöi kesäisin Pielpavuonoon. 
 
Nainen kävelee polkua pitkin kohti, polun vieressä punainen puutolppa. Polku on mäntyjen ympäröimä, takana puiden välistä siintää vettä.

Juutuan polku, 5,8 km ympyräreitti

Ympäri vuoden, kulkuaika 4h 
Sopii päiväretkeksi perheille, on osaksi esteetön
 

Polulle on koottu tarinoita Juutuan kulkijoista, tapahtumista ja kalastuksesta. Juutuan polku on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa luontopolku, jossa tekstit ovat myös inarinsaamenkielellä. Kuvituksesta vastaa inarilainen taiteilija Merja Aletta Ranttila.

Kolme ruskeaa viittaa metallitolppien välissä, viitoissa lukee paikkojen nimiä ja kilometrimääriä.  Viitoissa lisäksi symbooleita, kuten hannunvaakuna, info-i, pyörätuoli ja ihminen, nuotio jne.
Lähtöpiste

Kittilän maantien (nro 955) varrella oleva Jäniskosken pysäköintialue, noin 2,5 km Inarin kylältä, osoite Kittiläntie 156, Inari. Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 53.7176' lon: 26° 57.9984' ETRS-TM35FIN N: 7642687 E: 498659

Ylä-Lapin luontokeskus Siidan pysäköintialueelta, osoite: Inarintie 46, 99870 Inari.
Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 54.6516' lon: 27° 00.8089' ETRS-TM35FIN: N: 7644422m E: 500541m
 
 
Retkeilyrakenteet
Reitin varrella on Juutuan menneistä ajoista kertovia opastetauluja, riippusilta ja kaksi tulentekopaikkaa, joista Jäniskosken laavu on esteetön. Polku on valaistu ja se pidetään talvisin lumesta avoinna.
 
Reittiselostus 
Reittimerkintä: Oranssit puutolpat
Juutuan etelärannan reitti alkaa joko luontokeskuksen pihalta tai Jäniskosken pysäköintialueelta. Luontokeskuksen pihasta lähdettäessä reitin alku kuljetaan jalankulkutietä Juutuanjoen sillan kautta Kittiläntien risteykseen (350 metriä). Kittiläntieltä kuljetaan (290 metriä), Saarikoskentielle. Saarikosken tietä kuljetaan 450 metriä, jonka jälkeen Juutuan polku lähtee vasemmalle metsään. Kumpuilevassa maastossa Juutuajoen rantoja seuraileva polku on leveä, sorapohjainen ja helppokulkuinen. 2,5 kilometrin jälkeen saavutaan Akselinlaavulle. Akselinlaavulta 400 metrin päässä on polkujen risteys, josta Juutuan polku jatkuu oikealle 150 metrin päässä olevalle Jäniskosken riippusillalle. Sillalle saa mennä yhtäaikaa 4 henkilöä. 
 
Neljä retkeilijää metallista siltaa ylittämässä. Taustalla on talvinen maisema, jossa on paksun lumikerroksen peittämiä puita. Myös sillan kaiteet ja vaijerit ovat lumen peittämiä.
Jäniskosken riippusillan jälkeen pohjoisrannalla on Jäniskosken esteetön avolaavu, puuliiteri ja kuivakäymälä. Juutuan polku jatkuu joen pohjoisrantaa. Noin 100 metriä Jäniskosken laavulta saavutaan poroaidalle, jossa on veräjä. Polku jatkuu 180 metrin päässä olevaan retkeilyreittien risteykseen (vasemmalle haarautuu reitti Otsamo-tunturille). Jäniskosken laavulta noin 1,3 kilometrin jälkeen saavutaan tieosuudelle. Tien vasenta laitaa kuljetaan noin 1,3 kilometriä. Polku päättyy E75/E4 tienristeykseen, josta jalankulkutietä pitkin on vielä 140 metriä Ylä-Lapin luontokeskus Siidaan.  
 
Huomioitavaa
Polun pohjoispuolen osuus Jäniskoskelta Kortelammelle ja Korteojalle on pinnoitettu.
 
Kaksi naista kävelemässä leveää sorastettua polkua pitkin metsän keskellä.
 

Muut patikointireitit yli 10 km

 

Inari - Otsamo -reitti, 9 km/suunta

Sulan maan aikaan, kulkuaika 8 h
Keskivaativa reitti tunturille nousun ja kivikkoisen polun takia
 

Tunturin laella on Otsamon päivätupa, joka on vanha palovartijan maja metsäpalojen tähystystorneineen. Otsamotunturin laelta avautuvat huikeat näköalat Inarijärvelle sekä Hammastuntureille, Muotkalle ja Lemmenjoen tuntureille. 

Retkeilijä kävelee reppu selässään tunturin huipulla. Etualalla on punainen puutolppa, taustalla avautuu kesäinen maisema jossa on metsiä, järviä ja horisontissa tunturijono.

Lähtöpiste

Inarin kirkonkylällä Ylä-Lapin luontokeskus Siidaa vastapäätä.
 
Koordinaatit:Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 54.6441'
lon: 27° 0.6185' ETRS-TM35FIN: N: 7644409 m E: 500414 m 
 
 
Retkeilyrakenteet
Reitin varrella on kaksi tulentekopaikkaa ja Otsamon päivätupa. 
 

Tunturin huipu, etualalla polku ja punainen puutolppa, taustalla avautuu kesäinen maisema jossa on metsiä, järviä ja horisontissa tunturijono.

Reittiselostus
Reittimerkintä: Polku on merkattu punaisin puutolpin. Reitti kulkee ensimmäiset viisi kilometriä kohisevan Juutuanjoen varressa vanhassa aihkimäntymetsässä, mikä jälkeen alkaa ylämäki. Ennen huippua loppuvat männyt ja lopulta tunturikoivikkokin, sillä Otsamon laki on paljakkaa. Jos palaa samaa reittiä takaisin, koko retken pituudeksi tulee 18 km. 

Huomioitavaa
Retken voi myös aloittaa Riutulasta, Nuorisokeskus Vasatokasta, josta kävelyä Otsamolle tulee 10km. 
 

Hiihtoreitit

Inari - Otsamo -hiihtoreitti, 19 km

Perinteisen luontolatu
 
Hiihtäjä tunturin rinteellä sukset jalassaan, sauvat kädessään ja katsoo ympäröivää talvimaisemaa.
Lähtöpiste
Inarin kirkonkylä, Kisatie 1 tai Kittiläntie 20. Ladulle pääsee Juutuavaaran hiihtostadionilta.
 
Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 53.986' lon: 26°59.171'
ETRS-TM35FIN: N: 7643185m E: 499445m 
 
 
Karttanäkymä Inarista, missä sinisellä viivalla retkilatujen sijainnit.
Retkeilyrakenteet
Otsamon päivätupa ja pistolatu Jäniskosken laavulle riippusillan kautta.
 
Reittiselostus
Reittimerkintä: siniset muovikepit
Reitti kulkee Ilkiäjärven kautta Otsamotunturin rinteelle. Latu on perinteiselle hiihtotyylille, ja vain yksi latu-ura, joten Otasamotunturilta alaspäin tulevia tulee sinne nousevien väistää.
 
Huomioitavaa
Latuja ylläpidetään helmikuun puolenvälin ja huhtikuun lopun välisenä aikana. Tarkista latutilanne

Inari - Pielpajärven erämaakirkko -hiihtoreitti, 19,5 km

Perinteisen luontolatu

Erämaakirkolla on perinteisesti Inarin seurakunta viettänyt perhekirkkoa pääsiäislauantaina.

Talvinen maisema, jossa kaksi ihmistä hiihtää metsäisellä aukealla lumessa olevaa jälkeä myöten.

Lähtöpiste
Ylä-Lapin luontokeskus Siidan piha
 
Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 54.5984' lon: 27° 0.8934' ETRS-TM35FIN: N: 7644324 m E: 500598 m
 
 
Retkeilyrakenteet
Pielpajärven päivätupa ja tulentekopaikka sekä Pielpavuonon hirsikota.
 
Nähtävää
Pielpajärven erämaakirkko
 
Reittiselostus
Reittimerkintä: siniset muovikepit
Hiihtoreitti seuraa aluksi Pielpajärven erämaakirkolle vievää moottorikelkkailu-uraa 6 km:n matkan, minkä jälkeen retkihiihtolatu jatkuu omana reittinään. Takaisin Inariin reitti palaa Pielpavuonon kautta Inarijärven jäätä pitkin. 
 
Huomioitavaa
Tuulen suunta on hyvä huomioida Inarijärven jäällä kulkevaa pitkää latuosuutta silmällä pitäen.
 

Maastopyöräily

 

Menesjärven vanha tie eli Kittilän ratsutie, maastopyöräily (55 km)

 
Sulan maan aikana, 1-2 päivää
 

Lähtöpiste
Inarin kylä, Inari-Kittilä (955) maantien varsi.
Osoite: Kittiläntie 37, 99870  Inari
 
Inarin alueella ei ole merkittyjä pyöräilyreittejä, mutta vanhaa Menesjärven tietä käytetään yleisesti pyöräilyyn. Tie lähtee Inarin kirkonkylältä ja kaartuu Solojärvelle sekä palaa vaaranrinteitä mutkitellen Vaamenseisomapäätunturin länispuolta kohti Inaria takaisin. 
 
Huomioitavaa
Reittiä ei ole merkitty eikä sen varrella ole palveluita.

Melontareitit

 
Inarijärvi tarjoaa melojalle ja soutajalle todella laajat mahdollisuudet reittivalintojen suhteen. Järven tuhannet saaret tarjoat vesillä liikkujalle hyvän suojan, mutta Inarilta löytyy myös lähes rannattomia ja suojattomia selkiä. Pisimmillään, järven ympäri melomalla matkaa kertyy noin 250 km.
 
Retkeilijöitä lähdössä melomaan kajakeilla. Taustalla on syksyinen järvimaisema ja vastarannalla on asutusta ja rakennuksia. Taivas on pilvinen.
 
Leiriytymispaikkoja löytyy lukematon määrä Inarin lähes asumattomilta rannoilta ja saarilta. Inarijärven saarissa on myös muutama autiotupa joita voi käyttää hyväkseen järvellä liikkuessa.
Inarijärvellä meloessa pitää muistaa, että sää voi muuttua äkkiä ja kanootin tulisi olla "merikelpoinen".
Pitkälle melontaretkelle lähtiessä on syytä olla ennestään retkimelontakokemusta. Myös ylimääräistä ruokaa kannattaa varata mukaan, sillä huonolla ilmalla retki voi kestää suunniteltua pitempään.
 
Lue reittiehdotuksia 
 
 

Moottorikelkkailu-urat

 
Talvella Inarijärvellä kuljetaan yleisesti moottorikelkalla, sillä etäisyydet ovat pitkiä ja jääpeite kantaa keskimäärin joulukuulta toukokuulle. Merkittyjä moottorikelkkailu-uria kulkee Inarijärven jäätä pitkin Nellimiin, Sevettijärvelle ja Ivaloon. Maata pitkin reittejä lähtee Utsjoelle, Karigasniemelle ja Hammasjärven kautta Ivaloon. Reittejä pitkin pääsee aina Jäämerelle asti.
 
Järven jäällä musta kelkka pysähtyneenä, kelkan perässä reki ja jäässä pystyssä punainen muovikeppi, tikka.
 
Vaikka jääpeitteisillä alueilla voi liikkua kelkalla vapaasti, reiteillä pysyminen on turvallisinta. Vuosittain urat merkitään Inarijärven jäälle yleensä loppiaisen jälkeen ja jäätikotukset poistetaan kevään etenemisestä riippuen, huhti-toukokuun vaihteeseen mennessä. Joskus jopa heti pääsiäisen jälkeen.
 
Kun kuljetaan maapohjaisella moottorikelkkailu-uralla, pitää olla hankittuna Metsähallituksen uralupa. Lupia voi ostaa Ylä-Lapin luontokeskus Siidasta Inarista ja Eräluvat.fi-sivustolta.
 

 

Asiakaspalvelu

Ylä-Lapin luontokeskus Siida
0206 39 7740 (0,00€/min + pvm/mpm)
siida(at)metsa.fi

Ivalon palvelupiste

Pysäköintialueet

  • Valtatie 4 (E75), Inari
  • Kittiläntie nro 955, Inari

Pysäköintialueille ei ole tarkempia osoitetietoja.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Inarin retkeilyalueen kartan Retkikartta.fi:ssä.

Inarin retkireiteistä on tehty taskukokoinen taitekartta. Reittikarttaa (julkaisut.metsa.fi) saa Ylä-Lapin luontokeskus Siidasta, hinta on 4 euroa. 

Moottorikelkkailu - Metsähallituksen uraluvat


Pdf 812 kt, (julkaisut.metsa.fi)