Kilpisjärvi - Kuohkimajärvi 11 km

Vaelluksen kohti Abiskoa voi aloittaa kulkemalla Mallan luonnonpuiston läpi Kuohkimajärven autio- ja varaustuville.

Kalottireitille pääsee Siilasjärven eteläpuolella sijaitsevalta Mallan pysäköintialueelta. Mallan pysäköintialueelta Kalottireitti kulkee itä-länsisuuntaisesti läpi Mallan luonnonpuiston. Kulkijan tulee tutustua etukäteen luonnonpuiston järjestyssääntöihin, sillä polulta ei siellä saa poiketa. Lue lisää Mallan reitistä.

Retken voi myös aloittaa Kilpisjärven kylältä, josta Saanan pohjoispuolitse Kalottireittiä pitkin pääsee Mallan luonnonpuiston pysäköintialueelle. Tämä pidentää matkaa noin kymmenen kilometriä.

Kilpisjärveltä voi kulkea kohti Kalottireittiä ja Kuohkimajärveä kesäaikaan myös Malla-laivalla, joka liikennöi kesäsesonkina Kilpisjärven ja Ruotsin Koltalahden välillä. Koltalahdesta tulee Kuohkimajärvelle ja kolmen valtakunnan rajapyykille kolmen kilometrin kävelymatka.

Kuohkimajärvi - Pältsastugan 13 km

Kalottireitillä Suomesta ja Mallan luonnonpuistosta siirrytään Ruotsin puolelle kolmen valtakunnan rajapyykin kautta. Polku nousee lähes 1000 metrin korkeuteen Tuipalin paljakkaan ja laskeutuu sieltä Pältsan vehmaaseen laaksoon.

Ruotsin tuville ei tarvita avainta, sillä siellä on sesonkiaikana paikalla tuvanhoitaja, joka perii maksut ja opastaa. Ruotsissa tuvat omistaa Svenska Turistföreningen (svenskaturistforeningen.se, ruotsiksi). Ruotsin puolella vaeltaessa hyvä kartta on Fjällkartan BD1.

Pältsastugan - Rostahytta 12 km

Tämä väli Kalottireitillä on uusi osuus, joten kunnon polkua ei vielä ole. Pältsalta (svenskaturistforeningen.se, ruotsiksi) reitti nousee mukavakulkuisia hiekkatievoja Måskåkaisen kupeille. Norjan rajan tullessa vastaan reittimerkinnät muuttuvat kivipyykeiksi. Reitti kaartaa Måskåjärven eteläpuolelta Rostahyttaa (ut.no, norjaksi) kohden.

Norjan tuvat ovat kaikki lukollisia Troms Turlagin (troms.dnt.no, norjaksi) tupia. Katso lähimmät avaimen noutopaikat tästä (troms.dnt.no, norjaksi).

Rostahytta - Daerttahytta 18 km

Tuvalta polku nousee 6 km ylämäkeä. Sitten on n. 8 km kivikkoa, minkä jälkeen reitti alkaa laskea tunturin toiselle puolelle ja kohti Daertahytta -tupaa (ut.no, norjaksi), joka sijaitsee Øvre Dividal -kansallispuiston (nasjonalparkstyre.no, norjaksi) alueella.

Daerttahytta - Dividalshytta 30 km

Kalottireitti kulkee Øvre Dividalin kansallispuiston alueella toistakymmentä kilometriä loivaa paljakkaa. Daerttavaggin ja Skaktardalenin välillä on pari leveän joen ylitystä. Seuraavaksi on vuorossa tunturien ylitys. Polun korkeimman kohdan ja Dividalin pohjan korkeusero on 600 m. Paljakassa kuljetun matkan jälkeen laakson rehevyys yllättää. Dividalshytta -tupa (ut.no, norjaksi) sijaitsee puolivälissä Jiertan rinnettä upealla näköalapaikalla.

Dividalshytta - Vuomahytta 19 km

Dividalshytta -tuvan jälkeen ylitetään Divielva riippusiltaa pitkin. Kalottireitti kapuaa jälleen tunturikoivikosta maisemaan, josta näkee kauas. Vuomahytta-tupa (ut.no, norjaksi) sijaitsee laajan U-laakson suussa.

Vuomahytta - Gaskashytta 20 km

Vuomahytta -tuvan jälkeen reitti nousee edelleen. Polun korkein kohta käväisee 950 metrissä ja alkaa laskeutua kohti Gaskashyttaa (ut.no, norjaksi) ja Altevatnia.

Gaskashytta - Innset 15 km

Litjälktin alarinteet eivät tarjoa kulkijalle ihania elämyksiä pusikoineen ja kuraisine polkuineen. Ennen Innsetiä on mukavia leiripaikkoja. Innsetissä on saatavilla majoitusta ja sieltä voi kulkea linja-autolla Narvikiin.

Innset - Lappjordhytta 28 km

Altevatn on padottu kapea ja kymmeniä kilometrejä pitkä järvi. Sen länsipäässä on nelisensataa kesämökkiä, joiden välitse voi kulkea vain tietä pitkin. Sieltä löytyy myös Altevasshytta (ut.no, norjaksi).

Seuraava osuus on huomattavasti vähemmän kuljettu. Jokiylityksiä on kolme. Sillat ovat epävarmoja, koska tulvat rikkovat niitä. Ennen Ruotsin rajalle tuloa saavutaan Lappjordhytta -tuvalle (ut.no, norjaksi).

Lappjordhytta - Abisko 25 km

Kalottireitti laskeutuu jyrkästi kohti Torniojärveä ja Ruotsia. Pälnovikissa on Ruotsissa harvinainen avoin tupa (4 henkeä). Polku vie rautatien varteen Björklideniin, jossa on myös majoitusta saatavissa. Abisko Turiststation (svenskaturistforeningen.se, ruotsiksi) antaa tarvittaessa tietoja junien aikatauluista. Radanrakentajien aikoinaan käyttämää tietä pitkin voi kävellä 8 km:n matkan Abiskoon.