Kalottireitin ohjeet ja säännöt
Ajankohtaista Käsivarren erämaa-alueella
Suomessa reitti kulkee Käsivarren erämaa-alueella. Erämaa-alueella ovat voimassa jokaisenoikeudet.
Mallan luonnonpuistossa rajoituksia
Kalottireitti kulkee Suomessa myös Mallan luonnonpuiston halki.
Mallan luonnonpuiston alueella vaeltajan pitää pysytellä vain merkityllä reitillä. Myös muut luonnonpuistoa koskevat säännöt on hyvä selvittää ennen vaelluksen aloittamista.
Valtion rajojen ylitykset
Kalottireitillä retkeilijä ylittää valtioiden rajoja monta kertaa. On muistettava, että mukana ei saa olla tullattavaa tavaraa. Koiran kanssa rajanylitystä suunnittelevan on otettava huomioon, että koirien vienti ja tuonti Norjan ja Ruotsin rajojen yli on tarkasti säädeltyä. Tiedot koirille tarvittavista rokotuksista, madotuksista ja lemmikkieläinpassista löytyvät Ruokaviraston sivuilta (ruokavirasto.fi). Ruotsiin koiran kanssa matkustavan on ilmoitettava koira Ruotsin tullille (tullverket.se, ruotsiksi).
Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista
Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.
- Tutustu luontomatkailun yritystoimintaan valtionmailla (metsa.fi).
- Käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi)
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelimien kuuluvuus
Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovat kattavia, Kalottireitin varrella on katvealueita. Tarkista puhelinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Erämaassa on aina paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle avoimelle paikalle. Käsivarressa Norjan rajan lähellä saa aika helposti yhteyden Norjan verkon kautta, kun puhelimessa on automaattivalinta päällä. Vastaanottajan numeron edessä täytyy silloin olla maatunnus +358 ja puhelinnumero ilman ensimmäistä nollaa.
Joskus äärialueelta soitettaessa toimii, kun laittaa haluttuun numeroon tekstiviestin: soita minulle, ja pitää puhelinta mahdollisimman ylhäällä, jolloin puhelin saattaa ottaa puhelut vastaan. Puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi auttaa myös kuuluvuudessa. Kannattaa ottaa huomioon, että matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
Puhelin kannattaa pitää lämpimänä vaatteiden sisällä. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa läheisille. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan varavirtalähde. Erämaahan ei saa lähteä lyhyellekään retkelle ilman karttaa, kompassia, lämpimiä vaatteita sekä ruokaa ja juomaa.
Turvallisuus
Vaeltamaan ei koskaan pitäisi lähteä yksin. Tupien vieraskirjoihin tulee merkitä nimen lisäksi myös suunniteltu reitti ja seuraava määränpää. Näin helpotetaan mahdollisissa eksymistapauksissa etsijöiden työtä.
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
Huomaavainen retkeilijä
Autio- ja varaustupien polttopuita saa käyttää ainoastaan tuvan lämmitykseen, ei avotulen tekoon. Toimi kestävästi ja käytä polttopuita ja kaasua säästeliäästi. Polttopuut ja kaasupullot joudutaan kuljettamaan erämaahan satojen kilometrien päästä.
Käsivarsi on erityistä poronhoitoaluetta, ja porojen häiritseminen on kiellettyä. Pidä koira aina kytkettynä ja sulje poroaitojen veräjät niistä kuljettuasi. Lue lisää poronhoitoalueella retkeilystä täällä.
Varusteet
Kalottireittiä kulkevalla on oltava mukanaan kartta ja kompassi sekä riittävästi ruokaa, koska välimatkat maastossa ovat pitkiä. Kunnon jalkineet ja lämmin vaatetus ovat tarpeen. Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
Sään vaihtelut ovat suuria Käsivarren erämaa-alueella. Lunta voi sataa keskikesälläkin ja sää voi olla hyytävän kylmä.
Vaikka reitin varrella on autiotupia, ei kannata luottaa siihen, että tupiin mahtuu, vaan on turvallisinta kuljettaa omaa telttaa mukana. Myös retkikeitin on tarpeen, sillä tupiin ei aina mahdu laittamaan ruokaa eikä tupien välillä ole tulentekopaikkoja. Kalottireitti kulkee pääosin puuttomassa tunturissa, eikä alueelta löydy tulentekoon soveltuvaa maapuuta.
Sesonkiajat
Kalottireitti on kesävaellusreitti, joka on kuljettavissa noin heinäkuusta syyskuun puoliväliin. Kesäkuussa tunturialueella on vielä menneen talven lumia ja syyskuun lopulla saattaa tulla jo uusi pysyvä lumi korkeille alueille. Elokuu ja syyskuun alku ovat kuukaudet, jolloin reitillä on eniten kulkijoita. Talvella Kilpisjärveltä voi hiihtää Haltille huoltouraa pitkin, mutta varsinaista merkittyä hiihtoreittiä ei ole.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkeily poronhoitoalueella
Kun retkeilet Lapissa, lue vinkit retkeilystä poronhoitoalueella.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.