Päijänteen sivut
Päijänteen aktiviteetit
Päijänteen harjusaaret ja hiekkarannat laguuneineen kutsuvat veneilemään, melomaan, retkeilemään ja ihailemaan Järvi-Suomen näköaloja. Kesäisin kävijää palvelee reittiliikenne.
Joillakin kansallispuiston alueilla liikkuminen on rajoitettua osan vuotta. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.
Veneily
Päijänteen kansallispuisto on vesiretkeilijän unelma. Puistoon kuuluu viitisenkymmentä rakentamatonta saarta ja luotoa sekä osia asutuista saarista, joita voi tutkia purjehtien tai moottoriveneillen. Puistossa käytössäsi on lukuisia luonnonsatamia tulentekopaikkoineen. Ympäröivillä alueilla on myös runsaasti vieraslaitureita sekä retki- ja vierassatamia. Lue lisää veneilijöiden palveluista.
Nähtävyydet ja näköalat
Harhun saaressa eli Koreakoivussa pääset kurkistamaan erakon majaan. Kelventeellä harjupolku johdattaa sinut suppalammen rannalle ja useille tulenteko- ja telttailupaikoille. Pulkkilanharjun luontopolku kertoo harjujen synnystä ja jääkauden jäljistä maastossa. Päijätsalossa voit ihailla komeita järvimaisemia näkötornista ja retkeillä monilla poluilla.
Lintujen tarkkailu
Päijänteellä voit nähdä muun muassa kuikan, ampuhaukan, nuolihaukan ja selkälokin. Erityisen suosittu lintujen muuton seurantapaikka on Pulkkilanharju, joka houkuttaa vuosittain satoja lintuharrastajia.
Muut aktiviteetit
- Geokätköily: Seikkaile järvimaisemissa ja etsi saarten ja luotojen geokätköt.
- Hiihto: Jäätilanteen salliessa Padasjoen kunta ylläpitää hiihtolatua (Päijänteen postihiihtoreitti, 14 km, padasjoki.fi) Päijänteen jäällä. Voit avata myös omat latusi saariin ja jäälle. Muistathan varoa virtauspaikkoja.
- Kalastus:
- Onkia ja pilkkiä voi jokaisenoikeudella rajoitusosia lukuun ottamatta.
- Viehekalastus on sallittua yhdellä vavalla rajoitusosia lukuun ottamatta. Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi).
- Päijänteen vedet eivät kuulu kansallispuistoon. Lisätietoja kalastuksesta Päijänteellä: Etelä- ja Keski-Päijänteen kalastusalue (ekpk.fi), Etelä-Päijänteen yhteislupa-alue (kalapaikka.net) ja Kalatalouden keskusliitto (ahven.net).
- Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
- Luontopolut: Pulkkilanharjun luontopolku (2 km) alkaa Karisalmen sillan kupeesta ja esittelee harjun syntyä ja kasvillisuutta.
- Marjastus ja sienestys: Puiston saaret ovat marjastajien suosiossa.
- Melonta ja soutu: Oivalliset melonta- ja soutuvedet, melontareittejä, saarissa tulentekopaikkoja ja telttailualueita. Voit tehdä myös pitkiä erävaelluksia Päijännettä Pohjoiseen -vesireitillä.
- Patikointi: Useita merkittyjä patikointireittejä (2–30 km), helpoista keskivaativiin.
- Pyöräily: Tie nro 314 Vääksystä Sysmään kulkee Pulkkilanharjun kautta ja sopii pyöräilyyn. Silloilta aukeavat komeat järvimaisemat Päijänteen Hinttolanselälle sekä Asikkalanselälle. Pyörällä pääset myös Päijätsalon tulentekopaikalle ja luontotornille sekä Höysniemen tulentekopaikalle.
- Retkiluistelu ja purjekelkkailu: Jäätilanteen salliessa saarten lomassa pääsee viilettämään retkiluistimilla ja purjekelkalla. Muistathan varoa virtauspaikkoja. Lue lisää turvallisesta retkiluistelusta.
- Ryhmäopastukset: Päijänteen kansallispuiston yhteistyöyritykset tarjoavat opastusta maastossa.
- Sukellus: Haukkasalon länsipuolen luodot ja saaret tarjoavat hyvän sukellusympäristön.
- Uinti: Kelventeen saarella on mainioita luonnonhiekkarantoja uimareille. Auringonpalvojien suosiossa on 700 m:n pituinen Isohieta. Virallista uimarantaa ei ole.
- Vaellus: Padasjoen laivarannasta lähtee Päijänne-Ilves-yhdysreitti Evon retkeilyalueen Ilvesvaellus-reitille. Laivarannasta Evon Tarusjärvelle on 12,6 km, ja matkan varrella voi yöpyä teltassa tai laavulla.
- Vierailukohde: Asikkalassa sijaitseva Päijännetalo (asikkala.fi) tarjoaa luontoaiheisia näyttelyitä ja on auki kesäisin.
Tuikki-lehti
Kalastajien Tuikki-lehdessä (eraluvat.fi) on ajankohtaisia uutisia kalastuksesta, kalavesien hoidosta, kalastusluvista ja erävalvonnasta.