Porkkalan ohjeet ja säännöt
Ohjeita Porkkalassa liikkumiseen
Alueella sallittua
- liikkuminen jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen
- tilapäinen telttailu ja tulenteko siihen osoitetuilla paikoilla
- marjojen ja ruokasienten poimiminen
- liikkuminen vesillä ja rantautuminen saariin sekä liikkuminen saarilla jalan tai hiihtäen tai muutoin jokaisenoikeudella pesimäajan ulkopuolella
- kalastus
- onkiminen ja pilkkiminen ovat jokaisenoikeuksia, mutta kelaongintaan ja viehekalastukseen pitää 18-69 -vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Kalastonhoitomaksu oikeuttaa käyttämään yhtä vapaa ja viehettä. Muutoin kalastamiseen tarvitaan lisäksi kyseisen vesialueen omistajan kalastuslupa. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset (kalastusrajoitus.fi).
- maastopyöräily on sallittu selvästi erottuvilla poluilla ja teillä. Ota huomioon muut poluilla liikkuvat. Muualla kuin poluilla ja teillä pyöräily on kiellettyä.
Rajoitettua
- avotulen teko ja leiriytyminen, jotka on sallittu vain niitä varten osoitetuilla paikoilla
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Kiellettyä
- Avotulen teko maastopalovaroituksen aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset). Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
- maa-ainesten ottaminen tai maa- tai kallioperän vahingoittaminen
- luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten tappaminen, pyydystäminen ja hätyyttäminen sekä niiden pesien hävittäminen, samoin selkärangattomien eläinten pyydystäminen ja kerääminen
- puiden, pensaiden ja muiden kasvien tai niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen
- lemmikkien pitäminen irrallaan
- luonnon roskaaminen, muita ihmisiä häiritsevä toiminta, rakennelmien, muinaismuistojen tai raunioiden vahingoittaminen
- muut toimenpiteet, jotka saattavat muuttaa alueen luonnontilaa tai vaikuttaa epäedullisesti sen kasvillisuuden tai eläimistön säilymiseen
- ankkuroida Träskön saaren pohjoisosiin hylkyjen vaurioitumisriskin takia.
Ennakkovarustautuminen
Suunnittele retkesi huolellisesti ja hanki tietoa paikallisista oloista, niin saavutat parhaan luontoelämyksen.
Turvallisuus
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
- Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
- Retkeilyn ABC (luontoon.fi)
- Turvallisuus
- Ympäristöä säästävä retkeily
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, luonnonsuojelualueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa (luontoon.fi).
Varusteet
- Pukeutumisessa ja muussa varustautumisessa kannattaa ottaa huomioon alueen tuulisuuden lisäksi puutiaisten eli punkkien esiintyminen. Puutiaisten kautta voi sairastua borrelioosiin sekä puutiaisaivotulehdukseen (TBE), joten punkkitarkastus kannattaa tehdä päivän päätteeksi. Punkkipihdit on myös hyvä olla mukana. Lue lisää (reumaliitto.fi).
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.