Poronpolun ohjeet ja säännöt
Ohjeita Poronpolulla liikkumiseen
Reitti on kuljettavissa sulan maan aikana.
- Hämeen Järviylängön ulkoilukartassa (1:50 000, Karttakeskus 2000) reitti on merkitty kulkevaksi Iso-Malvan etelä- ja länsipuolelta. Linjaus on kuitenkin muutettu maastossa siten, että se kulkee Iso-Malvan itäpuolella kohti pohjoista. Reittimerkintä tullaan korjaamaan tuleviin karttoihin.
- Hämeen järviylängön ulkoilukartassa (1:50 000, Karttakeskus 2000) sekä Poronpolun tapahtumakartassa reitti ylittää Pikku-Punelian Marskin Majan kohdalla. Tämä lossi- ja soutuveneylitys on käytössä vain Poronpolun tapahtumapäivänä, syyskuun viimeisenä sunnuntaina. Tämän johdosta osa tapahtuman reiteistä on käytettävissä vain tapahtuman aikana.
- Retkeilijää koskevat jokaisenoikeudet.
- Tulenteko on sallittu vain merkityillä tulentekopaikoilla. Tulentekopaikkojen käyttö vaatii huolellisuutta. Avotulen teko maastopalovaroituksen aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Lue lisää tulenteosta. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
- Komion luonnonsuojelualueen säännöt.
- Alueella talvisin kulkevia Samolatuja ei ole valaistu. Latu-ura on vain perinteiselle hiihtotyylille.
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Poronpolun varrella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
-
Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Turvallisuus
- Poronpolku on merkitty viitoin, mutta kartta on silti tarpeellinen olla mukana.
- Kalliot, louhikot ja juurakot voivat olla liukkaita. Myös irtokivet reitillä voivat olla petollisia.
- Jyrkänteet tekevät osasta reittiä vaativan, minkä vuoksi patikointi vie kilometriä kohden tavallista enemmän aikaa.
- Löydät lisätietoja retkeilytaidoista Retkeilyn ABC:stä.
- Tutustu myös Retkeilyn ABC osiossa oleviin vinkkeihin turvallisuudesta.
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
Varusteet
- Kuivalla säällä Poronpolulla liikuttaessa pärjää lenkkikengillä.
- Mukaan kannattaa ottaa juomavettä ja wc-paperia.
- Retkeilyn ABC:
Sesonkiajat
Vuosittain syyskuun viimeisenä sunnuntaina järjestettävä Poronpolku-tapahtuma (poronpolku.fi) kerää syksyiseen luontoon parituhatta retkeilijää.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.