Asiakaspalvelu ja opastus

Rantautumispaikoissa on opastustaulut suomeksi, englanniksi ja saksaksi.

Lisätietoja alueesta saa Saimaan luontokeskus Riihisaaresta Savonlinnasta.

Ruokailu, ruoanlaitto ja eväiden hankinta

Tulentekopaikat ja keittokatokset

Tulentekopaikat sijaitsevat kaikissa muissa rantautumispaikoissa paitsi Kyyveden Hulkonsaaressa.

Keittokatokset sijaitsevat Puulalla Laajalahden rantautumispaikassa sekä Kyyvedellä Keronvuoren rantautumispaikassa.

Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).  Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.

Tulenteosta merkityllä tulentekopaikalla kerrotaan tarkemmin Retkeilyn ABC:n tulenteko-ohjeissa.

Mutterinmuotoinen grillikota rannalla. Kodan pylväät ovat keloutuneita puunrunkoja ja kodassa on huopakatto. Seinät on puoleen väliin laudoitettu.

Juomavesi

Maastossa ei ole vesipisteitä, joten juomavesi pitää tuoda mukana.
Lue retkeilyn juomavesivinkit retkeilyn ABC:sta.

Jätehuolto

Puulaveden luonnosuojelualueella on jäteastiat Papusaaren, Hirsisaaren ja Laajalahden rantautumispaikassa. Laajalahdella on myös pullojen ja tölkkien keräyspiste. Rantautumispaikkojen hoidosta vastaavat omilla alueillaan Hirvensalmen kunta (hirvensalmi.fi), Kangasniemen kunta (kangasniemi.fi) ja Mikkelin kaupunki (mikkeli.fi). Puulan ja Kyyveden muut jätepisteet on merkitty luontomatkailukarttoihin.

Suurimmassa osassa Puulan ja Kyyveden rantautumispaikoista ei ole jätteiden keräysastioita, joten jätehuolto on omatoiminen. Tämä tarkoittaa sitä, että retkeilijä ottaa vastuun omista jätteistään tuomalla ne pois maastosta lajitteluun. Pieniä määriä paperia ja pahvia voidaan käyttää sytykkeenä ja maatuvat jätteet laitetaan käymälään. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.  

Käymälät

Kaikissa rantautumispaikoissa on kuivakäymälä. Rantautumispaikkojen hoidosta vastaavat omilla alueillaan Hirvensalmen kunta (hirvensalmi.fi), Kangasniemen kunta (kangasniemi.fi) ja Mikkelin kaupunki (mikkeli.fi).

Yöpyminen

Luonnonsuojelualueilla yöpyminen on sallittua jokaisenoikeudella (ymparisto.fi). Yöpyminen on kiellettyä Kyyveden luonnonsuojelualueella Hulkonsaaren rantautumispaikassa, joka on tarkoitettu ainoastaan suoja- ja taukopaikaksi.

Vuokramökki

Saaressa hiekkarannan kupeessa sijaitseva Säkkisalon metsätyökämppä on vuokrattavissa pidempää tai lyhyempää lomanviettoa varten. Tilavassa rantasaunassa saunoo isompikin porukka, ja viilentymistauolla voi ihailla Simpiänselälle avautuvia upeita näkymiä. 

Kesäinen ranta. Puiden takana saunarakennus.

Rantautumispaikat

Järvialueella on runsaasti rantautumispaikkoja. Muualle on suositeltavaa rantautua vain väliaikaisesti hätätilanteen sattuessa. Lisätietoja rantautumispaikoista saa Puula-järvioppaasta ja Kyyvesi-järvioppaasta luontomatkailukarttoineen.  

Puulalla ja Kyyvedellä on paljon yksityismaita, joiden rauhaa retkeilijöiden toivotaan kunnioittavan.

Kaksi moottorivenettä on rantautunut hiekkaisen lahdelman rantaan. Lahden vastarannalla kasvaa tuuhea metsä.

Telttailu ja laavut

Osa Puulaveden ja Kyyveden luonnonsuojelualueen rantautumispaikoista on suunniteltu erityisesti yöpymiseen.
Kyyveden luonnnonsuojelualueella on teltanpohjia Iso-Repon rantautumispaikassa. Puulalla teltanpohjia on luonnonsuojelualueen ulkopuolella Uitonniemen ja Pälväniemen sekä Karhukallion rantautumispaikassa.

Kyyveden luonnonsuojelualueella on laavu Vavesaaren rantautumispaikassa.
 

Yöpyminen lähiseudulla

Laavut

Puulaveden luonnonsuojelualueen ulkopuolella on laavu Likoniemen, Uitonniemen ja Vattusaaren rantautumispaikassa.

Esteettömät palvelut

Puulan Papusaaressa on esteettömiksi rakennetut laituri, luiskat sekä käymälä. Saaressa on myös keittokatos.

Veneilijöiden erityispalvelut

  • Puulalla ja Kyyvedellä on useita venereittejä joiden ylläpidosta vastaavat merenkulkulaitos ja alueen kunnat. Venereitit ja niiden kulkusyvyydet on merkitty Puulan ja Kyyveden luontomatkailukarttoihin.  
  • Puulaveden ja Kyyveden luonnonsuojelualueilla ei ole veneenlasku- paikkoja, mutta Kyyvedellä vesille pääsee Haukivuoren kirkonkylältä. Puulan veneenlaskupaikat on merkitty Puulan luontomatkailukarttaan.
  • Puulaveden luonnonsuojelualueella veneille soveltuvia rantautumispaikkoja ovat Papusaaren, Soisalonselän, Hirsisaaren (itäpuoli), Laajalahden, Kankariluodon ja Lehmisaaren rantautumispaikat ja Kyyveden luonnonsuojelualueella Vavesaaren, Emäsalonniemen, Iso-Repon ja Tyltynniemen rantautumispaikat sekä Keronvuoren aarnialueen rantautumispaikka. Kankarinluodon rantautumispaikka on Puulan käytetyimpiä retkikohteita. Rantautumispaikkojen hoidosta vastaavat omilla alueillaan Hirvensalmen kunta (hirvensalmi.fi), Kangasniemen kunta (kangasniemi.fi) ja Mikkelin kaupunki (mikkeli.fi).
  • Laiturit sijaitsevat Puulaveden luonnonsuojelualueella Soisalonselän ja Laajalahden rantautumispaikassa ja Kyyveden luonnonsuojelualueella Vavesaaren, Hulkonsaaren, Luusniemen sekä Keronvuoren aarnialueen rantautumispaikassa.
  • Laajalahden rantautumispaikka sijaitsee Simpiänselän itälaidalla, joten sitä lähestyttäessä on syytä varoa selän tuulia. Vesiretkeilijän kannattaa aina tutustua alueidensa turvallisuusohjeisiin!  
  • Molemmilla järvillä on linnuston pesimärauha-alueita, joilla liikkumista on vältettävä 15.5. - 15.7.

Rannalla sijaitsevalla tulipaikalla on kolme retkeilijää. Kaksi tutkii opastetaulua. Tulipaikan ympärillä on kivien varassa neljä penkkiä, jotka ovat halkaistuja puunrunkoja.

Muut palvelut lähiseudulla