Hossan aktiviteetit
Hossan maisemat avautuvat kävijälle helposti, sen metsiin ja vesille pääsee vaivattomasti. Polkuja riittää patikoida ja pyöräillä, vedet kutsuvat melomaan ja kalastamaan. Kuljet samoja reittejä kuin alueen ensimmäiset asukkaat 10 000 vuotta sitten.
Kansallispuistossa voi liikkua myös reittien ulkopuolella, mutta on hyvä käyttää polkuja, jotta maasto ei kulu. Noudatathan puiston sääntöjä ja roskattoman retkeilyn periaatteita.
Hossassa on myös kaikille sopivia, esteettömiä palveluita.
Opastettuja retkiä, varustevuokrausta ja majoitusta tarjoavat Hossan yhteistyöyritykset.
Hiihto ja talviretkeily
Hossan kansallispuiston alueella pääset nauttimaan suksilla noin 40 kilometrin retkilatuverkostolla. Erämaareiteille ja monitoimiurille ovat tervetulleita niin fatbiket, lumikenkäilijät kuin hiihtäjätkin ja niillä käveleminen on sallittu reittien ollessa niin kovapintaisia, ettei käveleminen aiheuta niille vauriota. Lumikenkäilijälle umpihanki on aina vapaa ja etenkin kantavat keväthanget antavat monia mahdollisuuksia liikkumiseen. Tutustu alueen talvireitteihin (pdf 2 MB, julkaisut.metsa.fi).
Patikointi ja retkeily
Kansallispuistossa on polkuverkostoa yhteensä noin 90 km. Pääosin helppokulkuiset polut kiertelevät Hossan upeissa harju- ja järvimaisemissa. Nimettyjä ympyräreittejä voi yhdyspolkuja hyödyntäen kytkeä pitkiksi vaellusreiteiksi.
Maastopyöräily
Kansallispuistossa on neljä merkittyä maastopyöräilyreittiä, jotka kiertelevät Hossan komeimmissa harju- ja järvimaisemissa. Maastopyöräilyreittien ja alueen teiden avulla pyöräilijä voi räätälöidä itselleen sopivan reittikokonaisuuden. Huom! Maastossa pyöräily on sallittua vain maastopyöräilyreiteillä.
Hossan maastopyöräilyreiteistä on tuotettu reittien GPX-tiedostot, jotka helpottavat reiteillä pysymistä ja ennakkosuunnittelua. Voit ladata GPX-tiedostot Hossan pyöräilyreitit-sivulta.
Melonta
Koe koskien kohinaa, leppoisasti virtaavia jokia sekä järvenselkiä. Hossassa kohtaa kolme virtavettä: Somerjoki, Iikoski ja Perankajoki. Vesistöt jatkuvat Hossasta etelään aina Kiantajärven kautta Oulujärveen ja sieltä Perämerelle saakka. Hossan vesistöjen kosket ovat helppoja. Vain Lounatkoski melojan on ohitettava vetäen. Voit tehdä lyhyen päivämelontaretken tai pidemmän yönyliretken. Lue lisää Hossan vesireiteistä.
Kalastus
Hossassa on runsaasti lampia ja järviä, joiden luontaisesti monipuolinen kalakanta tarjoaa kalastajille haasteita. Vesistöissä on apajia niin koskikalastajalle kuin vetouistelun ystävälle, pilkkijälle ja perhostajalle. Kahteen kansallispuiston ulkopuoliseen lampeen istutetaan kirjolohia.
Hossan vapakalastuslupa 5502 (eräluvat.fi) oikeuttaa kalastamaan Hossan kansallispuistossa Umpi-Valkeaisella, Iso-Valkeaisella ja reittivesien koski-ja virta-alueilla sekä kansallispuiston ulkopuolella Huosilammella, Keihäslammella ja Hossanjoella.
Muilla kansallispuiston vesillä on jokaisella oikeus onkia ja pilkkiä veloituksetta ja kalastonhoitomaksun suorittaneilla on oikeus harjoittaa viehekalastusta lampi- ja järvivesillä.
Hossan kansallispuiston ulkopuolisilla, Metsähallituksen hallinnassa olevilla järvi- ja lampivesillä on jokaisella oikeus maksutta onkia ja pilkkiä, sekä kalastonhoitomaksun suorittaneilla oikeus harjoittaa viehekalastusta yhdellä vavalla. Koski- ja virta-alueilla ja useammalla vavalla kalastaminen on mahdollista Pohjois-Pohjanmaan - Kainuun vapaluvalla 5411 (eräluvat.fi).
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
Lisätietoja Hossan kalastusluvista:
- Hossan kalavedet -esite (pdf, 1,8 MB, julkaisut.metsa.fi)
- kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi)
- Hossan vapakalastuslupa 5502 (eräluvat.fi)
- Pohjois-Pohjanmaan - Kainuun vapalupa 5411 (eräluvat.fi)
- Suomussalmi 5001 (eräluvat.fi)
Muut aktiviteetit
- Lintujen tarkkailu: Evästauolla voit saada seuraksesi tuttavallisen kuukkelin, joka on vailla makupalaa. Kuuntele käpytikan nakutusta, järripeipon ryystämistä ja kuikan surumielistä "kuuiiiik"-huutoa.
- Luontokeskus: Hossan luontokeskuksesta saat vinkit, kartat ja esitteet retkellesi. Kahvila-ravintola, välinevuokrausta, leirintäalueen vastaanotto ja mökkien avaimet.
- Marjastus ja sienestys: Kansallispuiston kankailta ja soilta voi poimia herkkuja ja vitamiineja, sillä marjoja ja ruokasieniä saa kerätä vapaasti. Marjojen sato vaihtelee, mutta joka vuosi saadaan jotakin. Sienet ovat oikullisempia.
- Moottorikelkkailu: Moottorikelkkaurat käyvät kansallispuistossa alueen pohjois- ja luoteisosassa. Puiston itäpuolella ura sivuaa kansallispuistoa ja sieltä on myös yhteys luontokeskuksen pysäköintipaikalle. Uralla liikkumiseen tarvitaan uralupa (eräluvat.fi). Uran ulkopuolella kelkkailu on kielletty. Metsähallitus voi myöntää tietyissä tapauksissa erillisluvan moottorikelkkailuun urien ulkopuolella.
- Nähtävyydet ja näköalat: Alueen arvokkain nähtävyys on Värikallion kalliomaalaukset, josta löydät mm. ihmishahmoja, hirviä ja köyryselkäisen karhun. Julma-Ölkyn kanjonijärvi on jylhyydessään vaikuttava näky. Kansallispuiston rakennelmat kertovat eri aikojen elinkeinoista: savotoista, niittykulttuurista, poronhoidosta ja kalastuksesta.
- Ryhmäopastukset: Varaathan opastuksen aina etukäteen! Tietoa Hossan luontokeskuksesta.
- Sukellus: Hossan kirkkaat vedet ovat ihanteellisia sukellettavia. Erityisesti Öllörin lähes 40 metriä syvä suppalampi on sukeltajien suosiossa. Sen rannalla Karhunkainalon leirintäalueella on sukelluskeskus, joka tarjoaa puitteet urheilusukeltajille.
- Uiminen: Kirkkaiden järvien matalilla hiekkarannoilla voi viettää kylpylälomaa. Uinti on sallittua kaikissa puiston järvissä ja lammissa. Hossan monissa lammissa ja järvissä on uimiseen sopivia hietikoita. Hyviä rantoja on Hypäsjärvellä Iikoskella ja Öllörillä Karhunkainalon leirintäalueella. Näissä molemmissa on pukeutumistilat. Hienoja hiekkoja on myös Kokalmuksen rannoilla ja Seipiniemessä. Uit kansallispuiston järvissä ja lammissa omalla vastuulla.
Eräluvat.fi
Virkistyskalastusluvat Hossan kansallispuiston vesille Hossa 5502
Metsästysluvat Hossan kansallispuiston lähialueelle Hossa 5602 Pienriista