Vaellusreitin sivut
Itärajan kesäretkeilyreitin ohjeet ja säännöt
29.9.2021
Huomio Itärajan reitistä kiinnostuneet vaeltajat! Itärajan kesäretkeilyreittiä ylläpidetään enää välillä Hossa - Martinselkosen Eräkeskus. Muilta osin reitti on heikossa kunnossa eikä retkeilyn turvallisuutta voida enää taata.
Ohjeita Itärajan retkeilyreitillä liikkumiseen
Ympäristöystävällinen retkeily
- Retkeilystä jää luontoon vähiten jälkiä, kun pysyt poluilla!
- Suosi liikkumista merkityillä reiteillä. Lue lisää retkietiketistä.
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Tulenteko
- Tulenteko on sallittu vain siihen osoitetuilla paikoilla.
- Maastopalovaroituksen ollessa voimassa, tulenteko on sallittu ainoastaan autiotupien hormillisissa tulisijoissa. Tulentekopaikoilla ei saa pitää tulta maastopalovaroituksen aikana.
Rajavyöhykkeellä liikkuminen
- Itärajan retkeilyreitit kulkevat paikoin rajavyöhykkeen takarajalla. Rajavyöhykkeelle meneminen on sallittua vain erillisellä luvalla.
Alueelliset ohjeet ja säännöt
Kalastus
Kesäretkeilyreitin varrella sijaitsevissa järvissä voi onkia ja pilkkiä jokaisenoikeudella alla olevia poikkeuksia lukuun ottamatta. Viehekalastusta varten tarvitaan kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi).
Metsästys
- Itärajan retkeilyreitti kulkee metsästysalueilla Itä-Suomussalmi 5604, Martinselkonen 5603 (eräluvat.fi) ja Hossa 5602 (eräluvat.fi). Lisäksi paikallisilla on ns. vapaa metsästysoikeus.
- Syysretkeilijän tulee pukeutumisessaan ottaa metsästysaika huomioon. Punainen tai oranssi päähine tai takki erottaa kulkijan metsästä.
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Turvallisuus
- Itärajan retkeilyreitit on merkitty maalimerkein ja viitoin, mutta kartta on silti hyvä olla mukana. Kartan avulla voi seurata matkan edistymistä, suunnitella retkeä etukäteen ja hätätilanteessa paikallistaa itsensä nopeammin.
- Lisätietoa retkeilyn turvallisuudesta.
- Itärajalla on yrittäjien ylläpitämiä karhunkuvauspaikkoja. Karhujen syöttöpaikat eivät kuitenkaan ole Itärajan retkeilyreittien välittömässä läheisyydessä. Karhut yleensä havaitsevat kulkijan jo kaukaa ja pakenevat paikalta. Mikäli karhun kohtaaminen kuitenkin huolettaa, lue lisätietoja (suurpedot.fi).
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
Varusteet
- Polut ovat enimmäkseen retkijalkineissa kuljettavassa kunnossa kesä-syyskuussa. Sadeilmoilla kannattaa varustautua kumisaappailla. Kosteikot ovat pitkostetut.
- Reiteillä selviytyy normaaleissa retkivaatteissa pukeutuen sään mukaan.
- Sääskiä on Kainuussa noin kesäkuun puolivälistä elokuulle siinä määrin, että hyttyssuoja saattaa olla tarpeen.
- Alueen vedet ovat yleensä juomakelpoisia.
- Ennen retkelle lähtöä kannattaa kiinnittää huomiota mm. eväiden pakkaamiseen. Kun poistat jo kotona ylimääräiset pakkaukset, joudut kantamaan retkellä vähemmän roskia.
- Lisätietoa retken suunnittelusta.
Vuodenajat
- Ruska-aika on parhaimmillaan syyskuun puolivälin tienoilla. Ajankohta ja värikylläisyys vaihtelevat vuosittain.
- Talvikausi - jolloin polkujen kulkeminen jalan on mahdotonta - kestää noin marraskuun alusta toukokuun puoliväliin.
Sesonkiajat
- Itärajan retkeilyreiteillä on rauhallista, eikä niillä ole ruuhkaa.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.