Koitajoen aktiviteetit
Mitä Koitajoella voi tehdä?
Kävellä merkityllä reitillä
Alueella on hyvät patikointimahdollisuudet ja merkittyjä retkeilyreittejä on yhteensä noin 50 km.
Koivusuon luonnonpuistossa liikkuminen on sallittu vain merkityillä reiteillä. Myös rajavyöhykkeellä liikkumiseen tarvitaan rajavartioston myöntämä lupa.
Tehdä erävaelluksia kävellen
Koitajokivarressa on 1960-luvulta lähtien ollut Tapion taival -retkeilyreitti, joka kulkee vanhoja uittomiesten polkuja pitkin. Reitin varrella on upeita luonnontilaisia maisemia niin Koitajoen rannalta kuin suon keskeltä ja vaaran rinteiltä. Noin 21 kilometriä pitkä reitti ulottuu Lakonkankaalta Hoikantielle. Reitin varrella on Hanhikosken ja Niemipuron autiotuvat.
Alueen laajuus ja yhdyspolut eri reittien välillä antavat mahdollisuuden harrastaa useamman päivän vaelluksia. On muistettava, että Koivusuon luonnonpuistossa liikkuminen on sallittu vain merkityillä reiteillä ja rajavyöhykkeellä liikkuminen ilman erillistä lupaa on kielletty.
Meloa
Koitajoki mutkittelee verkkaisesti salomaisten maisemien läpi. Koitajoessa ei ole vuolaita koskipaikkoja, Polvikoskea lukuun ottamatta, joten joki soveltuu melontaretkeilyyn jopa aloittelijoille. Kevättulvan aikaan Koitajoki on melontajokena parhaimmillaan, mutta yleensä matalahko joki on melottavissa koko kesän. Vuokravarusteita ja karttoja on hyvin saatavilla. Tutustu myös melontaohjeisiin.
Hiihtää maastossa
Hiihtäminen on sallittua Koitajoen luonnonsuojelualueella, mutta alueelle ei ajeta latuja.
Kalastaa
Onkiminen ja pilkkiminen on sallittua jokaisenoikeudella (ymparisto.fi) pois lukien vaelluskalavesistön koski- ja virta-alueet (kalastusrajoitus.fi) Alueella saa viehekalastaa suorittamalla kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kuitenkaan kalastamaan vaelluskalavesistön koski- ja virta-alueilla (kts. alueet kalastusrajoitus.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tai vaelluskalavesistön virta- ja koskialueilla tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan (lupa-alue 7413, eraluvat.fi). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi).
Koitajoen luonnosuojelualueen eteläosassa Niemijärvessä voi lisäksi kalastaa seisovilla pyydyksillä. Pyydyskalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen Ilomantsin pyydyslupa nro 7004 (eraluvat.fi). Luvat ovat voi ostaa palvelunumerosta 020 69 2424.
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
Pyöräillä
Kokeneelle maastopyöräily on mahdollista polkureitillä Koidanvaaran laavulta Asumajoen laavun kautta Polvikoskelle, jolloin pyöräilyretkelle kertyy pituutta noin 6 km. On suositeltavaa pyöräillä ainoastaan teillä, alueen ulkopuolisilla poluilla sekä polkureitillä Koidanvaarasta Asumajoen laavun kautta Polvikoskelle. Asumajoen laavun kohdalla on joen ylitys lossilautalla. Pyöräily ei ole suositeltavaa Polvikosken ja Lakonkankaan välisellä polkureitillä.
Koitajoella on paikoin näkyvissä vanhoja pyöräilyteitä, mutta ne ovat uusien linjauksien ja pitkostuksien kohdilla pyörällä hankalakulkuisia. Alueella ei ole merkittyjä pyöräilyreittejä.
Osallistua ryhmäopastukseen maastossa
Maastossa opastavat paikalliset yrittäjät. Lisätietoja saa Kolin Luontokeskus Ukosta, Ilomantsin verkkosivujen matkailuosiosta (ilomantsi.fi) ja Visit Karelia matkailupalvelun verkkosivuilta (visitkarelia.fi).
Metsästää
Koivusuon luonnonpuistossa metsästys on kielletty. Muu osa alueesta kuuluu Ilomantsin pienriistan metsästysalueeseen (lupa-alue 7652). Luvan voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi).
Osa Koivuosuon luonnonpuiston ulkopuolisesta Natura-alueesta kuuluu hirvenmetsästyksen alueluvan piiriin.
Marjastaa ja sienestää
Koitajoelta löytyy varsinkin hyviä karpalosoita. Marjastus ja sienestys on sallittua muulla osalla aluetta, paitsi Koivusuon luonnonpuistossa, jossa marjastus- ja sienestysoikeus on vain Ilomantsin kunnan vakinaisilla asukkailla. Myös rajavyöhykkeellä liikkuminen ilman rajavartioviranomaisten myöntämää lupaa on kielletty.
Uida
Alueella ei ole virallista valvottua uimarantaa, mutta joen hiekkarantaisista mutkista pääsee kastautumaan. Kannattaa muistaa, että joen virtauksen vuoksi uinti voi olla hankalaa ja vaarallista.