Oulangan kansallispuisto opettajille
Tervetuloa kuohuvien könkäiden jylhiin maisemiin. Puiston läpi kulkeva Karhunkierros vie kulkijat parhaille paikoille. Myös päiväreiteillä voi tutustua alueen luonnon monimuotoisuuteen ja kulttuuriperintöön. Virtaavien vesien Oulanka on hieno vesiretkikohde, ja talven hiljaisuus houkuttaa lumikenkäretkelle tai revontulihiihdolle valkoiseen erämaahan.
Oulangan luontokeskus
- Oulangan luontokeskus sijaitsee Oulangan kansallispuiston sydämessä, kilometrin päässä punakallioiselta Kiutaköngäs-koskelta. Luontokeskuksesta saat ajankohtaiset retkivinkit ja apua retkesi suunnitteluun.
- Luontokeskuksen retkeilyneuvonta, pysyvä näyttely "Keskellä virtaa joki" sekä auditoriossa järjestettävät opastukset ja videoesitykset tarjoavat tietoa Oulangan kansallispuiston ainutlaatuisesta luonnosta ja retkeilymahdollisuuksista.
- Monet polut ja reitit, tuvat ja tulentekopaikat palvelevat retkelläsi Oulangan kansallispuistossa.
- Luontokeskuksen auditoriota on mahdollista vuokrata. Auditoriossa on tilaa noin 30 henkilölle. Varustuksena on valkokangas sekä laitteisto: multimediatykki, dvd- ja cd-soitin sekä tietokone. Tiedustelut vuokrauksesta luontokeskuksen asiakaspalvelusta. Lisäksi käytössäsi on luontokeskuksen yläkerrassa sijaitseva pieni retkeily- ja luontokirja-aiheinen käsikirjasto.
Ruokailu
- Ravintola Talonpöytä Oulanka (talonpoyta.fi) toimii Oulangan luontokeskuksessa kesäkaudella, toukokuusta lokakuuhun. Ryhmäruokailun järjestämiseksi, olethan yhteyksissä suoraan ravintolaan.
- Retkeilyn ABC:ssä on vinkkejä ympäristöystävällisistä eväistä. Katso myös vinkkimme ja reseptimme kokkailusta maastossa.
Vastuullinen luonnossa liikkuminen
- Ohjeet kestävään retkeilyyn: Retkietiketti
- Vinkkejä aloittelevalle retkeilijälle: Retkeilyn ABC
Retkivinkit
- Kiutakönkään polku (2 km) on edestakainen nähtävyyspolku Kiutakönkään koskelle. Se kulkee Hiidenlammen kulttuuripolkua pitkin. Polun varrella voit tutustua Oulangan kasveja esitteleviin tauluihin. Kiutakönkään polku on patikoitavissa myös talviaikana. Lisätietoja lumi- ja kelitilanteesta saat Oulangan luontokeskuksesta.
- Hiiden hurmos (5 km) johdattaa sinut Oulangan monimuotoiseen luontoon ja sen perinteiseen käyttöön, kuten niittytalouteen ja poronhoitoon. Polku on osin pitkostettu, ja sen varrella on näköalatorni. Reitin ohjeellinen kulkuaika noin 2 tuntia, ja lähtö- ja päätepisteenä on Oulangan luontokeskus.
- Pieni Karhunkierros (12 km) on hienojen maisemien ja komeiden koskien päiväreitti Kitkajoen varressa, kansallispuiston eteläkärjessä. Vaativalla reitillä on kolme riippusiltaa, pitkoksia ja portaita. Sen lähtö- ja päätepisteenä on Juumantien päässä sijaitseva pysäköintialue, ja ohjeellinen kulkuaika on 5–6 tuntia.
- Jokasää on retkisää, kun on sopiva retkivaatetus.
- Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät vuokraavat retkitarvikkeita, kuten rinkkoja ja lumikenkiä.
- Olethan aina roskaton retkeilijä. Kansallispuistoissa ei ole roska-astioita.
- Pidä huolta turvallisuudesta.
Aineistot netissä
Esitteet
- Oulangan kansallispuiston ja Karhunkierroksen esite (pdf 4,3 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Oulangan reittiesitteet
Videot
- Metsähallituksen Luontopalveluiden Youtube-kanava (youtube.com)
- Videoita Koillismaan kansallispuistoista ja kestävästä matkailusta (youtube.com). Kansallispuistoina Oulanka, Riisitunturi, Syöte ja Hossa. Kielinä suomi ja englanti.
Muut
- Retkietiketti-satukirja (noin 3-6-vuotiaat)
- Lapset ja nuoret pääsevät tutuiksi eränkäyntiin suorittamalla Eräpassin (eraluvat.fi), jonka opetuspaketit on suunnattu eri ikäkausille: 1.–3. lk., 4.–6. lk., yläkoulu ja lukio. Eräpassin aihekokonaisuudet ovat luonnossa liikkuminen, jokaisenoikeudet, kalastus ja riistanhoito.
- Suomen Ladun Luokasta luontoon -materiaali (suomenlatu.fi)
Oulangan kansallispuisto kirjallisuudessa
Luonto-oppaat
- Jäkäläniemi, Anne ja Koutaniemi, Paula (2017). Kuusamon kasvien kirja. Koutakustannus.
- Siikamäki, Pirkko ja Hamunen, Paavo (2018). Oulankajoki - Muutoksen virta. Docendo.
- Sallamaa, Silva ja Flogny, Darja (toim.) (2014). Oulangan ja Paanajärven kansallispuistot - Luonto- ja retkiopas. Metsähallitus (julkaisut.metsa.fi).
Retkeilyoppaat
- Laaksonen, Jouni (2020). Pohjois-Suomen vaellusreitit. Minerva.
- Laaksonen, Jouni (2022). Karhunkierros Retkeilyopas ja kartta. Karttakeskus.
- Laaksonen, Jouni (2022). Retkeilijän kansallispuistot. Otava.
Englanniksi
- Laaksonen, Jouni (2019). Hiking in Finland – Day Trips and Backpacking Expeditions. Karttakeskus.
Historia
Vinkit lasten kanssa retkeilyyn
Vinkkejä opettajille
Ihme ja kumma -videosarja
Ihme ja kumma on lapsille suunnattu videosarja luonnon monimuotoisuudesta. Tuotanto: Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi.