Pyhä-Luoston reitin sivut
Pyhä-Luosto vaellusreitin ohjeet ja säännöt
29.9.2024
Karhunjuomalammen päivätupa on suljettu toistaiseksi kaasukeitinonnettomuuden takia. Pihalla olevat kaksi laavua palvelevat asiakkaita normaalisti.
Ohjeita Pyhä-Luosto vaellusreitillä liikkumiseen
- Saavuttaessa Pyhä-Luoston kansallispuiston alueelle on noudatettava alueen järjestyssääntöä.
- Lue tarkemmin alueen ohjeista ja säännöistä Pyhä-Luoston kansallispuiston järjestyssäännöstä (pdf, 1,08Mt, julkaisut.metsa.fi).
Pyhä-Luoston kansallispuistossa on sallittua
- liikkuminen jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen mahdollisia rajoitusosia lukuun ottamatta
- Isokurun rajoitusvyöhykkeellä liikkuminen on sallittu ainoastaan merkittyä reittiä pitkin. Tarkempi kartta (retkikartta.fi) Isokurun rajoitusvyöhykkeestä (vyöhyke on piirretty karttaan punaisella).
- Peurakeron rajoitusvyöhykkeellä liikkuminen on sallittu ainoastaan 1.6-14.2. välisenä aikana. Tarkempi kartta (retkikartta.fi) Peurakeron rajoitusvyöhykkeestä (vyöhyke on piirretty karttaan punaisella).
- marjojen ja hyötysienten poimiminen sekä onkiminen ja pilkkiminen järvivesissä.
rajoitettua
- tulenteko on sallittu virkistys- ja rajoitusvyöhykkeellä vain niitä varten rakennetuilla taukopaikoilla
- lyhytkestoinen leiriytyminen on sallittua rajoitusvyöhyettä lukuun ottamatta. Leiriytymisen suositellaan tapahtuvan taukopaikkojen läheisyydessä.
- talvipyöräily sallittua muualla paitsi huolletuilla hiihtoladuilla sekä Isokurussa ja Peurakeron rajoitusosassa.
- pyöräily sulan maan aikana sallittua kaikkialla maastoon merkityillä ulkoilureiteillä lukuun ottamatta Isokurun, Noitatunturin ja Isonkurunkankaan reittejä.
- viehekalastaminen sallittua kalastonhoitomaksulla tai Metsähallituksen erillisellä vapaluvalla. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset (kalastusrajoitus.fi).
- metsästäminen, joka on sallittu vain paikallisille asukkaille
- muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
kiellettyä
- liikkuminen ympäri vuoden Isokurun rajoitusvyöhykkeellä merkityn reitin ulkopuolella. Tarkempi kartta (retkikartta.fi) Isokurun rajoitusvyöhykkeestä (vyöhyke on piirretty karttaan punaisella).
- liikkuminen Peurakeron rajoitusvyöhykkeellä 15.2.-31.5. välisenä aikana. Tarkempi kartta (retkikartta.fi) Peurakeron rajoitusvyöhykkeestä (vyöhyke on piirretty karttaan punaisella).
- tulenteko metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana
- Tulenteko metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on kielletty aina sekä merkityillä tulentekopaikoilla että maanomistajan luvalla, tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
- Kielto ei koske Ahvenlammen keittokatosta, Huttuloman keittokotaa, Isokurun, Rykimäkeron ja Ukko-Laavun kotia eikä Isokurun ja Karhunjuomalammen puolikotia. Huomaathan, että Karhunjuomalammen hormittomalla laavulla tulenteko on kuitenkin kielletty. Mikäli maastossa on erityisen kuivaa, voidaan tulenteko kieltää myös näillä paikoilla.
- Kielto ei koske Yli-Luoston ja Huttuloman autiotupien, eikä Huttujärven, Kuukkelin ja Yrjölän vuokratupien kamiinoja.
- lemmikkieläinten vapaana pitäminen
- puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen
- maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen
- luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen ja niiden pesien hävittäminen
- selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen
- moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
- peseytyminen, uiminen ja koirien uittaminen Karhunjuomalammessa, Pyhänkasteenlammessa ja muissa Isokurun lammissa.
- roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.
Lue tarkemmin alueen ohjeista ja säännöistä Pyhä-Luoston kansallispuiston järjestyssäännöstä (pdf, 1,08Mt, julkaisut.metsa.fi).
Ennakkovarustautuminen
Vuodenajat
- Lumet sulavat Pyhä-Luostolla pääosin toukokuussa. Pysyvä lumipeite verhoaa Pyhä-Luoston tunturit loka-marraskuussa. Paras vaellusaika on keskimäärin kesäkuun alusta lokakuun puoleenväliin.
- Ruskan värien voimakkuus vaihtelee vuosittain.
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, kansallispuiston alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Turvallisuus
- Talvella retkeileminen on vaativaa. Sää- ja valo-olosuhteet ovat keskitalvella vaikeat, sillä pakkasta voi olla jopa -40° ja kaamosaikana päivänvaloa on vain muutamia tunteja.
- Kevättalvi on suosittua retkeilyaikaa, mutta silloinkin on varustauduttava asianmukaisesti. Tavallisilla latusuksilla ei pidä lähteä latuverkostoa kauemmas!
- Moottorikelkkajälkien seuraamisessa tulee olla varovainen, koska alueella liikkuu moottorikelkoilla mm. poromiehiä.
- Liiku ja leiriydy jälkiä jättämättä, käytä merkittyjä reittejä ja taukopaikkoja.
- Tee merkintä käynnistäsi levähdyspaikkojen vieraskirjaan. Hätätapauksissa merkintä helpottaa auttajia.
- Tunturiketjun alueella korkeuserot ovat paikoin suuria.
- Pitkospuut ja kivet voivat olla sateella tai kuuraisina liukkaita.
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
- Katso myös retkikohteen ajankohtaista -sivu
- Tutustu myös Retkeilyn ABC osiossa oleviin vinkkeihin turvallisuudesta.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkeily poronhoitoalueella
Kun retkeilet Lapissa, lue vinkit retkeilystä poronhoitoalueella.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.