Ajankohtaista Pyhä-Luoston kansallispuistossa
Isokurussa kulkeva kävelyreitti suljettu huoltotöiden vuoksi 30.10.2024
(päivitetty 24.10.2024)
Isokurun läpi kulkevalla kävelyreitillä tehdään luontopalveluiden toimesta huoltotöitä keskiviikkona 30.10.2024 mm. mönkijän avulla, ja reitti suljetaan turvallisuussyistä tuon päivän ajaksi. Sulun aikana Karhunjuomalammen reittiä ei voi kiertää rengasreittinä. Isokurun kodan taukopaikalta Isokuruun laskeutuvat portaat suljetaan myös töiden ajaksi, taukopaikkaa voi kuitenkin käyttää normaalisti. Sulku vaikuttaa myös Tunturiaavan luontopolun sekä Noitatunturin reitin kiertämiseen. Huoltotöihin liittyvää mönkijä- ym. liikennettä voi olla myös Keropirtin lähettyviltä Isokurun eteläpäähän kulkevalla polkuosuudella; suosittelemme tällä osuudella kulkiessa varovaisuuteen.
Huttujärven ja Rykimäkeron talousvesikaivojen näytteet puhtaat
(päivitetty 12.8.2024)
Huttujärven ja Rykimäkeron talousvesikaivoista on 9.7.2024 otettu uudet vesinäytteet, jotka molemmat täyttävät tutkituilta osin STM:n asetuksen 401/2001 mukaiset laatuvaatimukset ja -suositukset. Aiemmin annettu keittokehotus Huttujärven talousvesikaivosta otettuun veteen ei siis ole enää voimassa.
Ahvenlammen vanhan rantareitin osia suljettu – sorastettu ympärysreitti edelleen käytössä
(päivitetty 27.6.2024)
Metsähallituksen Luontopalvelut on 25.6.2024 sulkenut osan Luostolla sijaitsevasta Ahvenlammen rantareitistä. Suljettu osio on lammen länsirantaa myötäilevä pitkostettu reittiosuus. Lisäksi lammen pohjoispäässä sijaitsevat portaat sekä lammen eteläpäässä pitkosten yhteydessä oleva silta on suljettu. Pitkospuut, portaat ja silta on todettu erittäin huonokuntoisiksi, eikä niiden turvallisuutta voida enää taata. Sulut ovat voimassa toistaiseksi.
Ahvenlammen keittokatos ja käymälä ovat normaaliin tapaan retkeilijöiden käytössä. Ahvenlammen pääsee edelleen kiertämään lammen rannasta hieman kauempana kulkevaa sorastettua reittiä pitkin.
Ahvenlampi on vapalupa-aluetta, jonne tulee hankkia Metsähallituksen vapalupa Ahvenlampi 3510. Ahvenlammella kalastavien on hyvä huomioida, ettei lammen länsirannalle enää pääse pitkospuita pitkin reittiosuuden sulkemisen vuoksi.
Kansallispuiston reittien tilanne
(päivitetty 12.6.2024)
Kesäreitit Pyhä-Luoston kansallispuistossa ovat talven jälkeen pääosin hyvässä kunnossa. Joitain vaurioita kevään sulamisvedet ovat tehneet Pyhä-Luoston retkeilyreitillä, Karhunjuomalammen ja Huttuloman välisellä sorastetulla osuudella. Vesimassat ovat irroittaneet ja kuljettaneet sora-ainesta reitiltä poispäin, minkä vuoksi reitille on syntynyt suuria uria. Vauriot reittiosuudella keskittyvät lähelle Huttuloman autiotupaa, mutta niiden laajuuden selvitystyö on vielä kesken. Suosittelemme retkeilijöiden noudattavan varovaisuutta kyseisellä reittiosuudella.
Kesäkuun alkupuolen ajan sää Pyhä-Luostolla on ollut epävakaa sateiden, ukkoskuurojen ja auringonpaisteen vaihdellessa. Retkelle lähtiessäsi varaudu muuttuviin sääolosuhteisiin ja ole valmis muuttamaan retkisuunnitelmaa esimerkiksi ukkoskuuron uhatessa. Tarkistathan myös aina ennen tulen tekoa, onko alueelle annettu maastopalovaroitus.
Avainlaatikot käyttöön Pyhä-Luoston kansallispuiston vuokratuvilla
(päivitetty 12.6.2024)
Vuokratupien avainkäytännöt ovat muuttuneet Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Vuokratuvan avain on jatkossa kiinni koodilla avautuvassa laatikossa tuvan sisäänkäynnin luona. Tupavarauksen yhteydessä asiakas saa koodin ja käyttöohjeet avainlaatikkoon. Tupaa saa käyttää vain varattuna aikana. Tilauksen tulee olla maksettu, ja asiakkaan täytyy pitää tosite maksusta mukana tuvalla.
Pyhä-Luoston kansallispuistolle kestävän matkailun STF-merkki
(päivitetty 14.12.2023)
Pyhä-Luoston kansallispuisto on saanut valtakunnallisen Visit Finlandin myöntämän kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin. Merkki kertoo, että kansallispuistossa on tehty pitkäjänteistä työtä ekologisen kestävyyden ja matkailun vastuullisuuden kehittämiseksi. STF-arvioinnin mukaan Pyhä-Luoston kansallispuistolla kestävyys on kaiken toiminnan ytimessä. Tämä näkyy konkreettisesti viime vuosien retkeilypalvelujen ja -reittien kehittämisessä.
Sustainable Travel Finland on ns. sateenvarjomerkki, joka kerää alleen Suomen matkailun vastuulliset toimijat. Merkin saanut on kestävän matkailun edelläkävijä ja pyrkii kaikessa toiminnassaan vähentämään haitallisia vaikutuksia ympäristöönsä niin globaalisti kuin paikallisesti. Merkki myönnetään määräajaksi ja se edellyttää toiminnan jatkuvaa kehittämistä kohti ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävämpää ja vastuullisempaa matkailua.
Maastoportaat valmistuneet Tikkalaavun ja Ukko-Luoston maisematuvan välille
(päivitetty 18.12.2023)
Ukko-Luostolla, sorastetulla kävelyreitillä välillä Tikkalaavu - Ukko-Luoston maisematupa on rakennettu maastoportaat reittiosuuden jyrkimpiin mäkiin. Portaat on tehty sorastetun polun laitaan, joten ne pystyy halutessaan ohittamaan. Portaissa ei ole talvikunnossapitoa.
Tunturiaavan huonokuntoinen lintutorni on purettu
(päivitetty 19.10.2023)
Tunturiaavan luontopolun varrella oleva lintutorni on purettu. Torni oli huonokuntoinen, eikä sen käyttäminen ollut enää turvallista. Näkymää kansallispuiston tunturiketjun suuntaan voi edelleen ihailla pitkospuureitin varrelta.
Pitkospuita on uusittu useilla kansallispuiston reiteillä
(päivitetty 2.10.2023)
Luoston vaellusluontopolun varrella useissa kohdissa olevien pitkospuiden uusimistyöt on saatu päätökseen. Niin vanhoja metsiä, aapasoita kuin tunturimaastoa sisältävä monipuolinen vaellusluontopolku on erinomainen hieman pidemmän (n. 17 km) päiväretken kohde tutustua alueen luontoon.
Rykimäkeron kierrokselle on myös valmistunut uudet pitkospuut välille Rykimäkero - Lampivaara (kolmen lankun levyinen pitkos).
Pyhällä Poropolun reitillä on uudet pitkospuut.
Yli-Luosto - Käyräsvaara -välisen reitin suoalueiden pitkospuut on uusittu.
Pyhä-Luoston retkeilyreitin sorastukset valmistuneet
(päivitetty 31.8.2023)
Kesän 2023 aikana tehdyt kestävöintityöt Pyhä-Luoston retkeilyreitillä (Pyhän päässä reittiä) on saatu päätökseen. Reitistä on kestävöity soralla osuus Karhunjuomalammelta Huttulomaan. Reittiosuus Karhunjuomalammelta Annikinlammelle kuuluu myös Noitatunturin Valloitus -reittiin.
Uutisia Pyhä-Luostolta
-
30.09.2024
Retkikeittimen räjähdys Pyhä-Luostolla: Metsähallitus täsmentää tupaohjeita
-
29.09.2024
Karhunjuomalammen päivätupa suljettu Pyhä-Luoston kansallispuistossa – retkeilijän oma kaasukeitin aiheutti räjähdyksen
-
25.09.2024
Metsähallitus aloitti 15 retkikohteen ylläpidon kilpailutuksen
-
23.08.2024
Suomen luonnon päivänä kansallispuistoissa on paljon kiinnostavia tapahtumia koko perheelle
-
20.06.2024
Ininä korvan vieressä tuskastuttaa retkeilijöitä kansallispuistoissa, Metsähallitus puolustaa hyttysiä
Facebookista ajankohtaiset
Pyhä-Luoston kansallispuiston facebook (facebook.com)
Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.
Katso säätilanne
Kelikameran kuvaa Kairalasta, Pelkoseniemeltä. (www.liikennetilanne. liikennevirasto.fi)
Vinkit retkeilyyn
Tulenteko: Retkeilyn ABC.
YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto
- Reittikartta (pdf 1,9 Mt)
- Pyhä-Luosto, Rykimäkuru 12 km (gpx 19,8 kt)
- Pyhä-Luosto, Tunturiaapa 5,5 (gpx 18,2 kt)
Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.
Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.