Ruunaan ohjeet ja säännöt
Ruunaan retkeilyalue on perustettu retkeilyä, ulkoilua ja muuta virkistyskäyttöä varten. On tärkeää, että perehdyt alueeseen jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla alueen ohjeisiin ja järjestyssääntöön (Pdf 80 Kb, julkaisut.metsa.fi).
Liikkumista on rajoitettu rajoitusosissa. Tutustu puiston rajoitusosiin Kartat-sivulla ja Retkikartta.fissä.
Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Pyöräily
Muut säännöt ja ohjeet
Dronen lennättäminen
Muu kielletty toiminta
Sesonkiajat
Turvallisuus
Kunnioita luontoa
Ruunaan retkeilyalueella retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Toimitaan ja liikutaan siis luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.
Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan retkeilyalueen sääntöjä.
Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita, mutta ainoastaan kytkettynä.
Liikkuminen
Retkeilyalueella liikkuminen on sallittua jokaisenoikeudella.
Leiriytyminen
Leiriytyminen on sallittua jokaisenoikeudella, mutta suosittelemme leiriytymistä telttailuun varatuilla alueilla.
- Kulkeminen on rajoitettua Ruunaan luonnonsuojelualueen 2 - 3 km:n levyisellä, rajan suuntaisella rajavyöhykkeellä, jonka takaraja on merkitty keltaisilla, puihin tai paaluihin maalatuilla maalimerkeillä sekä rajavyöhykettä osoittavilla kilvillä. Rajavyöhykkeellä saa liikkua vain erityisellä kulkuluvalla.
Tulenteko
Tulenteko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.
Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu. Risukeittimen käyttö ei ole sallittu maastopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.
Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on ehdottomasti kielletty. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Kielto ei koske keittokatoksia tai hormillisia, katettuja tulentekopaikkoja.
- Ruunaan retkeilyalueella tulet saa tehdä maastopalovaroituksen aikana ainoastaan Neitikosken pysäköintialueen keittokatoksessa, jonka katto, hormi ja maasta irrallaan oleva tulisija ehkäisevät tulen ja kipinöiden leviämistä maastoon.
Roskaton retkeily
Retkeilyalueen ekopisteet sijaitsevat Siikakosken ja Neitikosken pysäköintialueilla. Muuten retkeilyalueen jätehuolto on omatoiminen. Tämä tarkoittaa sitä, että retkeilijä ottaa vastuun omista jätteistään tuomalla ne pois maastosta lajitteluun.
Ruoantähteet ja muut biojätteet voi jättää taukopaikan kuivakäymälään.
Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.
Lue lisää roskattomasta retkeilystä.
Kalastus
Onkiminen ja pilkkiminen Neitijärvellä ja Kattilalammella on sallittua.
Viehekalastus on sallittua Neitijärvellä ja Kattilalammella. Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Jos kalastat Neitijärvellä ja Kattilalammella useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan nro 7413 (eraluvat.fi).
Kalastaminen on rajoitettua, sillä Ruunaan kosket (nro 7525) on Metsähallituksen vapakalastusalue, jossa kalastamiseen tarvitaan Metsähallituksen kalastuslupa sekä kalastonhoitomaksu (ks. koskikalastus). Poikkeuksena ovat Neitijärvi ja Kattilampi, joissa ovat voimassa ns. yleiskalastusoikeudet eli vapaa onkiminen ja pilkkiminen sekä kalastus kalastonhoitomaksulla ja Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvalla (eraluvat.fi). Muualla kuin Neitijärvellä ja Kattilammella ovat ns. yleiskalastusoikeudet kumottu. Veneestä kalastus on sallittua koko alueella. Moottoriuistelu ja ankkuroidun veneen käyttö koski- ja virta-alueilla on kielletty.
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu.
Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen on siis kielletty.
Pyöräily
Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.
Muut säännöt ja ohjeet
Moottorikelkkailu on sallittua vain moottorikelkkaurilla.
- Retkeilijöiden turvallisuuden vuoksi emme suosittele hiihtämistä moottorikelkkaurilla.
Metsästys on Ruunaan retkeilyalueella kielletty Koskikierros-polkureitin ja Lieksanjoen välissä, samoin itse Lieksanjoella lukuun ottamatta pienpetojen loukkupyyntiä. Rajoitukset perustuvat Ruunaan retkeilyalueen hoito- ja käyttösuunnitelmaan (Pdf, julkaisut.metsa.fi).
Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Ruunaan retkeilyalueen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).
Dronen lennättäminen
Koko Ruunaan retkeilyalue kuuluu ADIZ-rajavyöhykkeeseen, jonka takia myös harrastajien täytyy tehdä Dronen lennättämisestä lentosuunnitelma AIS Finlandille. Lentosuunnitelman laadintaohjeita ja lähetyslomakkeet löytyvät Fintraffic ANS:n ilmailutiedotuspalvelun verkkosivuilta (fintraffic.fi). Lisätietoja dronen lennättämisestä saa Fintraffic ANS:n sivuilta (ais.fi).
Ruunaan retkeilyalueella muita ihmisiä tai eläimiä häiritsevä dronen lennättäminen on kielletty. Erityistä varovaisuutta on noudatettava lintujen pesimäaikana.
Muu kielletty toiminta Ruunaan retkeilyalueella
- Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.
- Vesiskoottereiden ja mönkijöiden käyttö.
- Ankkuroidun veneen käyttö koski- ja virta-alueilla.
- Moottoriuistelu.
- Vesilintujen metsästäminen.
- Roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.
- Ravustaminen.
- Rapuruton takia alueella on ravustuskielto voimassa toistaiseksi.
Ruunaan järjestyssääntö
Ruunaan retkeilyalueen järjestyssääntö (Pdf 80 Kb, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 21.6.1990.
Sesonkiajat
Ruunalla on runsaasti retkeilijöitä heinä- ja elokuussa. Ruunaa on yksi Suomen suosituimmista retkeilykohteista.
Yleensä kalastajat saapuvat Ruunaaseen huhtikuun puolivälissä virtapaikkojen sulaessa. Monille kesän kalastuskausi alkaa toukokuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin istutukset aloitetaan. Varsinainen kalastussesonki on juhannuksesta elokuun puoleenväliin asti.
Turvallisuus
Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.
- Kevättulvien jälkeen joen vedenkorkeus yleensä laskee pikkuhiljaa syksyä kohti.
- Lumipeite valkaisee Ruunaan ja jääpeite hiljentää kosket marraskuusta toukokuulle.
- Ruunaalla pitää talvella varoa virtausten takia heikkoja jäitä. Talvella virtausten paikat myös muuttuvat.
- Talvisin tie on aurattu Neitikosken ja Siikakosken pysäköintialueille. Keväällä kelirikko vaikuttaa Ruunaantien (nro 5224) ajettavuuteen.
- Tukevat kengät ovat tarpeelliset Ruunaan maastossa. Suo- ja kosteikkoalueilla on kulkijoille pitkospuut, jotka voivat olla kostealla kelillä liukkaat.
- Vesillä liikkujalle märkäpuku on oiva varuste touko- ja syyskuussa eli kylmän veden aikana.
- Pukeudu retkelle värikkäästi ja sään mukaisesti. Mukaan kannattaa aina ottaa juomavettä ja wc-paperia.
- Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
- Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
- Matkapuhelimien kuuluvuus on Ruunaan retkeilyalueella varsin hyvä muutamia katvealueita lukuun ottamatta. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
- Retkeilyn ABC
- Katso myös retkikohteesi ajankohtaista-sivu.
Ruunaan järjestyssääntö
Ruunaan retkeilyalueen järjestyssääntö (Pdf, 80 Kb, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 21.6.1990.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.
Erätarkastajat valvovat luontokohteita
Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.
Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.