Jurmo
Jurmon saari on koko Suomen halki kulkevan Salpausselän viimeinen maanpäällinen jatke, lähes puuton moreeninummi, satujen ja merirosvotarinoiden saari. Laajat kanervanummet kivikkorantoineen ovat otollinen elinympäristö monille harvinaisillekin merilinnuille. Kevät- ja syysmuuttoaikoina Jurmo on yksi saariston parhaita lintujen tarkkailupaikkoja.
Kulkuyhteydet ja kartat
Jurmo sijaitsee Paraisten kunnassa. Jurmo on saavutettavissa ainoastaan vesitse.
- Koordinaatit Euref-Fin (~ WGS84) lat: 59° 49.7114' lon: 21° 36.2598' ETRS-TM35FIN: N: 6644634 E: 197708
- Karttasarja: D
- Merikortti: 715, 24
Julkisilla kulkuneuvoilla
Yhteysalus
-
M/S Utö (finferries.fi) liikennöi Utön reittialuetta maanantaista lauantaihin Nauvon Pärnäisistä Jurmon saarelle.
Veneretket
- Saariston matkailuyrittäjät järjestävät kesäisin veneretkiä ryhmille Nauvosta ja Kemiönsaaren Kasnäsista Jurmoon, lisätietoja retkistä (suomensaaristovaraus.fi).
Palvelut
Luontotupa Iurima
- Vuonna 1999 valmistuneella luontotuvalla on Jurmon saaren luonnosta ja historiasta kertova näyttely.
- Tupa on auki ympäri vuoden ja sisäänpääsy on maksutonta.
- Luontotuvalla ei ole henkilökuntaa.
Retkisatama
- Satamanumero: 802
- Syvyys: 1,0 - 2,5 m
- Kiinnitys: poijut, ankkuri
Muut palvelut
- Kansallispuiston telttailualue sijaitsee Moringharulla kyläsatamaa vastapäätä. Kävelymatkaa satamasta on noin 800 metriä. Alueella on tulentekopaikka sekä kuivakäymälä. Riippumaton käyttäminen ei telttailualueella onnistu, koska puita on vähän. Suositeltavaa on tuoda vesi mantereelta. Telttailualuetta saa käyttää ympäri vuoden vaikka alue on merkattu suojelualueeksi muutamassa kartassa.
- Saarella risteilee kävelypolkuja. Saaren kärkiosat ovat kansallispuistoaluetta. Länsiosassa on liikkumiskielto lintujen pesimäaikaan 1.4. - 31.7.
- Satamassa on kesällä kalan myyntiä, pieni kauppa ja kahvila, vesipiste ja wc sekä Pidä saaristo siistinä -yhdistyksen ylläpitämä jätepiste.
- Saarella toimii myös Turun lintutieteellisen yhdistyksen lintuasema (tly.yhdistysavain.fi).
- Paikallisilta voi kysellä mökkimajoitusta.
- Saarella ei ole erityisiä esteettömiä palveluja.
Jurmon historia
Jurmon arkeologiset jäännökset kuuluvat Saaristomeren tunnetuimpiin matkailunähtävyyksiin. Jurmon kylästä on ensimmäiset merkinnät maakirjassa jo vuodelta 1540. Saarella on neljä kivikehää, joita kutsutaan nimellä munkring eli munkinkehä. Munkinkehien tarkoitusta ei tunneta, mutta niiden epäillään liittyneen joko laidunnukseen tai venekuntien yöpymiseen sesonkikalastuksen aikana. Saarella on nähtävissä myös mm. rakennusjäännöksiä, joita on pidetty kappelien jäännöksinä.
Jurmon nähtävyyksiin kuuluvat myös vanha tuulimylly, Jurmon hautausmaa sekä kappeli vuodelta 1846. Sotahistoriasta kiinnostuneiden on mahdollista löytää Jurmosta jäännöksiä venäläisestä lentoasemasta ensimmäisen maailmansodan ajalta. Vanhat perinteet ja perinteiset elämäntavat ovat säilyneet saarella ja Jurmon kylä on edelleen asuttu vuoden ympäri.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.