Syötteen aktiviteetit
Syötteen vaaramaisemat kutsuvat liikkumaan kaikkina vuodenaikoina. Nouda kartta ja reittivinkit Syötteen luontokeskukselta ja lähde nauttimaan hyvin merkatuista reiteistä. Retkivinkkejä saat myös tämän sivun oikeanpuoleisesta sivupalkista.
Opastettuja retkiä, varustevuokrausta, kuljetuspalveluita, ruokailupalveluita ja majoitusta tarjoavat Syötteen yhteistyöyritykset.
Maastopyöräily
Kruisailua kenties Suomen parhaissa maastoissa! Polut johdattelevat pyöräilijän haastaviin tekniikkaosuuksiin, mutta myös virkistäville maisemareiteille ja leppoisiin laskuihin. Maastopyöräreittejä on Syötteellä valittavissa sulan maan aikaan neljä. Yhdistämällä reittejä poljettavaa löytyy toista sataa kilometriä. Tieosuuksia reiteillä ei ole juuri ollenkaan. Syötteen talvireitit ovat myös tutustumisen arvoisia talvipyöräilyn ystäville. Vaaroilla kulkevat talvireitit tarjoavat huikeiden maisemaelämysten lisäksi sopivasti sykettä.
Kaikki reitit voi aloittaa Syötteen luontokeskukselta, josta löytyy kartat ja vinkit. Maastopyörän voi vuokrata alueen yrittäjiltä.
Hiihto
Syötteen alueen ladut johdattavat upeisiin maisemiin ja seikkailulle runsaslumisiin metsiin. Hiihtokausi käynnistyy usein jo marras-joulukuussa, ja täysimittaisena hiihtolomien aikaan latuverkosto on toistasataa kilometriä pitkä. Latujen ajankohtainen kunto ja ohjeet latupassin maksamiseen (syote.fi). Myös perheen karvaiset jäsenet saavat nauttia hiihtolenkeistä Syötteellä: koirahiihto on sallittua lähes kaikilla laduilla.
Patikointi
Patikoiden näet enemmän. Syötteen ikikuusikoiden huminassa voit kuulla sinipyrstön liverryksen ja luontopoluilla tunnelmoida vanhan Naavaparran tarinoita. Päiväretki Rytivaaran vanhalle kruununmetsätorpalle on aikamatka menneisyyteen. Kansallispuiston luontopolut kertovat hauskasti alueen luonnosta ja tunnelmista.
Patikointireitit (yli 100 km) ovat hyvin merkittyjä. Reittien varrella on taukopaikkoja tulisteluun ja yöpymiseen, kuten laavuja ja tupia. Patikointivinkit saat Syötteen luontokeskuksesta. Myös lastenkatorinkka on vuokrattavissa.
Kuinka Syötteen alueen reitit on merkitty maastoon?
Kaikki Syötteen alueen kävelyreitit on merkitty puihin keltaisin maalimerkein. Alueen läpi kulkeva UKK-reitti on merkitty sinisellä maalilla, jolloin puissa on sekä siniset että keltaiset merkinnät. Syötteen maastopyöräilyreitit ovat sen sijaan merkitty pinkein maalimerkein. Lisäksi risteyksissä isot puukyltit opastavat retkeilijää oikeaan suuntaan.
Muut aktiviteetit
- Geokätköily: Geokätköily on hauska tapa opetella GPS:n käyttöä ja nähdä Syöte aarteenetsijän silmin!
- Kalastus: Kansallispuiston lammissa onkiminen ja pilkkiminen on sallittua jokaisenoikeudella. Vapaluvalla voit kalastaa perholla tai vieheellä valtion vesillä. Virtavesissä kalastus on luvanvaraista. Luvat alueille voi ostaa mm. Syötteen luontokeskukselta. Lisäksi valtion kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi) pitää olla voimassa. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi. Lisätietoja muista lähialueiden kalastuskohteista saat Syötteen luontokeskukselta. Kireitä siimoja!
- Lintujen tarkkailu: Toukokuun aamussa visertää sinipyrstö, vaaran huipulta aukeavat maakotkien näköalat. Talvella teeriä on koivunoksilla suurissa parvissa.
- Lumikenkäily: Mahtavat maastot lumikenkäilylle. Neljä merkittyä lumikenkäilyreittiä.
- Marjastus ja sienestys: Poimi punaiset karpalot, kultaiset hillat, herkulliset mustikat ja puolukat sekä tatit ja kantarellit kotiinviemisiksi.
- Melonta: Kauniilla Pärjänjoella opastettu melontareitti (22 km) veneenlasku- ja taukopaikkoineen.
- Nähtävyydet ja näköalat: Upeimmat maisemat avautuvat Ahmakallion näkötornilta yli vaarametsien tai Pyhitysvaaran huipulta kimmeltävälle Kostonjärvelle. Kaunislampi kansallispuiston kainalossa on nimensä veroinen rotkojärvi.
- Oppimaan luontoon: Opettajan sivuilta löydät vinkkejä luonto-opetukseen Syötteen kansallispuistossa. Luontokeskukselta ryhmät voivat tilata myös oppaan retkelle mukaan.
- Tutustuminen luontokeskukseen: Retkeilyvinkit, pysyvä näyttely, sekä vaihtuvia näyttelyitä. Luontokeskuksesta voit varata opastuksen ryhmällesi näyttelyyn tai maastoon. Päiväkoti- koululais- ja opiskelijaryhmille opastukset ovat maksuttomia.
Eräluvat.fi
Retkiehdotuksia
Talven retkiehdotukset
½ päivää: Muksut pulkkaan ja eväät reppuun! Luontokeskukselta pääsee Annintuvalle (1,5 km) eväsretkelle helposti. Lanattu polku on oivallinen kävelyyn hangista huolimatta.
1 päivä: Lähde kaamoksen lumikenkäilyretkelle Maaselän alueelle, johon syntyy Syötteen komeinta tykkyä.
2 päivää: Hiihtele latua pitkin Ahmatuvalle (8 km) yöksi, jossa saunominen tykkymetsän hiljaisuudessa kruunaa retken. Ennen kotiinpaluuta kannattaa kiertää Ahmavaaran erämainen takalenkki (10 km). Koirien kanssa hiihtely ja tuvissa yöpyminen on Syötteellä sallittua. Musti ja Rekku mukaan!
3 päivää: Metsäsuksilla tehty hiihtovaellus kansallispuiston halki on ikimuistoinen elämys. Yöpyä voi teltassa tai puiston kotoisissa autiotuvissa.
Kevään retkiehdotukset
½ päivää: Vieraile Syötteen luontokeskuksessa ja valloita keväthanget Teerivaaralla lumikengillä (ympyräreitti 6 km).
1 päivä: Loppukeväästä Pärjänjoella kuohuu. On oikea aika lähteä melomaan! Opastettu reitti (22 km) sopii myös vähemmän melontaa harrastaneille.
2 päivää: Kevät on lintuharrastajien kulta-aikaa. Sinipyrstö visertelee Ahmavaarassa ja Maaselällä, kotka liitelee korkeuksissa. Aamuvirkun kannattaa yöpyä ainakin Ahmatuvalla, josta näkötornille on muutama kilometri matkaa.
3 päivää: Geokätköt paljastuvat lumien alta. Rinkka selkään ja retken teemaksi aarteenetsintä! Aloita luontokeskukselta, yövy vaikkapa kummitusten Toraslammen tuvalla, Rytivaarassa torpparien tyyliin ja Raatetuvalla lähellä Kaunislampea.
Kesän retkiehdotukset
½ päivää: Kesäretki lasten kanssa Vattukurun luontopolulle (2 km) on hauska ja jännittävä matka jääkauden muokkaamaan kuruun. Laavulla kurun pohjalla maistuvat retkieväät!
1 päivä: Kiipeä ihastelemaan Pyhitystunturin maisemia. Poikkea paluumatkalla uimaan ja eväidensyöntiin Soiperoiselle.
2 päivää: Yöpyminen Ahmatuvalla ja sauna vaelluspäivän jälkeen on retken kohokohta. Varaa mustikkaämpäri mukaan!
3 päivää: Aloita vaelluksesi Ruuhensuolta. Matkalla luontokeskukselle tutustu historialliseen Rytivaaraan, kalastele Peuronlammella ja nautiskele Ahmatuvan saunan löylyistä.
Syksyn retkiehdotukset
½ päivää: Vanha Naavaparta johdattaa Syötteen selkosille lapset ja aikuiset luontopolullaan (3 km). Annintuvalla maistuvat makkara ja kaakao.
1 päivä: Kypärä päähän ja poluille! Valitse kolmesta vaihtoehdosta mieluisasi maastopyöräreitti ja anna Syötteen johdatella vauhdin hurmaan!
2 päivää: Rytivaaran kierros vie kulkijan entisaikojen selkosille. Yövy Rytituvassa ja poimi kirpeät karpalot aamupuuroon lähisoilta! Tutustu Rytivaaran tarinoihin ennen retkeä luontokeskuksella.
3 päivää: Vaella torpparien jalanjäljissä kansallispuiston halki UKK-reittiä. Löydätkö ikikuusikoista karhun jälkiä? Ainakin sienikori kannattaa olla matkassa! Seikkaile puiston pohjoisosiin ja yövy Lomavaarassa ja Hoikkalammella.