Syötteen talvireitit
Talvireittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet
- Syötteen luontokeskus, Erätie 1, Syöte
- Kellarilammen pysäköintipaikka aurataan talvisin. Kellarilammelle johtaa puolen kilometrin mittainen oranssein aurauskepein merkattu reitti. Kellarilammen pysäköintipaikka kartalla (google.fi).
- Vattukurun pysäköintialue, Syötekyläntie 1638, Pudasjärvi
Vattukurun lumikenkäilyreitti, 2 km, ympyräreitti
Vattukurun lyhyehkö, mutta maastoltaan vaihteleva lumikenkäilyreitti sopii hyvin koko perheen retkikohteeksi.
Kuljettavissa lumiseen aikaan, kulkuaika vähintään 2-3 tuntia.
Vaativuus: Keskivaativa reitti
Lähtöpiste
Vattukurun pysäköintialue, Syötekyläntie 1638, Pudasjärvi (google.fi).
Koordinaatit: WGS84 - lat: 65° 39.1403' lon: 27° 46.8795'
Retkeilyrakenteet
Vattukurun laavu, ulkokäymälä, puuliiteri.
Reittiselostus
Vattukurun lumikenkäilyreitti esittelee Syötteen kansallispuiston luontoa parhaimmillaan. Reitti mutkittelee vanhan metsän suojissa, sivuaa suurta rinnesuota ja taukoa voi pitää Vattukurun pohjalta löytyvällä viihtyisällä laavulla.
Reitti alkaa Vattukurun pysäköintipaikalta. Myötä päivään kuljettaessa reitin alkupää on loivaa nousua ylös kalliolle, josta se alkaa laskea kohti kurunpohjaa. Kurussa olevan laavun jälkeen reitti nousee jonkun matkaa ja kulkee sitten tasaisena reittinä takaisin pysäköintipaikalle.
Huomioitavaa
Huomaa, että lumikenkäilyreitillä tai taukopaikalla ei ole talvikunnossapitoa, joten lumituiskun jälkeen ne ovat ummessa.
Vattukurun luontopolun esite (pdf, 1,6 MT, julkaisut.metsa.fi)
Teerivaaran kierros, 4,5 km, ympyräreitti
Teerivaaran lumikenkäilyreitti sopii erinomaisesti koko päivän retkikohteeksi niille, jotka kaipaavat retkeltä sykkeen nostetta. Reitti on suurien korkeuserojen vuoksi haastava.
Kuljettavissa talviaikaan lumikengillä, kulkuaika vähintään 3 tuntia.
Vaativuus: Vaativa reitti
Lähtöpiste
Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi).
Retkeilyrakenteet
Teeritupa, kuivakäymälä ja puuliiteri.
Reittiselostus
Ympäri vuoden käytössä oleva Teerivaaran kierros alkaa Syötteen luontokeskukselta. Alku- ja loppupätkä reitistä (500 m) kuljetaan samaa polkua ja itse kierros kiertää Teerivaaran molempien huippujen kautta. Lyhyempi reitti eteläisen huipun päivätuvalle on helpompikulkuista kuin pohjoisen huipun kautta kulkeva takalenkki. Takalenkillä on paikoin hankalakulkuista louhikkoa ja runsaasti korkeuseroja. Kesällä reitti toimii patikointireittinä ja talvella reitillä voi kulkea lumikengillä. Reitti on merkitty keltaisilla maalimerkeillä.
Huomioitavaa
Huomaa, että reitillä ei ole talvikunnossapitoa, joten lumipyryn jälkeen se on ummessa.
Teerivaaran kierroksen esite (pdf 0,4 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Kansallispuiston talvireitit
Syötteen kansallispuiston talvireitit alkavat Syötteen luontokeskukselta. Läskipyörillä, lumikengillä, tai retkisuksilla kuljettavat reitit soveltuvat parhaiten jo hieman pyöräilyä sekä retkeilyä harrastaneille. Reitit kunnostetaan lanaamalla vähintään kerran viikossa.
Kansallispuiston talvireitit ovat monikäyttöuria, joilla saa kulkea lihasvoimin esimerkiksi pyörällä, lumikenkäillen, tai hiihtämällä. Pelkillä kengillä kävelemistä talvireiteillä suositellaan vain, jos reitti on pakkautunut niin kovaksi, ettei kulkemisesta aiheudu reitille vauriota. Hiihtoladuilla ei saa kulkea muilla kuin suksilla.
Kansallispuiston talvireitit on hyvä aloittaa Syötteen luontokeskukselta, mistä saa ostettua paperisen reittikartan sekä lisäksi ajankohtaista tietoa reittien kunnosta. Erämaiset reitit kulkevat kansallispuiston huoltouria pitkin, eikä niitä ole erikseen merkattu maastoon paitsi risteyksissä. Talvireittiä pitkin pääsee myös Iso-Syötteen ympäri, ja edestakaisen reitin Pytkynharjun itäpuolelle Pytky Cafelle saakka.
Kuljettavissa: talviaikaan; kysy ajankohtaiset reittitiedot Syötteen luontokeskukselta
Vaativuus: Keskivaativa - Vaativa
Lähtöpiste
Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi)
Reittikartta
Syötteen kansallispuiston talvireitit näkyvät Syötteen latukartassa, jota voi ostaa alueen yrityksistä. Sähköinen reittikartta (InfoGis Pudasjärvi), mistä voi tarkastaa myös kunnossapitotilanteen.
Syötteen kansallispuiston talvireittien esite (2.1 mb, pdf, julkaisut.metsa.fi).
Retkeilyrakenteet talvireiteillä
Annintupa, Koiratupa, Välitupa, Ylpiätupa, Ahmatupa, Toraslammen autiotupa, Rytivaara ulkotulipaikka.
Huomioitavaa
Reitit kunnostetaan huollon tarpeesta riippuen vähintään kerran viikossa arkiviikolla. Pyryn sattuessa reittejä ei välttämättä päästä heti kunnostamaan. Ota aina lyhyellekin talviretkelle mukaan riittävästi lämmintä vaihtovaatetta, evästä, lämmintä juotavaa sekä navigointivälineistä vähintään kartta ja kompassi. Osallistuthan talvireittien ylläpitoon ostamalla latupassin, jonka tuotto menee lyhentämättömänä reittien kunnossapitoon (syote.fi).
Iso-Syötteen talvikierros, 9 km
Vaativuus: Keskivaativa. Sää voi muuttua nopeasti retken aikana.
Luontokeskus - Toraslampi - Luontokeskus 18 km
Vaativuus: Keskivaativa. Sää voi muuttua nopeasti retken aikana.
Syötteen hiihtoladut, yli 100 km
Kuljettavissa: talviaikaan
Vaativuusluokka: Keskivaativa - Vaativa - Helppo reitti
Kansallispuiston hiihtoladut lähtevät Syötteen luontokeskukselta, mutta Syötteen alueella on paljon latuja myös kansallispuiston ulkopuolella. Syötteen ladut johdattavat upeisiin maisemiin ja seikkailulle runsaslumisiin metsiin. Hiihtokausi käynnistyy usein jo marras-joulukuussa, ja täysimittaisena hiihtolomien aikaan latuverkosto on toistasataa kilometriä pitkä. Syötteen latupooli ylläpitää alueen latuverkostoa ja ajankohtaisen tilanteen näkee latukartasta. Latukarttoja voi ostaa luontokeskukselta.
Latujen ajankohtainen kunto ja ohjeet latupassin maksamiseen (syote.fi).
Lähtöpiste
Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi).
Retkeilyrakenteet
Annintupa, Koiratupa, Välitupa, Ylpiätupa, Ahmatupa, Toraslammen autiotupa
Huomioitavaa
Laduilla ei saa kulkea muilla kuin suksilla. Ladut kunnostetaan huollon tarpeesta riippuen mahdollisimman usein. Pyryn sattuessa reittejä ei välttämättä päästä heti kunnostamaan. Myös perheen karvaiset jäsenet saavat nauttia hiihtolenkeistä Syötteellä: koirahiihto on sallittua lähes kaikilla laduilla. Tietoja latujen kunnosta, koiraladuista ja latupassin maksamisesta (syote.fi).
Ahmatuvan lenkki 17 km
Reitti alkaa 1,5 km matkalla Anninkosken päivätuvalle, josta on 2 km Välituvalle. 1,5 km Välituvan jälkeen reitti kääntyy vasemmalle. Risteyksestä on 3 km Ahmatuvalle. Tämän jälkeen reitti laskettelee alaspäin 3,5 km Ylpiätuvalle. Ylpiätuvanlatua hiihdetään 3 km, jonka jälkeen käännytään oikealle ja palataan samaa reittiä pitkin Annintuvan kautta luontokeskukselle 2,5 km.
Ahmatuvalta lähtee ympyräreitti Ahmakallion latu 9 km. Ahmakallion näkötornille ei ylläpidetä reittiä talvella, mutta näköalat ovat tällä kierroksella upeat.
Toraslammen lenkki 24 km
Reitti alkaa 1,5 km matkalla Anninkosken päivätuvalle, josta on 2 km Välituvalle. Tämän jälkeen jatketaan suoraan kohti Toraslampea 6 km. Toraslammelta on 5,5 km Ahmatuvalle. Tämän jälkeen reitti laskettelee alaspäin 3,5 km Ylpiätuvalle. Ylpiätuvanlatua hiihdetään 3 km, jonka jälkeen käännytään oikealle ja palataan samaa reittiä pitkin Annintuvan kautta luontokeskukselle 2,5 km.
Iso-Syötteen ympäryslatu 10 km
Luontokeskukselta pääsee myös Iso-Syötteen ympäri kiertävälle lenkille.
Luppovesi 4,7 km
Luontokeskukselta voi tehdä edestakaisen hiihdon Luppovedelle ja takaisin. Reitti on valaistu.
Luppoveden lähellä on myös pysäköintipaikka, josta pääsee laduille (google.fi).
Pytkyn lenkki 9 km
Lähtöpiste: Pytky Cafe, Syötekyläntie 382, 93280 Syöte (google.fi)
Naamangan kierros 13 km
Lähtöpiste: Pytky Cafe, Syötekyläntie 382, 93280 Syöte (google.fi)
Vattukurun ensilumen latu 3 km / suunta
Lähtöpiste: Vattukurun pysäköintialue, Syötekyläntie 1638, Pudasjärvi (google.fi)
Kelosyötteen kierros 2,5 km (+Myllyn lenkki 3,5 km)
Lähtöpiste: Kelosyötteentie 108-110, 93280 Pudasjärvi (google.fi)
Asiakaspalvelu
Syötteen luontokeskus
Puh. 0206 39 6550
syote(at)metsa.fi
Syötteen yleisesite
Talviretkeilyn tärpit
Juho Niemelä antaa loistavia vinkkejä talviretkeilyyn Pudasjärven Syötteen laduilta, ja vähän tulillakin pysähtyen. Hiihtokaverina Juholla Metsähallituksen Luontopalvelujen podisti Sini Salmirinne. Kuuntele Talviretkeilyn tärpit latulenkiltä ladeltuna.
Talven retkiehdotukset
½ päivää: Muksut pulkkaan ja eväät reppuun! Luontokeskukselta pääsee Annintuvalle (1,5 km) eväsretkelle helposti. Lanattu polku on oivallinen kävelyyn hangista huolimatta.
1 päivä: Lähde kaamoksen lumikenkäilyretkelle Maaselän alueelle, johon syntyy Syötteen komeinta tykkyä.
2 päivää: Hiihtele latua pitkin Ahmatuvalle (8 km) yöksi, jossa saunominen tykkymetsän hiljaisuudessa kruunaa retken. Ennen kotiinpaluuta kannattaa kiertää Ahmavaaran erämainen takalenkki (10 km). Koirien kanssa hiihtely ja tuvissa yöpyminen on Syötteellä sallittua. Musti ja Rekku mukaan!
3 päivää: Metsäsuksilla tehty hiihtovaellus kansallispuiston halki on ikimuistoinen elämys. Yöpyä voi teltassa tai puiston kotoisissa autiotuvissa.
Kevään retkiehdotukset
½ päivää: Vieraile Syötteen luontokeskuksessa ja valloita keväthanget Teerivaaralla lumikengillä (ympyräreitti 4,5 km).
1 päivä: Loppukeväästä Pärjänjoella kuohuu. On oikea aika lähteä melomaan! Opastettu reitti (22 km) sopii myös vähemmän melontaa harrastaneille.
2 päivää: Kevät on lintuharrastajien kulta-aikaa. Sinipyrstö visertelee Ahmavaarassa ja Maaselällä, kotka liitelee korkeuksissa. Aamuvirkun kannattaa yöpyä ainakin Ahmatuvalla, josta näkötornille on muutama kilometri matkaa.
3 päivää: Geokätköt paljastuvat lumien alta. Rinkka selkään ja retken teemaksi aarteenetsintä! Aloita luontokeskukselta, yövy vaikkapa kummitusten Toraslammen tuvalla, Rytivaarassa torpparien tyyliin ja Raatetuvalla lähellä Kaunislampea.
Talvireittien esitteet
- Syötteen talvireitit (pdf, 2,1 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Huippupolku (pdf, 949 Kt, julkaisut.metsa.fi)
- Kellarilammen luontopolku (pdf, 1,2 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Naavaparran polku (pdf, 1,1 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Pikku-Syötteen luontopolku (pdf, 468 Kt, julkaisut.metsa.fi)
- Syöteympyrä moottorikelkkaura (pdf, 566 kt, julkaisut.metsa.fi)
- Teerivaaran kierros (pdf, 460 kt, julkaisut.metsa.fi)
- Vattukuru (pdf, 1 Mt, julkaisut.metsa.fi)