Tarvantovaaran ohjeet ja säännöt
Ohjeita Tarvantovaarassa liikkumiseen
- Jokaisenoikeudet ovat voimassa Tarvantovaaran erämaassa.
- Erämaa-alueelle voi tehdä nuotion ilman erillistä lupaa, mutta vähäpuustoisella alueella tulenteko ei ole suositeltavaa. Enontekiön alueelle ei myydä maapuulupia, vaan tulen voi tehdä ainoastaan maasta kerätystä vähäarvoisesta puusta. Käytä vanhoja tulentekopaikkoja, jos sellaisia on. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulentekopaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä. Luonnonsuojelualueilla, joille on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma tai annettu järjestyssääntö, noudatetaan tulenteossa sitä, mitä näihin suunnitelmiin ja sääntöihin on linjattu. Maastopalovaroituksen aikana tulenteko on kiellettyä, lisätietoja.
- Tulenteko maastopalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
- Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
- Alueen autio- ja päivätupiin saa tuoda lemmikkieläimiä, mutta vain muiden tuvan käyttäjien suostumuksella.
-
Onkia ja pilkkiä voi yleiskalastusoikeudella (ymparisto.fi) virtavesiä ja erityisvesiä lukuun ottamatta. Alueen jokivesissä kalastaessa kaikilla 18–69-vuotiailla tulee olla maksettuna kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi) sekä Metsähallituksen kalastuslupa Karesuvanto-Hetta 1402 -lupa (eräluvat.fi). Erämaa-alueen itäpuolella virtaavassa Palojoessa tarvit kalastonhoitomaksun lisäksi Palojoki 1440 luvan (eraluvat.fi) ja länsipuolella kulkevassa Hietajoessa kalastamiseen erillisen Hietajoki 1436 luvan (eraluvat.fi). Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa alueen järvissä ja lammissa. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
- Lisää ohjeita löytyy Tarvantovaaran erämaa-alueen hoito-ja käyttösuunnitelmasta Sarja C 92 (pdf 3,5 Mt, julkaisut.metsa.fi).
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista
Valtion maksuperustelain mukaan (finlex.fi) yritys tarvitsee yhteistyösopimuksen, jos se vie asiakkaitaan säännöllisesti Metsähallituksen ylläpitämille kohteille (metsa.fi). Käyttömaksut maksetaan etukäteen Eräluvat.fi-verkkokaupan kautta. Sopimusyritysten kanssa voidaan sopia laskutuksesta kausittain.
Moottorikelkkailu Enontekiöllä
Muista, että moottorikelkkailu ei ole jokaisenoikeus. Harrastuskelkkailu on sallittu ainoastaan merkityilla moottorikelkkailureiteillä ja -urilla sekä vesistöjen jäällä. Suojelualueilla on vielä erikseen tarkempia sääntöjä.
Merkityille moottorikelkkailu-urille voit lähteä kelkkailemaan omin päin tai paikallisen safariyrittäjän matkassa. Osa urista vaatii maksullisen luvan ja osa on ilmaisia. Muistathan, että uralta poikkeaminen ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa!
Hetan kirkonkylästä lähteviä moottorikelkkailu-uria hoitaa Enontekiön kunta. Niiden käyttöön ei tarvita lupaa. Myös Victoria-reitti, joka kulkee Suomen ja Ruotsin rajaa myötäillen Muoniosta Kilpisjärvelle on maksuton.
Enontekiöllä Käsivarren erämaa-alueella Palojärvestä Kilpisjärvelle lähtevälle moottorikelkkailu-uralle sekä pistoille Syväjärvi–Karesuvanto ja Raittijärvi–Saarikoski on hankittava maksullinen Metsähallituksen valtakunnallinen uralupa (eraluvat.fi).
Kilpisjärven kylän alueella moottorikelkkailu-uria hoitaa Kilpisjärven ladut ry ja kelkkailijan tulee suorittaa uranhoitomaksu (kilpisjarvenladut.fi).
Moottorikelkkailun kartat
- Enontekiön alueen urat Retkikartassa (retkikartta.fi)
- Metsähallituksen valtakunnallinen maksullinen ura Kilpisjärvi–Palojärvi sekä pistot Syväjärvi–Karesuvanto ja Raittijärvi–Saarikoski:
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelinten kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Tarvantovaaran erämaa-alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Varusteet ja turvallisuus
- Tarvantovaaran erämaa-alueella liikuttaessa tulisi olla mukana ainakin kartta, kompassi ja asialliset retkeilyvarusteet. Muista, että tunturialueella sääolot vaihtuvat hyvin nopeasti ja kesälläkin voi sataa lunta. Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
- Erämaassa retkeily on paljon vaativampaa kuin merkityillä reiteillä kulkeminen, joten siellä liikuttaessa tarvitaan retkeilykokemusta.
- Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
- Retkeilyn ABC:
Sesonkiajat
- Suosituin retkeilyaika on keväällä ja kesällä, kesäkuusta syyskuuhun, mutta mitään varsinaisia ruuhkahuippuja alueella ei ole.
Retkeily poronhoitoalueella
Kun retkeilet Lapissa, lue vinkit retkeilystä poronhoitoalueella.
Erätarkastajat valvovat luontokohteita
Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.
Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.