Ohjeita Tsarmitunturin alueella liikkumiseen

  • Alueella ovat voimassa jokaisenoikeudet.
  • Metsähallitus on päätöksellään antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa Lapissa. Tulentekoon voi käyttää maassa olevia kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulentekopaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä. Luonnonsuojelualueilla, joille on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma tai annettu järjestyssääntö, noudatetaan tulenteossa sitä, mitä näihin suunnitelmiin ja sääntöihin on linjattu. 
  • Muista jättää ilmoitus itsestäsi, aikataulustasi ja reittisuunnitelmastasi ystävillesi ja läheisillesi. Hätätapauksissa puhelinnumero, johon ensimmäisenä soitetaan on 112! Alueen pelastuspalvelu on lakisääteisesti järjestetty, ja sen tavoittaa hätäkeskuksen kautta. Muista ilmoittaa myös saapumisesi perille, ettei etsijöitä hälytetä turhaan. 
  • Onkia ja pilkkiä voi jokaisenoikeudella virtavesiä ja erityisvesiä lukuun ottamatta.
  • Viehekalastus on sallittua yhdellä vavalla virtavesiä ja erityisvesiä lukuun ottamatta. Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa Erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
  • Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelimien kuuluvuus

  • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Tsarmitunturin erämaa-alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
  • Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku. 

Varusteet ja turvallisuus

  • Tsarmitunturin erämaa-alue sopii suhteellisen pienen kokonsa puolesta erävaelluskohteeksi myös kokemattomalle suunnistustaitoiselle vaeltajalle. Tsarmi on kuitenkin aito erämaa, jonka pohjoinen sijainti sekä merkittyjen reittien ja huollettujen tupien puuttuminen edellyttää asianmukaista varustusta: karttoja, kompassia, telttaa, vaatetusta, makuupussia ja riittävää ruokamäärää. Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
  • Tsarmitunturin erämaa-alueen olosuhteet ovat arktiset, mikä vaatii varusteilta erityisiä ominaisuuksia. Keskikesälläkin olosuhteet voivat nopeasti vaihdella paahtavasta helteestä hyytävään lumisateeseen. Talven pakkaskausina lämpötila voi pysytellä päiväkausia alle -20 asteen. Ilman asianmukaista valmistautumista ja varustusta retki voi muodostua negatiivisessa mielessä ikimuistoiseksi.
  • Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
  • Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää