Ärjänsaaren ohjeet ja säännöt
Ohjeita Ärjänsaaressa liikkumiseen
Ärjänsaari on luonnonsuojeluun varattu alue. Jotta kaikkien viihtyminen saarella on taattu, noudatathan seuraavia yhteisiä pelisääntöjä:
Retkeillään kestävästi
- Liiku polkuja pitkin. Näin kulumisherkkä saari säilyy kauniina myös tulevaisuudessa.
- Sytytä nuotio vain sitä varten osoitetuille tulentekopaikoille. Ärjänsaaren maasto on erittäin syttymisherkkää.
- Avotulen teko on kiellettyä maastopalovaroituksen aikana. Kielto ei koske Säipän keittokatosta.
- Ärjänsaaressa ei ole roska-astioita, joten muista roskattoman retkeilyn periaatteet: minkä tuot Ärjänsaareen, jaksat myös viedä pois saaresta.
- Telttailijoita palvelee Säipän telttailualue ja keittokatos. Alue on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen, muutaman päivän leiriytymiseen. Muualla Ärjänsaaressa telttailu on kielletty.
- Karkeapäässä sijaitseva Kalamaja on vapaasti kaikkien käytössä oleva päivätupa. Sitä ei ole tarkoitettu yöpymiseen, vaan parhaiten se toimii säänsuojana. Huomioi, että Kalamajan päivätuvalla ei ole käymälää eikä polttopuuliiteriä.
- Moottorikelkat, mönkijät ja muut moottoriajoneuvot eivät kuulu Ärjänsaareen. Niitä saa käyttää saaressa ainoastaan huoltotarkoituksessa.
- Motorisoimaton varjoliito on sallittua Ärjänsaaressa. Sopivimmat varjoliitopaikat löytyvät Lentohiekalta ja Hautakaarteelta.
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Vaalitaan luontoa
- Voit poimia saaresta marjoja ja ruokasieniä, mutta kasveja ei saa kerätä ja eläimet tulee jättää rauhaan.
- Älä liiku Kirkkosäikän (saaren itäisen kärjen) lintujen pesimisalueella 1.5.–31.7. välisenä aikana. Alueella elää lintuja, joiden pesintä keskeytyy herkästi häirinnän takia.
- Pidä lemmikkieläimesi kytkettynä saaressa.
- Ärjänsaaressa on lammaslaidunalue. Anna lampaiden laiduntaa rauhassa ja muista sulkea veräjät perässäsi kulkiessasi laitumen läpi.
- Älä ruoki lampaita!! Niiden maha menee herkästi sekaisin vääränlaisista suupaloista. Lampaat hoitavat Ärjänsaaren luontoa säilyttäen maisemat avoimina ja pitäen yllä luonnon monimuotoisuutta.
Liikutaan turvallisesti
- Pienempien veneiden toivotaan ajavan rantaan ja jättämään laiturin suuremmille veneille.
- Laituriin kiinnittyminen aloitetaan rannan puoleisesta päästä ja niin, ettei veneiden välille jää suuria välejä.
- Säipän päälaiturin vieressä on poijuilla merkitty, veteen upotettu hiekkaproomu. Proomun kohdalla ei ole turvallista veneillä tai uida.
- Ole varovainen uidessa! Äkkisyviä virtauskohtia on erityisesti Säipän ja Kirkkosäikän niemenkärkien molemmilla puolilla.
- Myöskään laiturin läheisyydessä uiminen ei ole turvallista.
- Turvallisimmat uimapaikat sijaitsevat keskemmällä rantaviivaa, kauempana niemenkärjistä.
- Älä lähde vesille liian kevyellä veneellä. Oulujärven suuret selät ja äkilliset säänmuutokset voivat yllättää kokeneenkin veneilijän.
- Noudata varovaisuutta saaressa liikkuessasi. Osa poluista kulkee korkean rantatörmän reunalla.
- Kyykäärmeet viihtyvät Ärjän kuivilla hiekkakankailla. Yleensä ne pakenevat, mutta voivat olonsa uhatuiksi kokiessaan myös puraista. Noudata siis sopivaa varovaisuutta ja pidä lemmikkieläimet tarpeeksi lyhyessä hihnassa lähelläsi.
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Ärjänsaaren alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Turvallisuus
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
- Retkeilyn ABC
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.