Etelä-Konneveden ohjeet ja säännöt
Etelä-Konneveden kansallispuiston tehtävänä on säilyttää ranta- ja saaristoluonnon eliöstöä, kallioperää ja vesistömaisemaa. On tärkeää, että perehdyt puistoon jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla puiston ohjeisiin ja järjestyssääntöön (Pdf 761 Kb, julkaisut.metsa.fi).
Liikkumista on rajoitettu rajoitusosissa. Tutustu puiston rajoitusosiin Kartat-sivulla ja Retkikartta.fissä.
Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Pyöräily
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta
Sesonkiajat
Turvallisuus
Kunnioita luontoa
Etelä-Konneveden kansallispuistossa retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Toimitaan ja liikutaan siis luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.
Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan kansallispuiston sääntöjä.
Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita kansallispuistoon, mutta ainoastaan kytkettynä.
Liikkuminen
Kansallispuistossa saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen rajoitusosia lukuun ottamatta:
- Linnuston pesimärauhan turvaamiseksi maihinnousu Mullikkaan, Lanstunluodolle, Lammassalon luodolle ja Taavetinsaariin on kielletty 15.4. ja 31.7. välisenä aikana. Maihinnousua alueen muillekin pienille saarille ja luodoille suositellaan välttämään kyseisenä lintujen pesimäaikana.
Leiriytyminen
Tilapäinen leiriytyminen on sallittu. Leiriytymiseen suositellaan taukopaikkojen läheisyyttä.
Tulenteko
Tulenteko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.
Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on Etelä-Konneveden kansallispuistossa kokonaan kiellettyä, myös hormillisissa tulisijoissa. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu. Risukeittimen käyttö ei ole sallittu maastopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.
Roskaton retkeily
Etelä-Konneveden kansallispuistossa ei ole sekajäteastioita maastossa. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.
Ruoantähteet ja muut biojätteet voi jättää taukopaikan kuivakäymälään. Huomaathan, että Vuori-Kalajan, Kalajan pysäköintialueen ja Konnekosken käymälät ovat imulla tyhjennettäviä umpisäiliökäymälöitä. Niihin ei saa laittaa ruuantähteitä tukkeutumisvaaran vuoksi.
Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.
Lue lisää roskattomasta retkeilystä.
Kalastus
Onkia ja pilkkiä voi jokaisenoikeudella.
Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan nro 7413 (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).
Kansallispuiston kupeessa on useita koskikalastuskohteita. Kalastusmahdollisuuksista antavat lisätietoa Konneveden (konnevedenkosket.fi) ja Rautalammin (rautalampi.fi) kunnat.
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Marjojen ja hyötysienten poimiminen on sallittua.
Muiden kuin hyötysienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen on siis kielletty.
Pyöräily
Pyöräily on sallittu vain teillä ja selvästi erottuvilla poluilla. Otathan huomioon muut poluilla liikkuvat.
Muut säännöt ja ohjeet
- Tutkimustoiminta, tapahtumien järjestäminen ja esimerkiksi elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa vaatii aina luvan Metsähallitukselta. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
- Etelä-Konneveden kansallispuiston reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).
- Metsästys ei ole sallittua, mutta Metsähallitus voi myöntää poikkeusluvan esim. hirvenajoon tai vieraslajien poistoon.
Muu kielletty toiminta Etelä-Konneveden kansallispuistossa
- Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen.
- Luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen.
- Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen.
- Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.
- Roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.
- Kiinteiden muinaisjäännösten kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu niihin kajoaminen.
- Muita ihmisiä häiritsevä toiminta.
Etelä-Konneveden järjestyssääntö
Etelä-Konneveden kansallispuiston järjestyssääntö (Pdf 761 Kb, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 24.9.2015.
Sesonkiajat
Etelä-Konnevedellä vilkkain veneilykausi on juhannuksesta heinäkuun loppuun. Muutoin vilkkainta on koulujen loma-aikoina sekä viikonloppuisin.
Turvallisuus
Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.
- Alueen patikointireitit ovat pääosin vaikeakulkuisia jyrkkien maastonmuotojen, kivikon ja juurakoiden vuoksi. Varustaudu patikointiin aina tukevilla retkikengillä.
- Kiinnitä erityistä huomiota turvallisuuteen vesillä liikkuessasi. Konnevesi-järven suurilla selillä tuuli on usein voimakasta ja aallokko korkea. Jos et tunne vesistöä, vältä liikkumista merkittyjen väylien ulkopuolella. Konnevesi-järvellä on paljon matalikkoja ja karikkoja yllättävissä paikoissa.
- Ota aina mukaasi kartta tai alueen tunteva, kokenut retkikaveri.
- Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
- Kiireettömät pelastus- ja avustustehtävät vesillä: Konneveden Järvipelastajat (konnevesi.meripelastus.fi).
- Matkapuhelimien kuuluvuus on Etelä-Konneveden kansallispuistossa varsin hyvä muutamia katvealueita lukuun ottamatta. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
- Pukeudu retkelle värikkäästi ja sään mukaisesti. Mukaan kannattaa aina ottaa juomavettä ja wc-paperia.
- Vene- tai melontaretkelle tarvitset ainakin pelastusliivit, päähineen ja säänmukaisen vaatetuksen.
- Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontasuojaliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
- Retkeilyn ABC
- Katso myös retkikohteesi ajankohtaista-sivu.
Maastopalovaroituksen aikana tulenteko on Etelä-Konneveden kansallispuistossa kokonaan kiellettyä, myös hormillisissa tulisijoissa. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
Etelä-Konneveden järjestyssääntö
Etelä-Konneveden kansallispuiston järjestyssääntö (Pdf 761 Kb, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 24.9.2015.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.
Erätarkastajat valvovat luontokohteita
Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.
Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.