Kolin ohjeet ja säännöt

Kolin kansallispuisto on perustettu edustavan pohjoiskarjalaisen vaara-alueen, vanhojen metsien ja niiden eliöstön sekä Kolin kansallismaiseman keskeisen osan suojelemiseksi. On tärkeää, että perehdyt puistoon jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla puiston ohjeisiin ja järjestyssääntöön (Pdf 2.5 Mb, julkaisut.metsa.fi).

Etualalla henkilö juottaa koiraa. Taustalla aikuinen sylilapsen kanssa vanhassa pihapiirissä.

Liikkumista on rajoitettu rajoitusosissa. Tutustu puiston rajoitusosiin Kartat-sivulla ja Retkikartta.fissä.

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Pyöräily
Muut säännöt ja ohjeet
Dronen lennättäminen 
Muu kielletty toiminta
Sesonkiajat
Turvallisuus

Kunnioita luontoa

Kolin kansallispuistossa retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Toimitaan ja liikutaan siis luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.

Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan kansallispuiston sääntöjä.

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita kansallispuistoon, mutta ainoastaan kytkettynä.

Liikkuminen

Kansallispuistossa saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen rajoitusosia lukuun ottamatta:

  • Lumilautailu ja muu laskettelu on kiellettyä tärkeimpien näköalapaikkojen (Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli) luonnonrinteillä luonnon suojelemiseksi ja asiakkaiden turvallisuuden varmistamiseksi.
  • Liikkuminen on kielletty rajoitusosissa, joita on perustettu lintujen pesimärauhan turvaamiseksi pienille saarille ja luodoille, niissä on liikkumis- tai maihinnousukielto 15.5. - 15.7.

Leiriytyminen

Leiriytyminen on sallittua vain sitä varten osoitetuilla paikoilla.

Tulenteko

Tulenteko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu tulesta ja tulen sammuttamisesta on aina tulen sytyttäjällä.

Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu. Risukeittimen käyttö ei ole sallittu maastopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.

Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on ehdottomasti kielletty. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Kielto ei koske keittokatoksia tai hormillisia, katettuja tulentekopaikkoja, joita alueella ovat Ryläyksen kota ja Rinnetuvan laavut.

Roskaton retkeily

Kolin kansallispuistossa ei ole sekajäteastioita maastossa. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.

Kolin kansallispuistossa on kahdenlaisia käymälöitä: kuivakäymälöitä ja imulla tyhjennettäviä käymälöitä. Kuivakäymälään voit kierrättää retkellä syntyvän biojätteen, mutta imulla tyhjennettävään käymälään ei kuulu mikään muu jäte, kuin ihmisen omat biotuotokset ja vessapaperi. Kaikki ylimääräinen jäte imutyhjennystankissa aiheuttaa ongelmia ja kustannuksia jätteenkäsittelyssä. Käymälästä löydät tiedon, kummasta tyhjennystavasta on kyse tai voit tarkistaa sen jo etukäteen Kolin palvelut-sivulta.

Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla tai tuvan tulisijassa. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.

Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Kalastus

Onkia ja pilkkiä voi jokaisenoikeudella.

Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan nro 7413 (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa Erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi)

Pyydyskalastukseen (kansallispuiston vesialue Kolin edustalla) tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen Lieksan pyydyslupa nro 7003 (eraluvat.fi). Luvat ovat voi ostaa palvelunumerosta 020 69 2424.

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Marjastus, sienestys ja kasvien keräily

Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu rajoitusosia lukuun ottamatta. 

Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen on siis kielletty.

Pyöräily

Pyöräily on sallittu vain ajoteillä. Kansallispuiston poluilla pyöräily on kulumisen vuoksi ja turvallisuussyistä kielletty.

Muut säännöt ja ohjeet

Autojen pysäköinti on sallittua vain siihen osoitetuilla pysäköintialueilla.

Metsästys on sallittu vain vahinkoeläinten torjumiseksi Metsähallituksen luvalla.

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Kolin kansallispuiston reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Dronen lennättäminen

Kolin kansallispuistossa muita ihmisiä tai eläimiä häiritsevä dronen lennättäminen on kielletty. Dronejen lennättäminen ihmisjoukkojen yläpuolella on turvallisuussyistä kielletty. Erityisesti kesäaikana ihmisiä liikkuu paljon Kolin korkeimpien huippujen lähistöllä. Lentosuunnitelman laadintaohjeita ja lähetyslomakkeet löytyvät Fintraffic ANS:n ilmailutiedotuspalvelun verkkosivuilta (fintraffic.fi). Lisätietoja dronen lennättämisestä saa Fintraffic ANS:n sivuilta (ais.fi)

Muu kielletty toiminta Kolin kansallispuistossa

  • Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen.
  • Luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen.
  • Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen.
  • Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.
  • Roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.
  • Kiinteiden muinaisjäännösten kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu niihin kajoaminen.
  • Muita ihmisiä häiritsevä toiminta.

Kolin järjestyssääntö

Kolin kansallispuiston järjestyssääntö (Pdf 2.5 Mb, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 18.11.1996.

Sesonkiajat

Kesäsesonki alkaa juhannukselta ja kestää koulujen alkuun. Ruskaretkeilijät saapuvat, kun ruska on parhaimmillaan syys-lokakuun vaihteessa. Hiihtosesonki alkaa helmikuun puolessa välissä ja kestää huhtikuulle. Leirikoululaiset saapuvat toukokuussa.

Kolilla ja Kolin kansallispuistossa suosituin alue on Ukko-Koli, jossa sijaitsevat tärkeimmät näköalapaikat sekä Kolin luontokeskus Ukko, Break Sokos Hotel Koli ja laskettelurinteet.

Turvallisuus

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.

  • Pitemmille reiteille lähtevien kannattaa varustautua reilunkokoisella vesipullolla siltä varalta, että vesipisteet eivät ole käytettävissä esim. kuivan kauden, eläinten jätösten tai bakteerien takia. Maastossa otettava juomavesi on suositeltavaa keittää ennen käyttöä.
  • Ennen Herajärven kierrokselle lähtöä lähtijän kannattaa varmistaa, onnistuuko Sikosalmen ylitys itsevedettävällä lautalla ja Herajoen ylitys kahluuvaijerin avulla. Lisätietoja Kolin kansallispuiston Ajankohtaista -sivuilta sekä Kolin luontokeskus Ukosta
  • Kolilla eri vuodenaikojen rajat ovat selvät. Helteiset kesäsäät alkavat usein jo toukokuun puolella. Kuulas syksy edellyttää lämpimiä vaatteita ja kunnon kenkiä, sateinen syksy asianmukaisia asuja. Talvi alkaa yleensä marraskuussa ja on kylmä ja runsasluminen. Keväthanget sulavat huhtikuussa, toukokuussa polut ovat vielä märkiä.
  • Muutamat kohteet kansallispuiston alueella edellyttävät erikoisvarusteita.
    • Pimeät lohkareluolat: tasku- tai otsalamppu, pitävät kengät.
    • Pitkät retkeilyreitit: riittävän suuri vesipullo, kunnon jalkineet.
  • Pukeudu retkelle värikkäästi ja sään mukaisesti. Mukaan kannattaa aina ottaa wc-paperia. 
  • Kolin kansallispuiston alueella liikuttaessa korkeuserot ovat huomattavat. Kalliot ja polut ovat erityisen liukkaita kosteina esim. sateen jälkeen, jäätyneinä ja lumen sulaessa. Liukastumisvaaran vuoksi jyrkillä rinteillä on noudatettava erityistä varovaisuutta.
  • Ukkosmyrskyillä on syytä välttää nousemasta vaarojen lakialueille salamavaaran vuoksi.
  • Erittäin raskaassa tykkylumikuormassa huojuvat Ukko-Kolin ja Mäkrävaaran lakialueen puut saattavat aiheuttaa vaaratilanteita putoavien lumikuormien ja katkeilevien latvusten takia.
  • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
  • Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
  • Matkapuhelimien kuuluvuus on Kolin kansallispuistossa varsin hyvä muutamia katvealueita lukuun ottamatta. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
  • Retkeilyn ABC
  • Katso myös retkikohteesi ajankohtaista-sivu.

Kolin järjestyssääntö

Kolin kansallispuiston järjestyssääntö (Pdf 2.5 Mb, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 18.11.1996.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää 

Erätarkastajat valvovat luontokohteita

Kaksi ihmistä seisoo vaaran laella moottorikelkkailuvaatteissa. Taustalla on avoin maisema.

Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.

Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.