Paimensaaren neljä sisarusta
Elämä saaressa oli sopuisaa, sillä kukin sisarus sai toteuttaa omia taipumuksiaan. Miestentöitä olivat ulkotyöt, kuten laidunten teko. Matti ja Janne rakensivat peltojen laidoille satoja metrejä kivi- ja puuaitoja. Kivet oli saatu peltojen raivaustöistä. Osin miehenkorkuiset ja huolellisesti ladotut kiviaidat ovat komeaa nähtävää Paimensaaressa vieraileville.
Sisarukset eivät eläneet erakkoina, vaan heillä oli vilkas sosiaalinen elämä. Naapureiden luona kyläiltiin ja he kävivät Hiltusilla. Esimerkiksi Matti kävi aina joka sunnuntaina kyläilemässä. Hän oli hauskana ja leikkisänä miehenä myös lasten suosiossa. Janne oli veljeään totisempi, ja he olivat muutenkin luonteeltaan erilaisia. Matissa oli keksijän vikaa. Hänen suunnittelemiaan ovat navetan ja tallin omaperäiset lukot. Yhteistyö Jannen kanssa tuotti tulosta, sillä Janne toteutti käytännössä Matin oivallukset.
Ida oli sisaruksista kaikkein taiteellisin. Tilanhoidon ohella hän maalasi sekä askarteli mm. pöytiä puiden juurakoista. Hänen lahjakkuutensa näkyy yhä saaren lepikoiden kätköissä olevissa kivikasoissa, jotka on kasattu kukan muotoon. Talon pihaa koristivat puolestaan puutarhakukat. Kauniilla kotipihalla kukkivat edelleen palavarakkaus ja sinilatva.
Naistentöitä olivat taloudenhoito ja pihatyöt sekä karjanhoito, joka oli erityisesti Helmin alaa. Lisäksi Helmi oli niin taitava neulomaan ja ompelemaan, että sukulaistytöt kävivät Paimensaaressa häneltä oppia saamassa. Itse hän oli opetellut ompelemaan kirjekurssilla. Helmiltä myös syntyivät koneella kutoen neuleet, jotka olivat usein kyläläisten tilaustöitä. Idakin teki käsitöitä, ja hän oli etevä kotitalousihminen. Välillä Ida oli Levälahden koululla keittäjänä. Häntä pyydettiin tuon tuostakin pitokokiksi kyläläisten juhliin. Idan sanavalmius pääsi oikeuksiin erilaisten tilaisuuksien puhujana ja pitipä hän kyläläisille kursseja kotitalouden saralta.
Paimensaarelaisten arkipäivän elämään kuului myös tärkeänä osana uskonto. Kotona kuunneltiin radiosta aamu- ja iltahartaudet. Idasta tuli jo nuorena pyhäkoulun opettaja. Myös Helmi osallistui pyhäkoulutoimintaan. Yhdessä kaikki sisarukset edistivät lähetystyötä muun muassa myymällä lähetysseuroissa itse tekemiään nukkeja, joiden tuotto annettiin lähetykselle.
Elettyään koko elämänsä Paimensaaressa Helmi kuoli 63-vuotiaana vuonna 1976, Ida 82-vuotiaana vuonna 1977 ja Matti 83-vuotiaana vuonna 1983. Jannelle saari oli viimeisinä elinvuosina rakas kesänviettopaikka. Hän kuoli 86-vuotiaana vuonna 1991. Yhä edelleen Paimensaaressa voi tutustua maalaismaisemaan, jossa Helmin, Jannen, Matin ja Idan elämäntyö näkyy vahvasti.