Peuran polun ohjeet ja säännöt
Ohjeita Peuran polulla liikkumiseen
- Alueella saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen lukuunottamatta Salamajärven kansallispuistossa sijaitsevaa Heikinjärvennevan rajoitusosaa, jossa liikkuminen polkujen ulkopuolella on kielletty lintujen pesimäaikana 1.3. - 15.7. Tutustu Salamajärven kansallispuiston järjestyssääntöön.
- Huomaathan, että Peuran polun lähellä sijaitsee Salamanperän luonnonpuisto, jossa ei saa poiketa merkityltä reitiltä, telttailla, sienestää, marjastaa tai kalastaa. Tutustu tarvittaessa Salamanperän luonnonpuiston järjestyssääntöön (julkaisut.metsa.fi).
- Maastopyöräily on sallittua jokaisenoikeudella rajoitusosia lukuun ottamatta. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.
- Marjastus, sienestys ja uiminen on sallittua sikäli kuin liikkumisrajoitus ei sitä estä.
- Retkeilystä jää luontoon vähiten jälkiä, kun pysyt poluilla!
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
- Lisävinkkejä retkietiketistä.
Telttailu ja tulenteko
- Salamajärven kansallispuistossa tilapäinen leiriytyminen on sallittu telttailualueilla, sekä laavuissa, tulentekopaikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Kansallispuiston ulkopuolella saa leiriytyä vapaasti jokaisenoikeuksia noudattaen.
- Tulenteko on sallittu vain siihen osoitetuilla paikoilla.
- Maastopalovaroituksen ollessa voimassa, tulenteko on sallittu ainoastaan tupien hormillisissa tulisijoissa. Tulentekopaikoilla ei saa pitää tulta maastopalovaroituksen aikana. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
Kalastus
Alueen järvissä ja joissa, lukuun ottamatta Koirajärviä ja Valkeista, voi onkia ja pilkkiä jokaisenoikeudella. Koirajärvissä on viehekalastusmahdollisuus. Kalastusluvat ja vuokraveneen Koirajärville voi hankkia Koirasalmen luontotuvalta. Valkeisen virkistyskalastusluvat ostetaan Valkeisen leirintäalueelta, joka on avoinna kesäisin.
- 18-69 vuotiaat viehekalastajien tulee suorittaa kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi).
- Tarkista kalastusrajoitukset osoitteessa kalastusrajoitus.fi.
Metsästys
Peuran polun varrella on seuraavat pienriistan metsästysalueet:
- Etelä-Sydänmaan pienriistan metsästysalue Haapajärvi-Reisjärvi 5635 (eräluvat.fi)
- Kivijärven pienriista-alue Kivijärvi 6613 (eräluvat.fi)
- Perhon pienriista-alue Perho 6612 (eräluvat.fi)
- Lestijärven pienriista-alue Lestijärvi 5636 (eräluvat.fi)
Tulvat
Kevättulvia esiintyy reitillä monin paikoin. Vesi tulvii tällöin poluilla ja myös pitkospuiden yli.
Ennakkovarustautuminen
Varusteet
Peuran polulla on päivämatkan välein autio- ja vuokratupia. Oma majoite (esim. teltta tai riippumatto sade- ja hyttyssuojalla) kannattaa kuitenkin ottaa aina varmuuden vuoksi mukaan. Alue on kivistä, joten tukevia retkikenkiä suositellaan.
Ennen retkelle lähtöä kannattaa kiinnittää huomiota mm. eväiden pakkaamiseen. Kun poistat jo kotona ylimääräiset pakkaukset, joudut kantamaan retkellä vähemmän roskia. Lisävinkkejä roskattomaan retkeilyyn.
Pakkaa reppuun ainakin
- tulitikut, kynttilöitä tupien valaistukseksi, riittävästi evästä, juomapulloja (kaivoja on melko harvassa), retkikeitin ja polttoaine, lautanen, lusikka ja muki, makuupussi ja -alusta, kartta ja kompassi, tarpeelliset vaihtovaatteet, puukko, wc-paperirulla, taskulamppu, ensiapupakkaus, matkapuhelin ja varavirtalähde.
- Lue lisää varusteista Retkeilyn ABC:stä.
- Lisätietoa retken suunnittelusta.
Turvallisuus
Peuran polku on merkitty maalimerkein ja viitoin, mutta kartta on silti hyvä olla mukana. Sen avulla voi seurata matkan edistymistä, suunnitella retkeä etukäteen ja hätätilanteessa paikallistaa itsensä nopeammin.
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Pakkaa mukaan myös ensiapupakkaus.
- Retkeilyn ABC:
Matkapuhelimien kuuluvuus
Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
HUOM! Peuran polun pohjoisosassa, Etelä-Sydänmaan metsiensuojelualueella puhelimen kuuluvuus ja mobiiliverkko ovat erittäin heikot!
Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Sää
- Sadesäällä pitkospuut ja polkujen kivet ja juuret ovat liukkaita.
- Alueelle saadaan ensilumi yleensä loka-marraskuussa. Purojen, jokien ja nevojen kevättulvat ovat yleensä toukokuun puolessa välissä. Ruskan väreistä saa yleensä nauttia syyskuun alkupuolelta alkaen.
- Kevättulvien aikaan osa poluista ja pitkospuista saattaa olla tulvavesien alla.
- Talvisin on alueen tasaisilla ja vähäpuustoisilla nevoilla mukava hiihdellä. Vesistöjen ylityksissä on oltava huolellinen.
- Kesäkuukausina reitin varren metsissä ja soilla saattaa olla haittaa hyttysistä. Syysretkeilijälle seuraa tekevät hirvikärpäset.
Sesonki
Sesonkiaikaa Peuran polulla on kesä.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.