Raaseporin rauniolinnan ohjeet ja säännöt

Raaseporin rauniolinna rakennettiin 1370-luvulla läntisen Uudenmaan hallintokeskukseksi. Se hylättiin 1500-luvulla. 1800-luvun lopulta alkaen linnaa on restauroitu useaan otteeseen. Nykyään Raaseporin rauniolinna on suojeltu kiinteänä muinaisjäännöksenä On tärkeää, että perehdyt alueeseen jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla alueen ohjeisiin.

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Pyöräily
Leirytyminen 
Tulenteko 
Roskaton retkeily
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily 
Dronen lennätys
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta 
Turvallisuus 

Kunnioita luontoa

Toimitaan ja liikutaan luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.
Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan alueen sääntöjä.

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita, mutta ainoastaan kytkettynä. Eläinten jätökset on myös kerättävä pois.

Raaseporin rauniolinnan alueella ovat lampaat luonnonhoitotöissä. Niiden ruokinnasta huolehditaan. Lampaille ei pidä tuoda eikä syöttää tai juottaa mitään laitumen ulkopuolelta tuotua tai niille muuten sopimatonta, koska ne voivat sairastua. Jos kuljet laitumen halki kulkevan polun portista, huolehdi, että se tulee myös suljettua takanasi.

Ohjeita Raaseporin rauniolinnan alueella liikkumiseen

Alueella saa liikkua vapaasti jalan, lumikenkäillen ja hiihtäen.

Pyöräily

Pyöräily ja maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella alueen selkeillä reiteillä muut kulkijat huomioiden.
Rauniolinnan alueella on lähinnä kävelyteitä, joilla kuljetaan linnan, Linnanvoudin tuvan, Inforakennuksen sekä pysäköintialueen välillä. 
Raaseporin rauniolinna on myös Ritarireitin (raaseporinlinna.fi) yhtenä kohteena. Ritarireitti on 36 kilometriä pitkä pyörä- ja vaellusreitti, joka kulkee kauniin kulttuuria, historiaa ja muinaismuistoja vilisevän maiseman halki. 

Leiriytyminen

Leiriytyminen on kielletty.

Tulenteko 

Tulenteko on kielletty.  

Roskaton retkeily

Raaseporin rauniolinnan alueella on sekajäteastioita.
Lue roskattomasta retkeilystä.

Marjastus, sienestys ja kasvien keräily

Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittua.
Muiden kuin hyötysienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen on kielletty. 

Dronen lennättäminen

Dronen lennättäminen on sallittua siellä missä liikkuminenkin, kunhan toiminta ei häiritse muita ihmisiä tai luonnoneläimiä.  Niitä ei tulisi lennättää lainkaan lintujen pesimäaikaan 1.4. - 31.7. Raaseporin rauniolinnan alueella tulee huomioida myös linnan läheisyys, tapahtumat, yksityistilaisuudet sekä esitykset. Lentosuunnitelman laadintaohjeita ja lähetyslomakkeet löytyvät Fintraffic ANS:n ilmailutiedotuspalvelun verkkosivuilta (fintraffic.fi). Lisätietoja dronen lennättämisestä saa Fintraffic ANS:n sivuilta (ais.fi)

Muut säännöt ja ohjeet 

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Raaseporin rauniolinnan alue on vuokrattu Metsähallituksen sopimusyrittäjälle, joka tuottaa kohteessa palveluita. Muu yritystoiminta on alueella mahdollista yhteistyössä vuokrayrittäjän kanssa sekä huomioiden kohteen muut tapahtumat, esitykset ja tilaisuudet. 

Muu kielletty toiminta Raaseporin rauniolinnan alueella

Raaseporin rauniolinna ympäristöineen on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (finlex.fi). 
Raaseporin rauniolinna suoja-alueineen (kyppi.fi) on rauhoitettu muinaismuistolain nojalla.

Turvallisuus 

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.

  • Rauniolinnassa on jyrkkiä portaita ja epätasaista maastoa, joten varustaudu tukevilla kengillä. Kiviportaat, reitit ja kulkusillat saattavat olla märkinä, lumisina ja jäätyneinä liukkaita.
  • Pukeudu retkelle sään mukaisesti 
  • Punkkeja esiintyy Raaseporin rauniolinnan alueella. Punkeilta voit suojautua pukeutumalla pitkälahkeisiin housuihin ja pitkähihaiseen paitaan. Housun lahkeet kannattaa sujauttaa sukkien sisään. Retkipäivän päätteeksi kannattaa tehdä punkkitarkastus, myös lapsille ja lemmikeille. Punkkeja saattaa löytyä etenkin taipeista. Punkit kannattaa poistaa apteekkien myymillä punkkipihdeillä. Lue lisää punkeista. 
  • Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. 
  • Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus.
  • Raaseporin rauniolinnan inforakennuksessa on aukioloaikoina käytettävissä defibrillaattori.  
  • Matkapuhelimien kuuluvuus on Raaseporin rauniolinnan alueella varsin hyvä. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.  
  • Retkeilyn ABC

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää