Háldi / Halti, varaustupa

19.11.2024
Tämän sivun tietoja ei enää päivitetä. Tuvan tiedot löydät eraluvat.fi-palvelusta.

Varauksia vuodelle 2024 ei enää voi tehdä. Varauksia vuodelle 2025 voi tehdä poikkeuksellisesti vasta 26.11.2024 klo 9 alkaen osoitteessa eraluvat.fi.

Varaustupa sijaitsee Käsivarren erämaa-alueella, avoimessa ja erittäin kivikkoisessa maastossa suurtuntureilla. Soveltuu omin voimin liikkuville, jotka osaavat suunnistaa hyvin vaativissa olosuhteissa ja haluavat kokea todellisen erämaan. Tuvalta on noin 50 km kävely- tai hiihtomatka Kilpisjärven kylään ja noin 5 km Suomen korkeimmalle kohdalle, joka sijaitsee Haltin rinteessä.

Varaustupa, 12 hlö

Varaukset

Lue turvallisuuden muistilista ennen tuvan varaamista.

Tupaa voi varata suoraan Eräluvat.fi -verkkokaupasta (eraluvat.fi)Varausehdot Haltin varaustuvalle.

Varaustupa on tarkoitettu jalkaisin, hiihtäen tai muulla tavoin omin voimin liikkuville. Tupaa saavat käyttää petipaikan varanneet 1–2 vrk ajan. Varaustupien käyttö matkailun liiketoiminnassa on sallittua vain Metsähallituksen luvalla. 

Sijainti, kartat ja yleiskuvaus

Pohjois-Lappi, Enontekiön kunta (enontekio.fi), Käsivarren erämaa-alue.

Entinen rajavartioston tupa sijaitsee Haltitunturin eteläpuolella olevan järven pohjoisrannalla, noin 1,5 km:n päässä Kalottireitistä. Peruskorjattu vuonna 2003. Rakennuksen toisessa osassa on autiotupa / 8 hlö. Lähin varaustupa on Bihčosjávri / Pitsusjärvi.
 

Halti varaustupa, tuvan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 69° 17.1802' lon: 21° 16.0864' ETRS-TM35FIN: P: 7696874m I: 274025m

Kalottireitin kartta
Käsivarren erämaa-alueen muut kartat
Retkikartta.fi 

Saapumisohjeet Kilpisjärvelle ja Käsivarren erämaa-alueelle.

Hinta ja avaimet

16,50 €/yö/hlö (sis. 10% alv).

Avaimet ovat koodillisessa avainkaapissa tuvan ovella. Ohjeet ja koodi lähetetään varauksen yhteydessä.

Varustus

Kamiina ja kaasuliesi. Välttämättömät keittoastiat (kattila, paistinpannu, kahvipannu). Kerrossängyt, joissa patjat, tyynyt ja huovat. Varaustuvassa retkeilijät nukkuvat kerrossängyissä vierivieressä, joten retkeilijän on tultava toimeen vieraidenkin ihmisten kanssa. 

Tuvan pihapiirissä on samassa rakennuksessa kuivakäymälä ja puuliiteri. 200 metrin päässä tuvasta sijaitsee Háldi / Halti vanha autiotupa, puuliiteri ja kuivakäymälä.

Sulan maan aikaan telttapaikan löytäminen on lähes mahdotonta pihapiirin kivikkoisuuden vuoksi.

Huomaathan, että tuvan lämpiäminen vie aikansa.

Huomautukset

Matkalla tuvalle on paljon korkeuseroja sekä voimakkaasti virtaavia jokia, joita joutuu ylittämään kahlaamalla. Hiihtovaellussesonki sijoittuu maalis-huhtikuulle. Kesällä suositeltavin ajankohta reitin vaeltamiseen on heinäkuun alusta syyskuun alkupuoleen.

Veden laatua ei tutkita. Luonnonvedet suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä juomavetenä. Tuvalta on 150 m järven rannalle ja noin 100 m järveen laskevalle purolle. 

Säätilanne on syytä ottaa huomioon retkeä suunniteltaessa. Keliolosuhteet erämaassa voivat olla erittäin haastavia.  Vaeltajan on hallittava itsenäisesti erämaassa selviytyminen. Mukana on oltava asianmukaiset varusteet: lämmintä vaatetta, eväitä, kartta, kompassi, suunnistustaito ja tulentekovälineet. Sumu tai myrsky voi yllättää muutamassa tunnissa. Ota mukaan myös omaa wc-paperia.

Polttopuut on tarkoitettu tupien lämmitykseen. Ulkona nuotioiden teko on kielletty, jos tuvalla ei ole virallista tulentekopaikkaa. 

Tupaan ei saa tuoda lemmikkieläimiä.

Matkapuhelimien kuuluvuus

Jätehuolto

Metsähallitus noudattaa roskattoman retkeilyn periaatteita. Retkeilijöitä kehotetaan viemään jätteensä pois maastosta. Jätteiden lajittelupiste löytyy Kilpisjärven luontokeskuksen pihalta. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Huollosta vastaava

Metsähallitus, Luontopalvelut.
Lisätietoja Kilpisjärven luontokeskus ja Tunturi-Lapin luontokeskus.

Ohjeita varaustuvan käyttäjälle

Lue ohjeita varaustuvan käyttäjälle.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Haltin varaustuvan kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää